Като ураганите – в Испания за пръв път ще дават имена и категория на горещите вълни

Като ураганите – в Испания за пръв път ще дават имена и категория на горещите вълни

© ReutersСевиля въведе уникална за света система за даване на имена и категории на зачестяващите горещи вълни, които засягат града в сухия юг на Испания. Това ще обвърже метеорологичните прогнози с последиците за здравето, каза кметът на Антонио Муньос.


Проектът се състои от три категории и ще предупреждава населението до пет дни преди горещо събитие, каза той в изявление късно във вторник.


"Ние сме първият град в света, направил стъпка, която ще ни помогне да планираме и да предприемаме мерки, когато се случат такъв тип метеорологични явления", каза кметът.
Проектът е направен съвместно с Центъра за устойчивост на фондация Adrienne Arsht-Rockefeller (Arsht-Rock), който разработва решения за климатични рискове чрез партньорства с експерти и политици.


Топлинните вълни ще бъдат категоризирани в тристепенна скала и ще бъдат наименувани в обратен азбучен ред. Първите пет ще се казват Zoe, Yago, Xenia, Wenceslao и Vega.


Севиля, разположена в долината на река Гуадалкивир в Андалусия, е едно от най-горещите места в Испания, с температури лесно надвишаващи 40 градуса по Целзий през лятото. Мнозина се опасяват, че горещите вълни и сушите ще станат по-чести.


През последните седмици няколко горски пожара избухнаха в Испания, която регистрира най-ранната си гореща вълна от над 40 години с температури, които се повишиха до 43 градуса в градове като Севиля и Кордоба.


"Този нов метод има за цел да изгради осведоменост за това смъртоносно въздействие на изменението на климата и в крайна сметка да спаси животи", каза директорът на Arsht-Rock Кати Боман Маклауд.


Други градове по света, като Мелбърн, Атина и Лос Анджелис, също работят по подобни планове за използване на данните за времето и общественото здравеопазване за категоризиране на топлинните вълни.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK