Китайски пакт в Тихия океан събуди страх от нова "студена война" със САЩ

Китайски пакт в Тихия океан събуди страх от нова "студена война" със САЩ

© ReutersЗападът и Австралия са изправени пред рисковете от нов пакт между Китай и Тихоокеанския регион, който ще увеличи влиянието на азиатския гигант в обширна територия и ще повдигне въпроси за глобалната сигурност. За това съобщава в. "Гардиън", получил достъп до проектоспоразумението.


Заради този документ - новината за който излиза в деня на представянето на обновената стратегия на Държавния департамент за Китай по-късно днес - обиколки в региона започват първите дипломати и на Австралия (Пени Уонг), и на Китай (Ван И).


Ван започва десетдневната си обиколка в региона от Соломоновите острови, където вече бе подписан подобен двустранен текст, засилващ влиянието на втората икономика в света и отворил възможности Китай да разшири значително военното и полицейското си присъствие на островите.


Какво предвижда сделката
Основен акцент в текста е, според видяната от "Гардиън" чернова, ще "разширяване на сътрудничеството в правоохранителната дейност", ще се водят съвместни усилия за справяне с трансграничната престъпност и ще се установи механизъм за диалог в полицейското сътрудничество и капацитета на силите на реда.


Китай би могъл да предложи на полицейските сили в региона обучение на "средно и високо ниво. Пекин също тата ще иска да се проведе възможно най-скоро министерски диалог между Китай и Тихоокеанския регион (вероятно между вътрешните министри) по полицейски въпроси.


Азиатският гигант иска да помогне за изграждането на лаборатории за пръстови отпечатъци, аутопсии и свързани с криминалистиката изследвания, анализ на дигитални източници в хода на разследванията и пр.


Друга важна точка: киберсигурността, с фокус върху "формулирането на правила за глобалното управление на данни". Пекин би искал достъп до картографирането на чувствителни морски райони, но и до ценни природни ресурси, какъвто вече има. "Гардиън" цитира собственото си разследване от миналата година, според което Китай е получил над половината морски дарове, дървесина и минерали, изнесени от региона, през 2019 г., на стойност общо 3.3 млрд. долара. Към 2016 г. в региона действат 290 китайски индустриални съда - за сравнение тези от местните държави са 240.


От икономическа гледна точка фокусът е върху разговори и проучвания за изграждането на свободна търговска зона и засилване на сътрудничеството в земеделието, управлението на горите и рибарството, минното дело, енергетикат, инфраструктурата, информационните технологии и инвестициите.


В долния ляв край е източното крайбрежие на Австралия. Това са част от държавите в Тихоокеанския регион, с които Китай иска да подпише новия пакт

© Google Maps

В долния ляв край е източното крайбрежие на Австралия. Това са част от държавите в Тихоокеанския регион, с които Китай иска да подпише новия пакт


Има и стъпки, утвърждаващи китайската "мека сила" в региона - споразумението:

  • дава 2500 финансирани от правителството на Китай стипендии за жители на държавите;
  • създава нови възможности за проекти за езиков обмен (т.е. засилване на присъствието на китайския език);
  • добавя 2 млн. долара помощи за тихоокеанските държави за справяне с последиците от пандемията;
  • китайски лекари ще бъдат изпратени в държави от региона в следващите пет години;
  • утвърждава ангажимента на Китай двустранната търговия да се удвои до 2025 г.
Когато пандемичната обстановка позволява, ще бъдат изпратени актьорски трупи и други формации като част от културния обмен.


Защо е важно


Държавите в региона са малки, но с местоположението и ресурсите си се смятат за важни от геостратегическо значение.


Австралия, Нова Зеландия и - не на последно място - Съединените щати са притеснени. Ако споразумението със Соломоновите острови би могло да проправи пътя за отваряне на китайска военна база на 2000 км от източното крайбрежие на Австралия (засега властите и в двете страни опровергават такива планове, но теоретичната възможност съществува), то рисковете от регионален пакт са още по-големи.


За малките тихоокеански страни проблемът се крие в риска от загуба на суверенитет и превръщането им в център на геополитическото противопоставяне със САЩ (Северна и Южна Америка са от другата страна на Тихия океан).


Документът е израз на засилващите се регионални амбиции на Китай в момент, когато Западът все по-открито търси начини за сдържането му, макар и процесът да остана в последните месеци в сянката на войната в Украйна.

През септември миналата година САЩ, Великобритания и Австралия сключиха нов пакт, известен като AUKUS, с фокус върху сфери като отбрана и киберсигурност в Индо-Тихоокеанския регион, неофициално целящ сдържане на Китай. Междувременно регионалните съюзници на Запада се опитват да ангажират Тихоокеанския регион в други инициативи за сътрудничество.


Друг формат на САЩ, Индия, Япония и Австралия, известен като Четиристранен диалог за сигурност (QUAD), проведе среща в Токио тази седмица в присъствието на новия австралийски премиер Антъни Албанезе и Уонг. Напрежението се засили след коментари на американския президент Джо Байдън в Токио, според когото САЩ биха защитили Тайван от Китай, ако се наложи - разрез с традиционната политика на Вашингтон по темата.


Подобни коментари и партньорствата в регионалните инициативи около САЩ се превръщат в изпитание и за Австралия, за която Китай бе водещ икономически партньор до започналия разрив преди няколко години. Съревнованието, наблюдавано от САЩ, за Тихоокеанския регион също ще има последици в китайската геополитическа надпревара.


Действията на Китай са свързани дори с Тайван, който азиатският гигант иска да си върне. Соломоновите острови и Кирибати (друга държава, сключила важна двустранна спогодба с Пекин) бяха две от държавите в региона, признаващи независимостта на Тайван, но и двете скъсаха отношенията с него, за да признаят Китай. Последваха и двустранните документи. В момента само три държави от региона - Науру, Тувалу и Палау - имат пълни дипломатически отношения с Тайван. А всяка държава е важна, тъй като списъкът в момента включва едва 14 по света.


Високопоставен дипломат от тихоокеанския регион казва за "Гардиън", че някои лидери може да се притесняват от споразумението, но "в региона е оставен голям вакуум от традиционните партньори" и трябва да се положат големи усилия, за да се спечелят отново сърцата на тези страни. Между Канбера и повечето от тези държави дълго назряваше напрежение и заради австралийската климатична политика - глобалното затопляне може да остави някои от малките островни страни под вода и те обвиняват Австралия (за която въглищата са изключително важни), че не приема притесненията им сериозно.


Австралийският външен министър Пени Уонг с новия премиер Антъни Албанезе в Токио

© Reuters

Австралийският външен министър Пени Уонг с новия премиер Антъни Албанезе в Токио


Навярно затова австралийският първи дипломат Уонг каза днес, че Австралия по време на предишното правителство (на консервативния Скот Морисън) и негови предшественици е показвала неуважението си към региона (всъщност дори се подиграваха на лидерите му, когато чуваха, че морското равнище се покачва) но всичко ще се промени.


Съпротива


Идеята на Китай е сделката да бъде подписана във Фиджи другата седмица на втората среща между първите дипломати от Пекин и държавите в региона. Новият австралийски външен министър Пени Уонг заяви, че Китай може да е обявил ясно намеренията си, но "и тези на австралийското правителство са такива".


Заради тази среща Уонг отива до Фиджи, за да търси мостове към властите в тихоокеанските държави. Така за кратко в графика на премиера на Фиджи, Франк Байнимарама, се появиха две срещи с регионални сили за няколко дни: днес - с първия дипломат на Австралия, утре - с този на Китай.


Питали са ме за дневния ред на Фиджи. На всички маси, на които сядам, най-важното са хората и планетата ни, както и уважението към международното право.


Франк Байнимарама,

премиер на Фиджи


Всъщност не всички в региона са готови да подкрепят. Федеративни щати Микронезия - северно от Китай и Папуа Нова Гвинея иска сделката да бъде отхвърлена и ще го заяви пред китайския външен министър с аргумента, че тя би могла да доведе до нова "студена война" между САЩ и Китай и цели да укрепи влиянието на Пекин, контрола върху комуникационната инфраструктура и други и ресурсите - и дори да осигури възможността за китайско подслушване на разговори и четене на имейли на тихоокеанските държави.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK