Западните Балкани се връщат към въглищата и отлагат зеления преход

Западните Балкани се връщат към въглищата и отлагат зеления преход

© ReutersДържавите от Западните Балкани се завръщат към използването на въглища, докато се опитват да се справят с глобалния скок на цените на енергията. Това поражда опасения сред еколозите, че страните отстъпват по ангажиментите си за постепенно премахване на най-замърсяващото изкопаемо гориво.


Северна Македония, някога водеща в привличането на инвеститори във възобновяема енергия, заяви по-рано този месец, че планира да отвори две нови въглищни мини за захранване на електроцентрали.


Министерството на енергетиката също заяви, че иска да закупи 3 милиона тона въглища от съседно Косово, въпреки че не е подписана сделка.
"С началото на енергийната криза не само ние, но и всички страни в Европа веднага увеличихме производството на електричество от въглища, защото е най-евтиният и най-сигурният (източник)", каза Васко Ковачевски, главен изпълнителен директор на държавната електроенергийна компания Elektrani na Severna Makedonija (ESM).


Покачващите се цени на едро, ниските запаси и нахлуването на Русия в Украйна доведоха до скок на цените на енергията и накараха много страни да се борят за осигуряване на доставки.

Но еколозите казват, че завръщането към въглищата не е отговорът. "Декарбонизацията е един от стълбовете на зелената програма, а ние представяме план за въглищна мина? Това е неприемливо", каза Невена Смилевска от екологичната група "Еко-свест" в Скопие.


Новите въглищни мини са Живойно, близо до електроцентрала РЕК "Битоля" в южната част на страната, и Гущерица, близо до централата "Осломей" (до Кичево) на запад. Нито правителството, нито ESM са казали кога ще отворят или колко ще произвеждат.


Първоначално Скопие планираше постепенно да прекрати употребата на въглища до 2027 г., но през януари отложи това до 2030 г.


Междувременно Косово каза, че чуждестранни компании - включително от Германия - също са се запитали за закупуване на въглища. Косово има петите по големина в света находища на лигнит - въглища, чието относително ниско енергийно съдържание води до особено токсично замърсяване при изгаряне.


Сърбия заяви, че увеличава производството на въглища поради недостатъчни валежи за водноелектрически централи и че ще внася 500 тона въглища на ден през Черна гора.


Босна и Херцеговина, единствената балканска страна, която изнася електроенергия, казва, че ще отложи плановете си за затваряне на електроцентрали, работещи с въглища, поради високите цени на енергията и ефекта от войната в Украйна. На територията на ТЕЦ "Осломей" в Северна Македония наскоро беше изградено 10-мегаватово соларно съоръжение, построено като част от план за замяна на въглищата.


Новината, че в централата ще се изгарят още въглища, беше посрещната с ужас от Джелил Зендели, който живее наблизо.


"Хората тук ще се вдигнат. Това не трябва да работи нито един ден повече. Колкото по-рано го затворят, толкова по-добре", каза Зендели, бършейки от метална плоча в къщата си прах, който според него е бил изхвърлен от централата, изгаряща въглища.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK