Маймунската шарка напредва в Европа

Директорът на Института по микробиология на германските въоръжени сили Роман Велфел, където в петък беше потвърден първият случай на маймунска шарка в Германия работи в своята лаборатория в Мюнхен.

© Reuters

Директорът на Института по микробиология на германските въоръжени сили Роман Велфел, където в петък беше потвърден първият случай на маймунска шарка в Германия работи в своята лаборатория в Мюнхен.Случаите на маймунска шарка в Европа надхвърлиха сто и вече са регистрирани в поне девет държави от ЕС, съобщи Ройтерс след като в петък Световната здравна организация свика спешна среща заради инфекцията.


Случаи на маймунска шарка, по-често срещана в Западна и Централна Африка, вече са потвърдени в Белгия, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Португалия, Испания, Швеция и Обединеното кралство - както и в Съединените щати, Израел, Канада и Австралия.


Испания съобщи за 24 нови случая в петък, главно в региона на Мадрид, където регионалното правителство затвори сауна, свързана с по-голямата част от заразените.
Първоначално идентифицирана при маймуни, болестта обикновено се разпространява чрез близък контакт и рядко се е разпространявала извън Африка, което е причина за безспокойство. Учените не очакват епидемията да прерасне в пандемия като COVID-19, тъй като вирусът не се разпространява толкова лесно, колкото SARS-COV-2.


Представителят на СЗО за Европа Ханс Клуге обаче предупреди, че тя може да се предава по-лесно през летните месеци, когато хората по-често се събират на големи групи и пътуванията са по-чести.


"Това е най-голямото и най-разпространеното огнище на маймунска шарка, наблюдавано някога в Европа", казаха от медицинската служба на германските въоръжени сили, която откри първия случай в страната в петък.


Според американските здравни власти общественият риск от заболяването в момента е малък. Специалистите се надяват, че епидемията няма да продължи дълго, тъй като заразените могат да бъдат изолирани чрез проследяване на контакти, а има и лекарства и ефективни ваксини, които могат да се използват. Според СЗО ваксините срещу едра шарка, са до 85% ефективни срещу маймунската.


Британските власти, които първи съобщиха за установени случаи в Европа, заявиха, че са предложили ваксина срещу едра шарка на някои здравни работници и други лица, които може да са били изложени на маймунска шарка.


Основната версия е че инфекцията е била пренесена от Нигерия, която се бори с огнище от маймунска шарка от 2017 г., в Англия, където първият случай беше потвърден на 7 май. Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство заяви, че последните случаи в страната, където са регистрирани над 20 заразени, са били предимно сред мъже, които се самоопределят като гейове и бисексуални.


Много от случаите не са свързани с пътуване до Африка и възможно инфекцията да се е разпространявала незабелязано в Европа от известно време.


Маймунската шарка е вирусна инфекция, предаваща се сред диви животни като гризачи и примати. Вирусът понякога се прехвърля и върху хора, като първият случай е регистриран в Конго през 1970 г.


Маймунската шарка е от същото семейство вируси като едрата шарка, но причинява по-леки симптоми. При повечето пациенти тя протича с треска, болки в тялото, втрисане и умора. При хора с по-тежки симптоми може да се появят неравни обриви по лицето и ръцете, които могат да се разпространят и до други части на тялото.


Инкубационният период на заболяването е от пет дни до три седмици. Повечето заразени се възстановяват за две до четири седмици, без необходимост от хоспитализация. Смята се, че инфекцията се прекарва по-тежко от децата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK