Беларус ще наказва със смърт и за подготовка на престъпление

Александър Лукашенко

© Reuters

Александър ЛукашенкоБеларус ще наказва със смърт дори опити за извършване на терористични актове и саботажи. Това става по силата на одобрени от президента Александър Лукашенко в сряда промени в Наказателния кодекс, които ще влязат в сила след 10 дни.


"Като изключителна мярка за наказание е разрешено използването на смъртно наказание - чрез разстрел (до отмяна на смъртното наказание) за престъпленията, предвидени в част 2 на чл. 124, част 3 на чл. 126, част 3 на чл. 289 и част 2 на чл.359 от този кодекс, или за свързаните с умишлено лишаване от човешки живот при отегчаващи обстоятелства, някои други особено тежки престъпления", се казва в документа, цитиран от руската агенция "Интерфакс".


Става дума за актове на международен тероризъм, по-специално тероризъм срещу представител на чужда държава или международна организация; терористични актове, извършени от организирана група или с използване на съоръжения за атомна енергия, използване на радиоактивни вещества, мощни токсични химични или биологични вещества, или убийства на държавници или обществени личности, извършени във връзка с държавна или обществена дейност.
През април по повод гледането на предложението председателят на долната камара на парламента Владимир Андрейченко заяви, че след началото на войната са зачестили опитите за саботажи, които "провокират вътрешна нестабилност и конфликти".


"Предприемат се действия за извеждане от строя на железопътна техника и коловози, обекти от стратегическо значение. Не може да има оправдание за действията на терористите", каза Андрейченко, мотивирайки подкрепата за промените.


Беларус никога не е отменяла смъртното наказание, но досега то беше предвидено като най-тежка мярка за извършени престъпления, а не за намерение или за подготовката им.


Тероризмът беше добавен като престъпление, наказвано със смърт през 1997 г. Беларус е единствената държава в Европа, която продължава да прилага смъртното наказание.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK