И Гърция поиска Северна Македония и Албания да преговарят с ЕС незабавно

И Гърция поиска Северна Македония и Албания да преговарят с ЕС незабавно

© Twitter @NikosDendiasГърция подкрепя незабавният старт на преговорите на Република Северна Македония и Албания, каза гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас, който е в Скопие в рамките на обиколката си из Западните Балкани. Според него преговорите на Република Северна Македония с ЕС са въпрос на сигурност и възстановяване на европейското доверие в региона.


"Гърция иска и работи усилено, за да гарантира мир, сигурност и стабилност в региона. Вярваме, че единственият начин за постигане на тези цели е ясна и пълна подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани. Ние сме уверени и дълбоко вярваме, че преговорите за присъединяване на Албания и Република Северна Македония към ЕС трябва да започнат веднага. Това е посланието, което предаваме на нашите европейски съюзници през цялото време, и нашата постоянна заръка. Трябва да е ясно, че ще дадем подкрепа за европейската перспектива на Северна Македония. Ние сме до вас по пътя към Европа", каза Дендиас по време на съвместното изявление с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи след официалната им среща.


Дендиас посочи, че в разговорите си двамата са обсъдили и изпълнението на Преспанския договор, и благодари за уверението, че той се изпълнява.
От своя страна Османи отново посочи необходимостта страната да започне преговори за членство в ЕС.


"Вярвам, че европейската перспектива на региона е въпрос, който е в интерес на сигурността както за нас, така и за Европа. Стартирането на преговорите със Северна Македония и Албания е най-добрият начин за възстановяване на европейското доверие в региона и в това отношение съм особено доволен, че имаме пълната подкрепа на Гърция", посочи Османи. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK