Швеция и Финландия подадоха молби за членство в НАТО

Йенс Столтенберг с двете писма за влизане в НАТО на Швеция и на Финландия.

© Reuters

Йенс Столтенберг с двете писма за влизане в НАТО на Швеция и на Финландия.Финландия и Швеция официално подадоха молба за присъединяване към алианса на НАТО в сряда в съюзническия щаб, като поставиха началото на процес на присъединяване, който се очаква да отнеме само няколко седмици.


Посланиците на двете скандинавски държави предадоха писмата от правителствата си на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в сряда сутрин в централата на пакта в Брюксел.


"Това е исторически момент, който трябва да се възползваме", каза Столтенберг на кратка церемония, на която посланиците връчиха писмата за кандидатстване, всеки в бяла папка с релефно национално знаме.

"Приветствам горещо исканията на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО. Вие сте нашите най-близки партньори и вашето членство в НАТО ще увеличи общата ни сигурност", каза Столтенберг.

Посланикът на Финландия в НАТО Клаус Корхонен, генералният секретар на НАТО Столтенберг и посланикът на Швеция в НАТО Аксел Вернхоф на церемонията по отбелязване на молбата на Швеция и Финландия за членство в Брюксел.

© Reuters

Посланикът на Финландия в НАТО Клаус Корхонен, генералният секретар на НАТО Столтенберг и посланикът на Швеция в НАТО Аксел Вернхоф на церемонията по отбелязване на молбата на Швеция и Финландия за членство в Брюксел.
Алиансът смята, че присъединяването на Финландия и Швеция значително ще го засили в Балтийско море. Двете неутрални скандинавски държави потърсиха гаранции за сигурност от НАТО след началото на войната, започната от Русия в Украйна в края на февруари, приключвайки процеса за вземане на националните си решения за рекордно кратко време.


В неделя шведското правителство обяви, че е взело решение да кандидатства за НАТО, а във вторник финландският парламент одобри подобно решение на своето с мнозинство от 94%.


Повечето от членовете на НАТО, включително САЩ, Великобритания и Германия, обявиха, че подкрепят присъединяването на Швеция и Финландия, като ще направят възможното това да стане бързо. Единствено публично възражение отправи Турция, която по-късно обяви, че няма да блокира разширяването, но поставя някои условия пред членството, които могат да бъдат допълнително договорени. Столтенберг каза в сряда, че смята, че проблемите могат да бъдат разрешени.


"Решени сме да работим по всички въпроси и да стигнем до бързи заключения", каза Столтенберг, отбелязвайки силната подкрепа от всички други съюзници.


След одобряването на намерението им от съюзниците, Швеция и Финландия ще прекарат известен преходен период като кандидати, докато парламентите на 30-те държави от НАТО ратифицират тяхното приемане. Според дипломати това може да отнеме до една година.


След седмици, в които Русия заплаши с отмъщение срещу плановете на НАТО, а президентът Владмир Путин ги нарече "огромна грешка", в понеделник той рязко промени позицията си, заявявайки, че Русия "няма проблеми" с Финландия и с Швеция и че членството им в НАТО няма да е проблем, освен ако съюзът не изпрати повече войски или оръжия там.


И Швеция, и Финландия бяха неутрални по време на студената война и решението им да се присъединят към НАТО е една от най-значимите промени в архитектурата на сигурността на Европа от десетилетия, отразяваща сериозна промяна в общественото мнение в северния регион след руското нашествие в Украйна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK