Орбан: Ще предприемем предпазливи, но твърди мерки за регулиране на цените

Орбан: Ще предприемем предпазливи, но твърди мерки за регулиране на цените

© ReutersУнгарският премиер Виктор Орбан в понеделник допусна вероятността от "ера на рецесия" в Европа, докато континентът се бори с нарастващите разходи за енергия и повишаваща се инфлация поради войната в Украйна.


Орбан, който положи клетва, след като беше избран през април за четвърти пореден мандат, зае типична все по-агресивна линия към Брюксел, казвайки на парламента, че ръководството на ЕС "злоупотребява с властта си всеки ден", като ограничава суверенитета на държавите членки. Въпреки това той смята, че мястото на Унгария е в Европейския съюз през следващото десетилетие.


Премиерът също така каза, че Унгария няма да блокира санкциите на Европейския съюз срещу Русия заради нейната инвазия в Украйна, стига те да не представляват риск за енергийната сигурност на Унгария.
Унгария заедно с няколко други държави членки досега отхвърля предложеното от ЕС ембарго срещу руския петрол. Будапеща казва, че иска стотици милиони евро от блока за смекчаване на разходите за отказ от руски петрол. ЕС се нуждае от одобрението на всички 27 държави, за да приложи санкциите.


Според Орбан най-важната задача на новото му правителство ще бъде да преведе икономиката на Унгария през европейската икономическа криза, защитавайки данъчните облекчения, помощите за семейства и доплащането от държавата на сметки за енергия на домакинствата.


"Войната и европейската политика на санкции създадоха енергийна криза", каза Орбан.


Орбан: Ще предприемем предпазливи, но твърди мерки за регулиране на цените

© Reuters


"Енергийната криза и повишаването на лихвените проценти в Съединените щати заедно доведоха до ерата на висока инфлация. Всичко това ще доведе до ерата на рецесия, когато в Европа ще се редуват спад на икономическата продукция, стагнация и години на леко увеличение на производството."


Орбан многократно се е сблъсквал с ЕС по отношение на политиките, най-вече относно правата на ЛГБТК хората и въпросите на върховенството на закона, но каза, че значението на Унгария да бъде член на НАТО никога не е било толкова очевидно, както сега.

Той прогнозира, че войната в съседна Украйна "ще продължи дълго време... и ще представлява постоянна заплаха за сигурността на Унгария".


Националната банка на Унгария и правителството ще трябва да координират стъпките за ограничаване на инфлацията, допълни той.


"Ще синхронизираме тези стъпки... ще предприемем предпазливи, но твърди мерки за регулиране на цените", каза Орбан в реч. Правителството му вече е ограничило цените на горивата, основните хранителни продукти и лихвите по ипотеките, както и сметките за енергия на домакинствата.


Но по-решителни мерки трябва да стават със съгласието на Европейската комисия, тъй като действат на единен пазар и засягат всички останали страни.


По-рано през деня Европейската комисия публикува пролетната си икономическа прогноза, в която заяви, че растежът на БВП на Унгария ще се забави до 3.6% тази година (от 7.1% през 2021 г.), докато средната инфлация ще достигне 9%.


"През 2022 г. се прогнозира дефицитът да остане висок на 6.0% от БВП, което отразява въвеждането на няколко антикризисни мерки и допълнителни разходи, свързани с високите цени на енергията", добави той.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK