Тежката криза в Ливан остави "Хизбула" без мнозинство след изборите

Плакат с лидера на "Хизбула" Хасан Насрала

© Reuters

Плакат с лидера на "Хизбула" Хасан НасралаПодкрепяната от Иран ливанска шиитска организация "Хизбула" и съюзниците ѝ загубиха мнозинството си в парламента на Ливан. Това сочат окончателните резултати, обявени след дълго броене, приключило ден и половина след затварянето на секциите.


Тежко въоръжената група, овладяла ключови позиции в политическия и икономическия живот в дълбоко разделения Ливан, пострада от протестите през 2019 г., икономическата и коронавирусната криза през 2020 г. и опустошителния взрив в пристанището на Бейрут - най-разрушителния неядрен инцидент, предизвикан от човек, над 200 убити, 700 ранени и стотици хиляди оставени без дом.


След вота "Хизбула" разполага с 62 места в парламента с общо 128 депутати. През 2018 г. тя спечели заедно със съюзниците си 71 места.
На практика почти 10% от гласовете - и 12 места - отидоха при нови сили в политиката, оспорващи доминацията на основните политически сили във водещите блокове (шиити, сунити, християни маронити) и строго поделената система на властта.


Разместването е и в християнския блок, тъй като свързаните със Саудитска Арабия Ливански сили на Самир Жажа може да са изместили Свободното патриотично движение, подкрепящо "Хизбула", като най-голяма партия в него. И други партии,традиционни съюзници на "Хизбула", отстъпват на нови в политиката. Мястото си в парламента може да е загубил и лидерът на Свободното патриотично движение Джебран Басил, чийто тъст е президентът Мишел Аун.


Плакат с лидера на Християнските сили Самир Жажа

Плакат с лидера на Християнските сили Самир Жажа


Промените съвпадат с усилия на богатите арабски монархии от Персийския залив - начело със Саудитска Арабия - да си върнат позагубеното влияние в изпадналата в икономически колапс страна с унищожена средна класа, повечето от чиито жители искат да я напуснат. Предходният вот - през 2018 г. - утвърди обратната тенденция на иранското влияние.


Същевременно никоя от силите в раздробения законодателен орган може да не е способна да състави мнозинство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK