Без ваксини и лекарства Северна Корея се бори с вълна от COVID-19

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун разкритикува здравните власти за реакцията им на епидемията и ги посъветва да се учат от китайския опит за справяне с COVID-19

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун разкритикува здравните власти за реакцията им на епидемията и ги посъветва да се учат от китайския опит за справяне с COVID-19Без достатъчно лекарства и без достъп до ваксини Северна Корея се бори с нарастваща вълна от COVID-19. В четвъртък севернокорейската телеграфна агенция съобщи за регистрирането на 262 270 предполагаеми случая с коронавирус и един починал.


По данни на агенцията от края на на април досега са установени над 1.98 млн. болни в държавата с 26 млн. население. Най-малко 740 160 души са поставени под карантина.


Агенцията съобщава, че в комунистическата държава, която беше затворила границите си през последните две години, за да спре инфекцията, е започнала кампания за справяне с епидемията. От информацията става ясно, че се разчита основно на традиционни корейски температуропонижаващи и болкоуспокояващи средства, които "са ефективни за предотвратяване и лечение на вредно заболяване". В цялата страна са открити повече изолационни съоръжения, засилени са усилията по дезинфекция и са въведени строги карантинни мерки.

"Работи се сериозно за научно прогнозиране на тенденцията на разпространение на епидемията и за цялостно изграждане на логистична подготовка за противодействие на бъдещи заплахи и предизвикателства. В същото време сериозната ситуация, в която непрекъснато се разгоряват нови варианти на коронавируса, разпространението в региони в цялата ни страна се следи отблизо".
Тази седмица лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун разкритикува висши служители за грешни изчисления при разпространението на лекарства и "незрял" отговор на епидемията. В тази връзка агенцията пише: "Партийните организации и звената за превенция на спешни епидемии на всички нива проведоха консултации за незабавно коригиране (...) на установените уязвимости, пропуски, недостатъци и дефекти в работата по превенция на епидемията."
Западните медии отбелязват, че Южна Корея и Съединените щати са предложили да помогнат на Северна Корея в борбата с инфекцията, но не са получили отговор. В същото време според източници в понеделник в Пхенян са пристигнали три самолета, превозващи медицински консумативи от Китай.


В света от началото на пандемията са регистрирани над 525 млн. случая на заразяване с COVID-19, а починалите са 6.2 млн. души.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK