За пръв път от 50 години Пентагонът ще говори публично какво знае за НЛО

За пръв път от 50 години Пентагонът ще говори публично какво знае за НЛО

© ReutersДвама висши служители на военното разузнаване на САЩ трябва да свидетелстват днес в парламента за това, което правителството знае за неидентифицирани летящи обекти. Това е първото публично изслушване в Конгреса относно НЛО от повече от 50 години.


Изслушването пред подкомисията за разузнаване на Камарата на представителите на САЩ идва 11 месеца след доклад, документиращ повече от 140 случая на това, което властите официално наричат "неидентифицирани въздушни явления" или UAP, каквито американските военни пилоти съобщават, че са наблюдавали от 2004 г.


По-популярният термин НЛО (неидентифициран летящ обект) отдавна се свързва най-общо с понятието "извънземен космически кораб". То не беше споменато в презентацията за UAP от миналия юни. Вместо това фокусът беше върху възможните последици за националната сигурност и авиационната безопасност на САЩ.
Докладът обаче включва някои UAP, разкрити по-рано в публикувани от Пентагона видеозаписи на загадъчни въздушни обекти, показващи скорост и маневреност, надвишаващи познатата авиационна технология и с липсващи видими средства за задвижване или повърхности за управление на полета.


Очаква се изслушването във вторник да преразгледа констатациите от този доклад, "предварителна оценка", който е само девет страници, съставени от Службата на директора на националното разузнаване и ръководената от ВМС оперативна група, сформирана през 2020 г. в Пентагона.


"Американският народ заслужава пълна прозрачност", каза председателят на Комисията по разузнаването Адам Шиф в изявление миналата седмица, обявявайки изслушванията.


Анализаторите на отбраната и разузнаването, изготвили оценката, не предлагат никакви констатации за произхода на нито едно от 144-те наблюдения, включени в нея, с изключение на едно, приписвано на голям спихнал се балон.


Оперативната група на ВМС, която стои зад документа, беше заменена през ноември от нова агенция на Министерството на отбраната, наречена Група за идентификация и синхронизация на въздушни обекти.

Роналд Молтри, който ръководи новата група като заместник-секретар на отбраната на САЩ за разузнаването и сигурността, е един от двамата служители, призовани да свидетелстват по време на изслушването във вторник. Другият е Скот Брей, заместник-директор на военноморското разузнаване.


И двамата трябва да свидетелстват при закрити врати след публичното изслушване.


Въпреки че не достига до заключения, миналогодишният доклад казва, че наблюденията на UAP вероятно нямат едно-единствено обяснение.


Необходими са били допълнителни данни и анализи, за да се определи дали те представляват някаква екзотична летателна система, разработена от тайно правителство или търговско дружество на САЩ, или от чужда сила като Китай или Русия, според доклада.

Анализаторите на отбраната и разузнаването също все още не изключват извънземен произход за всеки случай на UAP, казаха високопоставени служители на САЩ пред репортери преди публикуването на доклада миналата година, въпреки че самият доклад избягва всякакво изрично позоваване на подобни възможности.


Все пак докладът отбеляза повратна точка за правителството на САЩ след десетилетия, прекарани в пренебрегване, развенчаване и дискредитиране на наблюдения на неидентифицирани летящи обекти и "летящи чинии", датиращи от 40-те години на миналия век.


Сесията ще отбележи първото открито изслушване в Конгреса по темата, откакто военновъздушните сили на САЩ прекратиха неубедителна програма за НЛО с кодово име Project Blue Book през 1969 г.


През 17-те си години съществуване Blue Book състави списък с общо 12 618 наблюдения на НЛО, 701 от които включваха обекти, които официално остават "неидентифицирани". Но по-късно военновъздушните сили заявиха, че не са открили индикация за заплаха за националната сигурност или доказателства за извънземни превозни средства.


През 1966 г., близо десетилетие преди да стане президент, конгресмен Джералд Форд, лидер на републиканците в Камарата на представителите по това време, организира изслушване в отговор на множество разкази на свидетели за странни светлини и големи овални фигури на ниска надморска височина около Декстър, щата Мичиган, които служител на военновъздушните сили е обяснил като "блатен газ".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK