Сръбската църква призна македонската за автокефална

От съвместното богослужение в Скопие

© Српска православна црква

От съвместното богослужение в СкопиеСръбската православна църква обяви отделилата се от нея Македонска православна църква за автокефална (независима).


Това се посочва от сръбския патриарх Порфирий по време на съвместната литургия на сръбската и македонската църква в Скопие, цитиран от сръбски и македонски медии.


"Сега, братя и сестри, ви носим още една радост - Светият архиерейски събор на Сръбската православна църква единодушно в отговор на искането на Македонската православна църква - Охридска архиепископия я благославя", са думите на Порфирий.
Това става седмица след като СПЦ се съгласи на автономията на МПЦ 55 години след отделянето ѝ и се върна към общение с нея, след като тя оставаше непризната. Това пораждаше въпроси в македонски медии дали "автономия" не е максимално широкият статут, с който СПЦ да трябва да се задоволи.


Дни по-рано Вселенският патриарх Вартоломей също призна църквата за канонична - но не и автокефална - докато течаха слабо отразявани преговори между сръбски и македонски духовници в Ниш.


Тогава решението на Вартоломей бе, че по-нататъшният статут ще се урегулира в хода на сръбско-македонски преговори.Прави впечатление, че СПЦ (в случая патриарх Порфирий) нарича МПЦ с цялото ѝ, избрано от нея име - Македонска православна църква - Охридска архиепископия - а не използва постановеното в указа на патриарх Вартоломей "Охридска архиепископия".


Последното е замислено така, че да не съдържа думата "Македония", "македонски" и производни.


"След това ще бъдат известени всички поместни православни църкви по каноничния им ред, за да приемат и те автокефалния статус на МПЦ-ОА", продължи Порфирий.


Източници на "Дневник", включително съветник в една от православните патриаршии, изразиха по-рано този месец разбирането си, че Константинопол има предварителна информация за нагласите в СПЦ, иначе не би действал.


Първоначалните реакции в македонските медии са за "историческо" решение, а архиепископ Стефан каза: "Чакахме 55 години, това е празних за всички християни в (Северна - бел. ред.) Македония."

Решението на СПЦ не означава автокефалност за целия православен свят от момента на обявяването: томосът трябва да дойде от Вселенската патриаршия, сама признала преди сто години сръбската, а преди 77 - и българската.


БПЦ, подобно на другите поместни църкви, също ще трябва да обсъди признаването на МПЦ-ОА.


Повече за залога, хипотезите и игрите около признаването на македонската църква четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK