Добивът на литий в Чили застрашава фламингото

Добивът на литий в Чили застрашава фламингото

© ReutersВ чилийската пустиня Атакама е регистриран спад на популацията на фламинго. Специалистите свързват проблема с нарастващото производство на литий - основната суровина за производството на батерии за мобилни устройства и електромобили, информира "Ройтерс".


Според проучване на учените Кристина Дорадор и Нейтън Сенър, числеността на фламингото в Атакама вече е намаляла с 10-12%. Както обясняват биолозите, птиците изчезват, когато нивото на водата спада в минерални езера, по бреговете на които гнездят птиците.


Литиевите мини изпомпват тази вода и я филтрират за извличане на ценния метал, който през последните години е все по-необходим за нуждите на световната индустрия.
Добивът на литий в Чили застрашава фламингото

© Reuters


Авторите на проучването са сравнили числеността на фламингото в езерата, където не се разработват полезни изкопаеми, с източници, където се извършват такива дейности. Данните са показали, че популациите на птиците извън зоната на добива са останали стабилни през последното десетилетие въпреки естествените колебания в нивата на водата заради валежите и изменението на климата.


Биолозите предупреждават, че загубата на розовите птици ще бъде загуба за туристическата индустрия в Чили и ще се отрази негативно на екологията на минералните езера, тъй като фламингото помага за поддържането на техните екосистеми и предотвратяват вредния цъфтеж на водата.


Чилийските минни компании отричат да има негативно въздействие на бизнеса им върху фламингото. Представители на голямата компания за добив на литий SQM казаха, че били провели собствено изследване по този въпрос, което не било показало заплаха за птиците.


Добивът на литий в Чили застрашава фламингото

© Reuters

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK