Правителството на Румъния одобри покупка на 32 самолета F-16

Правителството на Румъния одобри покупка на 32 самолета F-16

© U.S. Air ForceРумънското правителство одобри днес проекторешение за купуването на 32 самолета F-16 от Норвегия заедно с логистичната подкрепа и обслужване от САЩ срещу около 454 млн. евро (473 щатски долара) преди облагането с данъци, съобщи министерството на отбраната.


Страната има 17 самолета F-16A MLU, които купи от Португалия срещу €154 млн. и получи последния миналия март. Те са произведени през 1983-1984 г. като F-16A Block 15, използвани от САЩ до 1994 г., купени от португалците през 1999 г. и модернизирани


С норвежките самолети ще се формират две ескадрили. Според отбранителното министерство ресурсите, с които те се предлагат, ще осигурят поне още 10 години експлоатация. През това време страната ще се подготви за преминаване към пето поколение изтребители. До 15 май догодина ще продължи използването на румънски МиГ-21.
Норвежките F-16 са "втора ръка" и Осло ги предлага, защото получи нови F-35. Самолетите са на около 40 години, поради което в Букурещ се чуха критики, че са твърде стари (съобщената сума е без данъци и такси и окончателният ѝ размер ще бъде установен след търговските преговори). Компанията, която ги поддържа, твърди, че те са в отлично състояние и ще бъдат предадени готови за оперативни действия.


Според министерството на отбраната предстои тяхната модернизация до конфигурация M6.X. Сегашните румънски F-16 са с конфигурация M5.2R. В процеса ще участват румънски фирми чрез държавния център за поддръжка Aerostar Bacău.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK