Швеция и Финландия в НАТО – какво ще се промени, как ще реагира Путин

Швеция и Финландия в НАТО – какво ще се промени, как ще реагира Путин

© ReutersКогато на 1 януари 1995 г. Европейският съюз се разшири с Швеция, Финландия и Австрия (а Норвегия е отказа в последния момент след референдум, обявил се против членство), въпросът за тези икономически и ценностно силно интегрирани в Европа страни бе по-скоро "Защо досега не се включихте в ЕС?".


Това бе и краят на техния неутралитет в сектора на сигурността и те останаха само военно необвързани.


Докато руското нападение срещу Украйна не накара Стокхолм и Хелзинки да решат бързо да затворят и тази страница от историята си. И да дадат само за десет седмици след 24 февруари отговор на въпроса "Може ли да сте защитени, без да сте включени в НАТО?".
Какво произтича от това:

 • удължаването на общата граница между Русия и алианса с над 1300 км не е най-голямата новина
 • цяла Северна Европа ще е монолитно в съюза, когато във всички натовски държави приключи ратифицирането на решението за приемане на шведи и финландци (ще го вземат лидерите на страните членки в края на юни в Мадрид)
 • Балтийско море става почти изцяло "натовско" - осем от общо девет брегови държави
 • Русия го смята за стратегическо, вкл. заради това, че осигурява ключов път за излаз в Атлантическия океан, но скоро руските военни и търговски кораби ще трябва да се придвижват по тясна ивица международни води и през икономическите зони на страни от НАТО
 • в символичен план за пръв път от 300 години (от времената на Петър Велики и Северната война, от която фактически се ражда Руската империя) руските брегове са свити до част от Финския залив в най-далечната западна част на Балтийско море и ивицата на ексклава Калининград; преди няма и 80 години властта на Москва се простираше далеч на запад чак до Травемюнде (в бившата ГДР) на по-малко от 100 км от Хамбург
 • променя се още повече балансът в надпреварата за бъдещето на Арктика (ресурсите, сигурността на новите трасета за корабоплаване и т.н.) - в "отбора" на НАТО официално се включват две страни с огромен опит; от финландско-руската граница в околовръст през Исландия и Гренландия до американско-руската в Беринговия проток вече всички арктически държави ще са натовски
 • НАТО ще изглежда по различен начин, и то доста бързо (особено с включването на финландската армия), заради високата степен на отбранителна интеграция и оперативна съвместимост с двете страни кандидатки
 • фокусът почти сигурно ще се насочи към Югоизточна Европа и България, която 20 години след като бе приета в алианса, е спорен член - с политическото си състояние и военния капацитет.

Изходната ситуация за новата архитектура на сигурността в Европа ще изглежда съвсем различна. Дори принципът за неутралитет най-вероятно ще претърпи еволюция, след като на континента такива ще останат само Австрия, Ирландия, Швейцария, Сърбия, Кипър, Малта (Косово и Босна и Херцеговина искат да са член на НАТО).Какво би направила Русия


Отношението на Русия към промяната изглежда нееднозначно.


След съобщението на "Блумбърг", че НАТО ще приеме през юни нова стратегическа концепция, в която Русия ще бъде обявена за "пряка и непосредствена заплаха", зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков коментира, че страната му ще създава такава заплаха, "за да съответства на висотата на такава оценка". В сега действащата концепция от 2010 г. алиансът оценява Русия като партньор.


Отношенията с НАТО са най-лошите от десетилетия насам, като Москва казва, че отбранителният съюз бил създаден от САЩ единствено за "усвояване" на все повече европейски страни и обкръжаване на Русия. Обичайна за Москва теза е, че всяка страна членка всъщност се отказвала от суверенитета си по въпросите на отбраната и е само слуга на Вашингтон.


В понеделник президентът Владимир Путик каза, че страната му "няма проблем" с Финландия и Швеция, "но разширяването на военна инфраструктура на тази територия безусловно ще предизвика нашата ответна реакция". Това е вариант на настояването от декември 2021 г. НАТО да върне съюзната си инфраструктура на границите на 1997 г., т.е. преди последните две вълни на разширение с бивши сателити на СССР, като така иска право на вето върху решенията на страните в алианса къде и какво да изграждат в името на сигурността си и свободното движение на сили по съюзната територия (Швеция например реши да кандидатства в НАТО, но с условие да не издига в страната натовски бази и да не разполага ядрено оръжие). Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни, че разликата с Украйна била в това, че нейно членство в НАТО можело да доведе до териториален спор с Русия, която нямала такива спорове с шведите и финландците.


Швеция и Финландия в НАТО – какво ще се промени, как ще реагира Путин

© Reuters


Щом Русия възприема НАТО като заплаха, тя има, общо взето, два варианта за реакция


Първият е да увеличи военното си присъствие по границата с Финландия и в Калининград. В този сценарий може да започне надпревара във въоръжаването, на която руската икономика няма да издържи дълго. СССР изгуби студената война и се разпадна в значителна степен заради неспособността да поддържа темпото, наложено от Запада по времето на Роналд Рейгън. Сега Владимир Путин опитва да противостои с много по-малка икономика, подложена на невиждани от десетилетия санкции.


Вторият вариант е Москва да заложи на ядрената и ракетна заплаха, като сложи край на "безядрена Балтика" и Путин повярва, че с хиперзвуковите ракети, колкото и малко да са на брой, може да получи стратегическо предимство.

Това е особено опасен вариант, защото на 2 август 2019 г. спря да действа Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег. Ключовото споразумение от 1987 г., подписано от Михаил Горбачов и Рейгън, свали напрежението в Европа и намали недоверието, геополитическата агресия и стратегическото ядрено съперничество. След многократни нарушения от Русия, американците се оттеглиха и сега Путин е с развързани ръце да прибегне до т.нар. ескалация с цел доминиране, т.е. способността да определя по-нататъшния ход на конфликт само чрез заплахата, която носи разполагането на такива ракети. Не му трябва да ги употреби, достатъчно е да тества решителността на НАТО да защитава някой свой малък член в Балтика или Югоизточна Европа.


Гранични стълбове в норвежкия град Хиркенес, край който се събират границите на Русия, Норвегия и Финландия

© Reuters

Гранични стълбове в норвежкия град Хиркенес, край който се събират границите на Русия, Норвегия и Финландия


Часът на Турция


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в понеделник, че страната му няма да подкрепи Швеция и Финландия в желанието им да се присъединят към НАТО и че дипломатите им няма смисъл дори да опитват да убеждават Анкара. Причината, която той вече е изтъквал, е, че Стокхолм и Хелзинки нямали ясна позиция срещу тероризма.


Властта в Турция има под това предвид, че най-вече Швеция приютява кюрдски бойци и политици, свързвани от Турция с признатата и от ЕС за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК). Но след опита за преврат от лятото на 2016 г. в този списък бяха добавени и реални или набедени членове на мрежата на Абдулах Гюлен (FETO). Според Ердоган те са в основата на заговора, но според много страни в Европа той използва това обвинения за масова разправа с политическите си опоненти. От нея пострадаха десетки хиляди турски граждани. Анкара не харесва и това, че двете скандинавски страни гласували срещу Турция в различни международни организации. Има и забрани за продажба на определени видове въоръжение на турската армия.


Ердоган използва факта, че всяко решение за разширяване на НАТО изисква одобрение от всички 30 членове на алианса и техните парламенти, най-вероятно за да привлече вниманието към южния фланг на алианса и към специфичната роля и интереси на страната му в района. Сигналът му е на насочен на първо място към Вашингтон, където днес гръцкият премиер Кирякос Мицотакис ще бъде приет в Белия дом и ще говори пред двете камари на Конгреса и ще изтъкне новата роля на страната си като център на енергийната сигурност на Югоизточна Европа.


НАТО и Съединените щати заявиха, че са уверени, че Турция няма да задържи членството на Финландия и Швеция. Дипломати казаха, че Ердоган ще бъде подложен на натиск да отстъпи, тъй като Финландия и Швеция ще укрепят значително НАТО в Балтийско море. "Уверен съм, че ще можем да отговорим на опасенията, които Турция изрази, по начин, който не забавя членството", каза в неделя генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.


null

© Reuters

null


Парламентарният дебат в Швеция даде шанс на двете партии - левите и Зелените, които все още се противопоставят на кандидатурата за членство в НАТО, да изразят своите опасения. "Решението... за присъединяване към съюз с ядрено оръжие и авторитарни режими се взема без участие на избирателите", каза лидерът на лявата партия Нуши Дадгостар. "Има и други начини да запазим Швеция в безопасност."


Каква сила са Финландия и Швеция


Разликата от разширяването на НАТО с бившите членове на Варшавския договор е значителна, най-вече заради нивото на интегрираност на двете страни към момента на евентуалното им влизане в алианса, както и заради промяната в европейската сигурност, предизвикана от анексирането на Крим през 2014 г. и особено от нападението срещу Украйна.


Това важи особено силно за Финландия, която поддържа т.нар. активен и въоръжен неутралитет. Между 1955 и 1995 г. финландците поддържаха строго самоограничение в участието си в западното икономическо и политическо сътрудничество. След две войни със СССР през 1939-1944 г., Финландия бе принудена да отстъпи част от територията си в името на това да спре конфликти, в които изненадващо доминираше в много пъти по-големия си противник. По време на Студената война неутралитетът ѝ позволи да поддържа дистанция от СССР и повече пространство за маневриране във външната политика, но бе факт, че много неща зависеха от това, което реши Москва.


Влизането на страната в ЕС промени този статут от неутрален към военно необвързан. Причината е, че ЕС има Обща политика за външните отношения и сигурността, които първоначално в Хелзинки (и Стокхолм) разбираха предимно като управление и предотвратяване на кризи, а не като вариант на териториална отбрана. В Лисабонския договор (2009 г.) и това се промени - член 42.7 съдържа т.нар. клауза за солидарност, изрично определяща, че страните членки на поемат ангажименти и за териториална защита.


Анексирането на Крим тласна Финландия още по-далеч от военния неутралитет и страната поднови и рязко увеличи новото военно сътрудничество:

 • Нордическо сътрудничество в отбраната
 • Близко партньорство и учения с НАТО
 • Съвместната експедиционна сила с Великобритания
 • Европейската инициатива за интервенции начело с Франция
 • Рамковата национална концепция, предвождана от Германия
 • Координираният годишен преглед на отбраната в ЕС, Европейския фонд за отбрана, Способността за военно планиране и действия на ЕС, Постоянното структурирано сътрудничество (PESCO е механизъм за съвместни покупки на въоръжение и оборудване от няколко европейски страни с цел споделяне на разходите и по-ефективно използване активи), Стратегическият компас на ЕС...
 • В страната е и основаният през 2017 г. Европейски център за борба с хибридните заплахи, в който членуват над 30 държави. България все още не е сред тях.
Всичко това създаде нова парадигма - партньорство не само за сдържане и отбрана, но и изграждане на предварителни условия за оперативно сътрудничество и съвместимост в случай на война, които при нужда веднага да бъдат активирани. През последните години Финландия почти спря да изтъква в политически план статута си на непринадлежаща към отбранителен алианс.


На 24 февруари 2022 г. се оказа, че всичко това не е достатъчно да гарантира в нужната степен сигурността на Финландия, защото Украйна също развиваше партньорство с НАТО, но не е член на алианса и той няма как автоматично да я защити. От традиционните около 20-25% подкрепата сред финландците за влизане в съюза скочи на 76%С Швеция ситуацията е малко по-различна. Ръководството на страната трябваше бързо да се адаптира към скоростната пронатовска промяна в съседна Финландия. В Стокхолм се изправиха пред перспективата да граничат отвсякъде с НАТО, но да виждат какво прави Русия с Украйна, когато не е под чадъра на единствената отбранителна структура, доказала дасега ефективността си да защитава своите членове, като сдържа потенциален агресор.


Страната не е воювала от 1814 г., т.е. от времето на Наполеон, неутрална е от 1945 г., пое ангажименти по колективната сигурност с влизането в ЕС през 1995 г. и е военно необвързана от 2002 г. след парламентарни консултация и изрична декларация на правителството.


Неутралността продължава да е дълбоко вкоренена в общественото мислене и политически действия на родината на Нобеловата награда за мир. Обаче шведите са наясно, че ако друга страна от ЕС бъде атакувана - особено нордически партньори (и членове на НАТО) като Норвегия и Исландия, няма да останат безучастни, което бе и формално фиксирано с декларация за солидарност през 2009 г.:

"Няма да останем пасивни, ако друга страна от ЕС или нордическа държава претърпи бедствие или бъде нападната. Очакваме тези страни да действат по същия начин, ако е засегната Швеция. Поради това трябва да сме способни да предоставим и да получим помощ - гражданска, както и военна", се казва в текста.


В Стокхолм продължиха да ценят военно необвързания си статут и репутацията на безпристрастно място, където враждуващи и воюващи страни могат да преговарят. Швеция не е и най-ентусиазираният привърженик на институционалната реформа за политиката на сигурност и отбрана на ЕС, макар да участва в съвместни военни мисии и икономическо сътрудничество в отбраната, но пък индустриалната ѝ база е предимно в частни ръце и някои от тях са от страни извън ЕС.


През последните години се засилиха двустранните формати в отбраната и сигурността - с Великобритания, Германия, Франция (изброените по-горе формати с финландско участие), както и с Финландия, НАТО и САЩ. Една от причините за това е, че сътрудничеството на ЕС в сигурността (и в частност член 42.7 на Лисабонския договор) изглеждат съвсем различно след 2016 г. и напускането на Великобритания.


"Какво се случва в Украйна" е разговор, в който с двама международни редактори на "Дневник" обсъдихме докъде стигна войната, какво предстои, ще засегне ли Балканите:


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK