Западните Балкани се връщат към въглищата и отлагат зеления преход

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Задължително е да го направим и ние. Другото би било самоубийство...

 2. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Всъщност въглищните централи по никакъв начин не увреждат човешкото здраве ако се направят с качествени пречиствателни инсталации.
  А токът от въглища е без конкуренция в цената.

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1748 Весело

  "Хората тук ще се вдигнат. Това не трябва да работи нито един ден повече. Колкото по-рано го затворят, толкова по-добре", каза Зендели, бършейки от метална плоча в къщата си прах, който според него е бил изхвърлен от централата, изгаряща въглища....

  Мааалийййй!

  В атака! В атака! Зелените - в атака!

  Ся му'й мумьентъ! - зеленото от ООН-то са изкряска!
  И Ройтерс, и на Дойчо веллето подхванаха завчаска ...

  Прости, дядо Иване, за оскверненьето ...

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1748 Весело

  Задължително е да го направим и ние. Другото би било самоубийство...
  —цитат от коментар 1 на 4okuto


  Ние гО правим.
  Само дето примерите в статията са за страни, които не са в ЕС и не са подвластни на Уши и бандата в Брюселя града, нито на декретите им. За разлика от нас ...
  Та затуй и има малка разлика в резултатите, така да се каже ...

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5836 Неутрално

  До коментар [#2] от "zxp53317185":

  Да, но това вдига цената на енергията от такива централи. На теория е възможно, всички отпадни газове да се хванат и компресират до твърда субстанция. Но е скъпо.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1983 Весело

  До коментар [#1] от "4okuto":

  Еми всички искат по зелен свят, ако инвестираме в ядрената енергия.. Хем света ще е по зелен, хем всеки ще има колкото си иска ток :))

  Има алтернативи за производство на ядрена енергия, които не са толкова експлозивни като обогатения уран... Единствената причина да го ползват основно него е, защото може да се използва за производство и на ядрени оръжия..

  Ама вижте, толкова пари и време се инвестира във вятърни мелници и тнн, за да се върнат пак в индустриалната революция и да ползват въглища :)))) Голям майтап :)))

  Ще видим ли завръщането на парния локомотив ?

 7. 7 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Западните Балкани са толкова мизерстващи, че още 100 години ще разчитат на въглищата и ще отлагат зелената енергия. Защото Зелената енергия е привилегия на развити и високотехнологични държави, които могат да си я позволят. Балкански мизерници като нас скоро няма стигнем европейците. Казва "нас", защото включвам и България в списъка. И ние сме същите мизерници като западните съседи. Ние ще си пазим мъглищните централи на Ковачки, ще си дишаме отровния кафяв въздух и ще пеем от щастие. Ще си плащаме грешни пари за емисии СО2, за да пазим "свещената крава" , държавната "Марица-Изток". И когато цената на промшлената електроенергия скочи 3 пъти и Марица-Изток е затънала в ние НЯМА да я пуснем да произвежда ток , за да запълни дефицита и да изплати дълговете си с приходите от високите цени на тока... нееееееее! Няма! Защото трябва да осигурим огромни печалби на скъпия ни Ковачки, на скъпия ни Доган и другите енергийни олигарси.

  Зелената енергия няма да стъпи за постоянна на Балканите поне още 25-30 години минимум. Вечно ще отлагаме замяната на въглищата, вечно ще се спираме прогреса. Защото балканците пещерняци бяхме и пещерняци си останахме. Не ка крив само Западните Балкани, ами и ние, българите, сме в кюпа.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 8. 8 Профил на grok
  grok
  Рейтинг: 187 Весело

  Триста ми аскера тръгнале,
  триста ми села сърдисале*
  да го терат баш комитата,
  той дякона Васи Левски

  Триста ми юнаци хванале,
  в темни зандане мачиле,
  да го кажат де й комитата,
  де й дякона Васил Левски

  А товарил кюмюр дякона,
  стъкмил се като кюмюрджийче,
  не се плашил баш комитата
  и си водил врано конче

  „Що е истина? За множеството истината е онова, което се чете и слуша непрекъснато. Каквото казва пресата, това е истината. А повелителите й създават, преиначават, подменят истини. Дори днес има слабоумници, които се въодушевяват от мисълта за свобода на пресата. Пресата е армия с грижливо организирани видове оръжие, с журналисти, вместо офицери, с читатели вместо войници. И като във всяка армия войниците се подчиняват сляпо и нямат идея за плана на операциите“. Освалд Шпенглер
 9. 9 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Как беше в рекламата-първо в София, после и в други градове.
  Светът ще си вземе петте лева от така наречената зелена енергия.
  Не може едни народи да спазват ограничения, а други народи, богоизбрани, да си карат трите семейни коли и да потребяват като луди.
  А президента им да лети с джъмбо джета , а като слезе на земята кортежът му да е от 80 лимузини, които горят бензин както водата тече от чешмата.
  Или всички ще спазват дисциплината или никой няма да я спазва.

  Истината рано или късно излиза наяве.
 10. 10 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1983 Весело

  До коментар [#7] от "Lou":

  Аз ще ти кажа как е възможно, да се произвежда до някаква степен чиста енергия..

  Държавата трябва да раздели градовете на сектори и да инвестира в гражданите, да инсталират примерно соларни панели и всеки сектор, да си произвежда и регулира енергията, а излишъка да се продава и използва, за да се поддържа апаратурата и тнн..

  Ти да си произвеждаш собствената енергия, аз и тнн и излишъка да се разпространява там, където е необходимо..

  Естествено това означава унищожаването на едни монополи и повече свобода за обикновените хора :))) Тоест няма да стане :)))

  Ако искаш нещо направено както трябва.. Остави го на свободния пазар и хората сами, мотивирани от личния си интерес, ще намерят най ефективните решения..

 11. 11 Профил на grok
  grok
  Рейтинг: 187 Весело

  "Босна и Херцеговина, единствената балканска страна, която изнася електроенергия"

  Ко? Верно ли това? :)

  „Що е истина? За множеството истината е онова, което се чете и слуша непрекъснато. Каквото казва пресата, това е истината. А повелителите й създават, преиначават, подменят истини. Дори днес има слабоумници, които се въодушевяват от мисълта за свобода на пресата. Пресата е армия с грижливо организирани видове оръжие, с журналисти, вместо офицери, с читатели вместо войници. И като във всяка армия войниците се подчиняват сляпо и нямат идея за плана на операциите“. Освалд Шпенглер
 12. 12 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 863 Весело

  Ех, ако и оня гьол го бяхме започнали....

 13. 13 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lou":

  що плещиш глупости ,НИЕ НЯМА как да стигаме когото и да било https://ec.europa.eu/eurostat/cache/infographs/energy/bloc-4c.html България е над средното за ЕС по дял на ВЕИ...

 14. 14 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 430 Весело

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  "На теория е възможно, всички отпадни газове да се хванат и компресират"

  Не може ли направо в косноса да ги пращаме?

  Чакате ли РККА?
 15. 15 Профил на vdiv
  vdiv
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lou":

  Така, така! Само че Гърция също е на Балканите, а там фотоволтаиците са посяни навсякъде, и то с немски пари. Даже и двустранни и "слънчогледови" панели слагат за по-голям добив. Гледам и разни перки по Родопите, ама от гръцката страна.

 16. 16 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Не, говоря за стандартна пречиствателна инсталация.
  От комина излиза чиста водна пара.

 17. 17 Профил на vdiv
  vdiv
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Забравете за строителната мафия, тя е също енергийна. Една помпа на Чаира не позволиха да пуснем вече сумати години. Даже и Румъния почва да ни засрамва, техните въглища са 20%, не 50%.

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  До коментар [#1] от "4okuto":

  Тоест да произвеждаме още по евтин (като себестойност) ток който да се купува през борсата на десеторни цени?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на Jay Gatsby
  Jay Gatsby
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Как беше в рекламата-първо в София, после и в други градове.Светът ще си вземе петте лева от така наречената зелена енергия.Не може едни народи да спазват ограничения, а други народи, богоизбрани, да си карат трите семейни коли и да потребяват като луди.А президента им да лети с джъмбо джета , а като слезе на земята кортежът му да е от 80 лимузини, които горят бензин както водата тече от чешмата.Или всички ще спазват дисциплината или никой няма да я спазва.
  —цитат от коментар 9 на Мариана Кълвачева


  не Друарке, Главаначкова!
  Вие от от Офье ту и от Б Къ Пье - ТУ пак са изср.....те! Тъпи сте и такива ще си останете!
  То не може и да се коментира това което сте намазали по стените на този форумен гигант. То са запетайки по стената. Личат си и линиите от маникюра ви! Как си чистите ноктите после един господ знае от тези екс...нти от остатъците от погълнатите тези 7- години червени лайна!!!

  Подобно на толкова много империи, които са съществували по-рано Съветският Съюз в крайна сметка се е взриви отвътре и разцепи на части, ставайки жертва, не толкова на пряко военно поражение, колкото на процеса на дезинтеграция, ускорено от икономически и социални проблеми.
 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4121 Неутрално

  Зеленият преход за момента е една утопия. Въглеродния отпечатък от производството на соларните панели и ветрогенераторите, както и от тяхното утилизиране надхвърля ползите от експлоатацията им. Отделно, при трайно безветрие и лошо време нямат производство на електроенергия. Тогава си трябват базови мощности - АЕЦ, ТЕЦ. Да не говорим за субсидираното изкупуване на тока от тях. Най - доброто решение е термоядрения синтез и се работи в тази посока, но много бавно. Трябват огромни инвестиции с възвращаемост в бъдещето.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7370 Неутрално

  Обстоятелствата го налагат. Ако и ние, като румънците и турците, бяхме по-настоятелни в търсенето на газ в Черно море, а не слушахме, какво ни нарежда Путин, сега можеше да сме много по- независими. А Боко да се скрие, че ми писна злобно , всеки ден да нарежда, колко грешат другите и колко е велик той. Той ни докара до тука.

 22. 22 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  ТЕЦ-овете ако минат на гориво дърва стават ВЕИ. Кое ще предпочетат зелените? Не може да висим само на руски енергоресурси! Другия вариант е на се намали населението до нивото на наличните ВЕИ.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 23. 23 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Ще ядосат много партията на Байден но тя току що му връчи послание/молба да не се кандидатира за президен иначе освен че партията няма да "благослови" но ще има сериозен противник на която тя се спира! Някои мислят че това е открития педеруга Бутажег или кой знай каква друга лезбийка ще е.

 24. 24 Профил на Ваня Недялкова
  Ваня Недялкова
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ramon Asvalda":

  За съжаление няма да видим парния локомотив в действие, защото колкото локомотиви имахме в резерв са продадени за вторични суровини и парите са откраднати.

 25. 25 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Ами че те и германците засилиха въглищата, особено откатко по Нова Година спряха 3 от последните си 6 атомни централи. За края на 2022 планират да спрат и тези 3, и засега се опъват, макар народа взе вече да се бунтува и да иска да отложат затварянето, защото токът им поскъпна двойно и тройно.

 26. 26 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#1] от "4okuto":

  Ами Глобалното затопляне ,топенето на ледниците , нещастните кокошки ,кривите краставици ,Грета Тумберг ,хич не ти пука за това

  ГоШо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK