Мръсният въздух убива всеки шести в света, България е сред най-опасните места

Мръсният въздух убива всеки шести в света, България е сред най-опасните места

© Цветелина БелутоваИзбори 2022

Влошаващото се замърсяване на въздуха и отравянето с олово поддържат глобалните смъртни случаи от замърсяване на околната среда на около 9 милиона годишно от 2015 г. насам. Иначе казано, мръсният въздух е причинил смъртта на всеки шести починал, съобщи екип от учени във вторник.


Техните данни поставят България сред десетте най-смъртоносни места на планетата по този показател.


Замърсяването на въздуха от индустриалната дейност заедно с урбанизацията доведе до 7% увеличение на смъртните случаи, свързани със замърсяването, от 2015 до 2019 г., според анализ на данните за глобалната смъртност и нивата на замърсяване. Той е публикуван в сп. "Лансет" (Lancet Planetary Health).
По-ранна версия на работата, публикувана през 2017 г., също оценява броя на смъртните случаи от замърсяване на около 9 милиона годишно и цената за глобалната икономика на близо 4.6 трилиона долара годишно. Това поставя замърсяването наравно с тютюнопушенето по отношение на глобалните смъртни случаи. За сравнение, COVID-19 е убил около 6.7 милиона души в световен мащаб от началото на пандемията.

 • Над 90% от смъртните случаи заради замърсяване са в държавите с ниски и средни доходи
 • От мръсен въздух всяка година умират над 6.5 млн. души и броят им расте
 • Отравяне с олово и други вещества е отговорно за смъртта на други 1.8 млн. души и това сигурно е занижен показател
 • Контролът на замърсяването привлича малко внимание както на официалните програми за подпомагане на развитието, така и от частни благотворителни организации.

За най-новото си проучване авторите анализиран данните за 2019 г. от Global Burden of Disease, текущо проучване на Университета на Вашингтон, което оценява цялостната експозиция на замърсяване и изчислява риска от смъртност.


Новото изследване предлага списък на 10-те страни, най-засегнати от смъртни случаи, свързани със замърсяването, съотнесено с броя на населението:

 1. Чад
 2. Централноафриканска република
 3. Нигер
 4. Соломонови острови
 5. Сомалия
 6. Южна Африка
 7. Северна Корея
 8. Лесото
 9. България
 10. Буркина Фасо.

Замърсяването на въздуха е почти наравно по брой смъртни случаи с ефекта от тютюнопушенето (активно и пасивно).

Замърсяването на въздуха е почти наравно по брой смъртни случаи с ефекта от тютюнопушенето (активно и пасивно).


Новият анализ разглежда по-конкретно причините за замърсяването - разделяйки традиционните замърсители като дим или отпадни води от по-модерните, като промишлено замърсяване на въздуха и токсични химикали. Ето някои от основните изводи:


Вода и въздух в закрити помещения


Смъртните случаи от традиционните замърсители намаляват в световен мащаб. Но те остават основен проблем в Африка и някои други развиващи се страни. Замърсената вода, почвата и мръсният въздух на закрито поставят Чад, Централноафриканската република и Нигер като трите страни с най-много смъртни случаи, свързани със замърсяването, според коригираните данни.


Държавните програми за намаляване на замърсяването на въздуха в помещенията и подобряването на санитарните условия помогнаха за ограничаване на смъртните случаи на някои места. В Етиопия и Нигерия тези усилия доведоха до намаляване на свързаните с тях смъртни случаи с две трети между 2000 и 2019 г. Междувременно индийското правителство през 2016 г. започна да предлага замяна на печки на дърва с такива на газ.


Съвременни замърсители


Смъртните случаи, причинени от излагане на т.нар. съвременни замърсители като тежки метали, агрохимикали и емисии от изкопаеми горива, "просто продължават да растат", увеличавайки се с 66% от 2000 г., каза съавторката на изследването Рейчъл Купка, изпълнителен директор на базирания в Ню Йорк Глобален алианс за здраве и борба със замърсяването.


Що се отнася до замърсяването на въздуха на открито, някои големи столици са постигнали известен успех, включително в Банкок, Китай и Мексико, казаха авторите. Но в по-малките градове нивата на замърсяване продължават да се покачват.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK