Г-7 ще засили изолацията на Русия

Външните министри на Франция Жан-Ив Льо Дриан, Канада - Мелани Жоли и домакинът Аналена Бербок, заедно с японския първи дипломат Хаяши Йошимаса се разхождат преди вечерята в петък на срещата на Г-7 във Вайсенхойзер Странд, Германия.

Външните министри на Франция Жан-Ив Льо Дриан, Канада - Мелани Жоли и домакинът Аналена Бербок, заедно с японския първи дипломат Хаяши Йошимаса се разхождат преди вечерята в петък на срещата на Г-7 във Вайсенхойзер Странд, Германия.Най-големите икономики в света, членове на групата Г-7, се договориха в събота да засилят икономическата и политическа изолация на Русия и да продължат да доставят оръжие на Украйна. Това стана след заседание на външните министри в Германия. Министрите си обещаха да работят за облекчаване на глобалния недостиг на храна, предизвикан от войната.


След среща в 400-годишен замък в курорта Вайсенхаус на Балтийско море, висшите дипломати на Великобритания, Канада, Германия, Франция, Италия, Япония, Съединените щати и Европейския съюз си обещаха да продължат "докогато е необходимо" своята военна и отбранителна помощ за Украйна, съобщава Ройтерс.


Г-7 няма "никога да признае" границите, които Русия се стреми да наложи силово с водената от нея война в Украйна, цитира още от декларацията от срещата добавя Франс прес.
"Няма да признаем никога границите, които Русия се опитва да промени чрез военната си намеса", посочват първите дипломати.


Те ще координират усилията си срещу руската дезинформация, целяща да обвини Запада за проблеми с доставките на храни по света поради икономическите санкции срещу Москва и призоваха Китай да не помага на Москва или да оправдава руската война, става ясно от съвместно изявление, разпространено след срещата.


Ключът към оказването на по-голям натиск върху Русия е да се забрани или постепенно да се прекрати закупуването на руски петрол от ЕС, като се очаква следващата седмица да бъде постигнато споразумение за петролно ембарго, дори ако Унгария продължава да се противопоставя.


"Ще ускорим усилията си за намаляване и прекратяване на зависимостта от руските енергийни доставки и възможно най-бързо, надграждайки ангажиментите на Г-7 за постепенно премахване или забрана на вноса на руски въглища и петрол", се казва в изявлението на външните министри.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK