Скопие обяви, че вече не преговаря със София за съдържанието, а само за формата

Скопие обяви, че вече не преговаря със София за съдържанието, а само за формата

© Twitter @Bujar_OМинистърът на външните работи на Република Северна Македония Буар Османи очаква утре да се види с Теодора Генчовска и отказа да коментира днешните изявления на българския премиер Кирил Петков, както и случващото се в България, пише БТА.


"Ако има нов министър, за година и половина той ще е четвъртият външен министър, с когото ще разговарям. Това утежнява ситуацията, но не мисля, че това е краят. Днес говорих с нашите приятели от Франция, трябва да използваме времето. Ще преговаряме с този, когото правителството на България определи. Последните разговори през уикенда с Генчовска бяха конструктивни и ако се срещнем пак, ще продължим от там, до където сме стигнали."


"Не дефинираме съдържанието, а формата на решението. Опитваме се да бъдем прецизни. Има един параграф за институция, която ще следи за езика на омразата, настоях да дефинираме коя ще е тази институция и решихме, че това ще са МВнР, за да не оставим никакво място за интерпретации", каза Османи в интервю за македонската телевизия "Канал 5".
По думите му вписването на българите в конституцията на Република Северна Македония преди старта на преговорите е било българско предложение, но за македонската страна то е неприемливо.


"Няма съмнение, че трябва да се направи, но по отношение на стъпките смятаме, че трябва да е обратното - преговорната рамка трябва да бъде в пакет с първата междуправителствена конференция и тогава да започнем с промените в конституцията. Дадохме нашето виждане как да се случи и се разбрахме всеки да направи консултации, преди да продължим", каза Османи, който уточни, че българската делегация още е била в Скопие, когато той е разказал на премиера и президента за постигнатото в преговорите.

Петков обясни в сряда, че се работи по споразумение, което предвижда вписване на българите в конституцията преди провеждането на първата междуправителствена конференция.

Османи поясни, че работата на съвместната историческа комисия е била обсъждана само доколкото се е говорило за формата на работата ѝ - броят на срещите на историците и календар за тях. Според него работата на комисията в голяма степен зависи от общата политическа атмосфера, но е неприемливо историческите искания да влязат в преговорната рамка. "Правата на човека така или иначе влизат в глава 23 и тук няма нищо спорно, но историческата комисия е част от двустранните проблеми", посочи Османи, според когото е неприемливо въобще исканията на България да бъдат включени в преговорната рамка и това е позиция и на Република Северна Македония и на европейските държави.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK