Петков: Путин да внимава като използва газа за оръжие

Кирил Петков

© Reuters

Кирил ПетковРуският президент Владимир Путин трябва да внимава, когато използва енергийните доставки като оръжие, защото така губи клиенти завинаги. За това предупреждава премиерът Кирил Петков в разговор с пратеник на американския телевизионен канал CNBC на Световния икономически форум в Давос, където беше в сряда и четвъртък.


Цитиран от телевизията, Петков добавя, че прекъсването на доставките от Русия е накарало правителството да вземе решение да се откаже изцяло от руската държавна компания "Газпром" и да търси алтернативи.


Българският премиер добавя, че не съжалява за решението да откаже да плаща за руския природен газ в рубли и че с него София е показала на Путин, "че България може да стои на крака, че газовата зависимост не може да бъде начин да се влияе на външната ни политика и че ние, като европейци, можем да издържим на натиск".
След като на 15 март руският президент Владимир Путин разпореди на "Газпром" да приема само плащания в рубли за доставките в" неприятелски страни", газът беше спрян на три европейски държави - България, Полша и Финландия, които отказаха да използват новата схема за разплащания. Подаването на газ за България и Полша беше прекратено на 27 април, а за Финландия - на 21 май. Останалите19 европейски държави, които имат договори с "Газпром" продължават да получават договорените количества, с изключение на Литва, която сама се отказа от руското гориво.


Европейската комисия публикува насоки за европейските държави, в които се казва, че плащането в рубли е нарушение на санкциите срещу Москва заради войната в Украйна, но потвърди, че компаниите, които имат договори с "Газпром" могат да плащат според новата схема на "Газпромбанк" във валутата, указана в тях.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK