ТЕЦ "Марица Изток 3" ще има нов собственик

ТЕЦ "Марица Изток 3" ще има нов собственик

© contourglobal.comТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", производител на около една десета от тока в България, ще има нов собственик. Това е "Бидко" (Cretaceous Bidco), регистрирана в Лондон в края на март 2022 г. компания, косвено притежавана от фондове, на които е съветник американският инвестиционен гигант KKR (Kohlberg Kravis Roberts & Co LP).


Тя купува акциите на "Контурглобал" (ContourGlobal) - сегашният собственик на 73% от дружеството с централа край Стара Загора (останалите 27% са на Националната електрическа компания), на стойност, според която цялата компания със 138 централи в 20 държави се оценява на $6.14 млрд (заедно със задълженията ѝ). Конкретно сделката за придобиването на търгуваната на борсата в Лондон ContourGlobal е за около 1.75 млрд. пунда ($2.14 млрд.), платени в брой.


Бордът на ContourGlobal вече единодушно одобри офертата и препоръча на акционерите да я подкрепят. Съгласие има и от Reservoir Capital Group LLC, най-големият акционер (71.4%) в ContourGlobal. След новината за оферта с премия от 36% спрямо стойността, която акциите имаха ден по-рано, в следобедните часове на вторник акциите на ContourGlobal поскъпнаха с почти 33%.
В съобщението за офертата от KKR казват, че вярват, че ContourGlobal е висококачествен бизнес, подкрепен от балансирано и географски диверсифицирано портфолио за производство на електроенергия в множество технологии. Компанията осигурява привлекателна платформа за значителен бъдещ растеж, увеличаващ стойността, воден от променящия се характер на енергийната индустрия в резултат на целите за декарбонизация в момент на глобален енергиен преход, допълват от инвестиционния гигант от САЩ.


ContourGlobal може да постигне 40% намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. и да постигне въглеродна неутралност до 2050 г., допълват от KKR.

"Бидко", регистрирана на лондонската "Алдърсгейт стрийт" 200 и на практика изцяло притежавана от ККR, е непублична компания, което накара някои медии в чужбина да предположат, че ContourGlobal може да бъде свалена от борсата. Директорите ѝ са 37-годишният американец Раян Милър и 48-годишният французин Венсан Оливие Поликар.


Офертата на ККR идва в момент, когато България започва опит за решителен преход към "зелена" и възобновяема енергия, включително в Маришкия въглищен басейн. От Плана за възстановяване, финансиран с милиарди евро дарения и изгодни кредити от ЕС, отпаднаха идеите на предишни правителства (вкл. служебни) за парогазови мощности и газопроводи за тях на стойност почти 2 млрд. лв. Вместо това е включено в района още през 2021 г. да започне изграждане на предприятие за производство на т.нар. гигабатерии с общ капацитет 6000 мВтч, "Те ще могат да отдават в мрежата по 1000 мегавата на час в продължение на 6 часа, което е равно на работата на един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй", като тук би имало много по-малко загуби по мрежата (обикновено около 8 - 10%) тъй като батериите ще са пръснати из цялата страна", обясни през февруари седмичникът "Капитал".


Вместо продължаване на зависимостта на българската енергетика от природен газ - откъдето и да идва той - подходът е заместване на въглищата в района на Стара Загора с местен ресурс (слънце, вятър, вода), с който да се захранват въпросните батерии. И към момента в страната има заявени инвестиционни намерения за над 15 хил. мВт нови ВЕИ мощности, като половината от които реално биха могли да бъдат въведени в експлоатация до 2026 г.


В Плана за възстановяване се споменава за запазване на въглищните централи, но опданта конкретният ангажимент до 2038 г., както говореха президентът Румен Радев и обещаваше служебното правителство на Стефан Янев. Избягването на конкретен срок всъщност оставя съдбата на въглищните централи на логиката на развитие на енергийния пазар в регулаторните изисквания за ЕС, т.е. те ще съществуват до момента, в който цената на тяхната енергия стане неконкурентна на други източници.


За Маришкия въглищен басейн се конкурират и два амбициозни проекта за 15-20 млрд. евро, свързани основно с преход към т.нар. зелен водорд. Единият бе представен от "Нуклеон Консултинг", партньор на британската инвестиционна компани "Джемкорп" и американската група IP3 и в него се говори за фотоволтаични паркове, модулни реактори и газификация на лигнитните въглища. Вторият, наречен от медиите Водородната долина, бе представен тази седмица в Германия от Асоциацията на индустриалния капитал в България при посещението на президента Румен Радев и също предвижда фотоволтаични паркове.


Статията е коригирана в 7:45 с премахване на текста, че ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" е била спряна заради еконарушения. РИОСВ в Хасково спря в края на април работата на друга централа - ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград. В ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" бяха вложени стотици милиони долари за съответствие с последните изисквания за екостандарти на ЕС.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK