Почти сигурно граждани в ЕС ще могат да съдят за обезщетение заради мръсен въздух

Почти сигурно граждани в ЕС ще могат да съдят за обезщетение заради мръсен въздух

© ReutersГражданите в страните от Европейския съюз почти сигурно ще могат да съдят своите правителства за финансова компенсация, ако незаконните нива на замърсяване на въздуха навредят на здравето им, каза в четвъртък ключов съветник на най-висшия европейски съд.


Становището на т.нар. генерален адвокат следва поредица от решения на базирания в Люксембург Съд на ЕС през последните години, като около 10 държави от ЕС, включително Франция, Полша, Италия и Румъния, бяха признати за виновни за незаконно замърсяване на въздуха.


"Нарушение на пределните стойности за опазване на качеството на въздуха съгласно правото на ЕС може да доведе до право на обезщетение от държавата", се казва в изявление на съда, цитирано от "Ройтерс".
Генералният адвокат - германката Джулиан Кокот, отбелязва в мнението си по казуса, че често по-бедните общности живеят и работят в силно замърсени райони и особено се нуждаят от съдебна защита.


Лицата, които искат обезщетение, ще трябва да докажат, че щетите върху тяхното здраве са пряко причинени от замърсяването на въздуха, казва тя. Правителството може също да избегне отговорност, ако може да докаже, че границите на замърсяване все пак биха били надхвърлени, дори ако имаше план за контрол на качество на въздуха.


Мненията на генералния адвокат не са обвързващи, но съдът обикновено се съгласява с тях в решението, което следва да бъде взето през следващите месеци.


"Това правно потвърждение, че има начини за привличане на отговорност от властимащите, е голям пробив в борбата за чист и здравословен въздух", каза Ирмина Котюк, адвокат в кантората за екологично право ClientEarth.

Становището се отнася до дело, заведено от жител на Париж, който иска 21 милиона евро компенсация от френското правителство на основание, че замърсяването на въздуха е увредило здравето му и правителството не е успяло да гарантира спазването на ограниченията на ЕС. Съд във Версай, който изслушва спора в Париж, поиска от съда на ЕС да изясни дали лицата могат да претендират за такова обезщетение. Париж наруши законовите ограничения на ЕС за замърсяване с азотен диоксид между 2010 и 2020 г.


В опит да намали преждевременните смъртни случаи, свързани с мръсния въздух, ЕС ще предложи надграждане на допустимите прагове на замърсяване тази година, за да ги приведе в съответствие с по-строгите правила на Световната здравна организация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK