Сръбската църква одобри каноничното единство с македонската и отвори врата за независимостта ѝ

Патриарх Порфирий

© Скрийншот, YouTube

Патриарх ПорфирийСъборът на Сръбската православна църква одобри връщането в канонично единство с Македонската православна църква. Новината, съобщена първо от близки до властта сръбски медии, вече е на сайта на СПЦ и в изявление на Светия архиерейски събор.


Одобряването - на втория ден от започналия в Сремски Карловци и прехвърлилия се в Белград събор на стогодишнината от обявяването за независима на СПЦ - се отнася до Охридската архиепископия, която отцепилата се през 1957 г. смята за свой център.


В решението, следващо признаването на МПЦ и йерархията ѝ от Вселенската патриаршия, не се признава независимост (автокефалия), а автономия, каквато МПЦ веднъж вече отхвърли преди 20 години. В текста същевременно се казва, че "диалогът за бъдещия и окончателен статут на диоцезите в Северна Македония е не само възможен, но целесъобразен, легитимен и реалистичен".
За възможните обяснения за действията на Вселенската патриаршия и предстоящото за МПЦ четете тук.


В указа си за признаване Вселенската патриаршия поиска продължаването на диалога СПЦ - МПЦ. Не е известно дали позицията на СПЦ покрива критериите на Константинопол и дали тя може да доведе до решение на Вселенския патриарх Вартоломей да признае МПЦ за автокефална.

От друга страна, от формулировката следва, че СПЦ е готова да продължи преговорите с МПЦ за бъдещия ѝ каноничен статус, но по собствени условия:

СПЦ говори за "диалог за бъдещия и може би окончателен каноничен статус СПЦ ще се ръководи само и изключително еклесиологично-канонични и църковно-пасторални насоки, критерии и норми".


В изявлението на СПЦ се изтъква и че съборът не смята да обвързва новата "посестрима църква" с ограничаващи клаузи за обхвата на юрисдикцията на църквата в Северна Македония и сред диаспората, след като статутът се разреши. Това контрастира с решението на Вселенския патриарх, ограничаващо МПЦ до територията на Северна Македония.


Отправя се и препоръка въпросът с името да се реши "в разговор" в гръцката и другите православни църква. Вселенската патриаршия не признава думата "македонски" като част от името на МПЦ, а приема само "Охридска архиепископия".


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK