Синята светлина: какво не се знае за вредите за кожата

Синята светлина: какво не се знае за вредите за кожата

© ДневникРазгледайте щандовете за грижа за кожата на всеки козметичен магазин и ще се запознаете с объркващо количество кремове за лице и тяло или спрейове, обещаващи да ви предпазят от различни заплахи за кожата ви.


Може да сте обърнали внимание на твърденията на компаниите за грижа за кожата, че техните продукти могат да ви предпазят от ефектите на синята светлина. Ако не сте мислили за синята светлина преди, ще ви е простено да се тормозите дали трябва да сте разтревожени.


Какво е синя светлина


Първо трябва да се разбере какво е синя светлина.
Видимата светлина представлява 50% от слънчевия спектър и, както показва името, това е единствената част от светлината, която може да бъде доловена от човешкото око. Синята ивица на тази видима част от спектъра има особено високо енергийно ниво.


Колкото по-дълга е дължината на вълната, толкова по-малко енергия предава. Синята светлина има много къси високоенергийни вълни, обяснява проф. Карл Лоурънс от Кралския колеж в Лондон в платформата The Conversation.


Синята светлина е навсякъде около нас. Слънцето излъчва синя светлина. Както и флуоресцентните лампи и крушките с нажежаема жичка, мобилните телефони, компютърните екрани и телевизорите с плосък екран.


Какви са рисковете


Има все повече доказателства, че синята светлина може да има вреден ефект върху кожата и очите и да наруши циркадния ритъм (вътрешния ни часовник). Обикновено проучванията, изследващи въздействието на слънчевата светлина и радиация върху кожата, се фокусират върху ултравиолетовото лъчение, оособено UVB лъчите, които са отговорни за слънчевото изгаряне.


Най-често съобщаваният ефект от излагането на синя светлина е значително увеличение на реактивните кислородни видове (по-известни като свободни радикали), силно реактивни химикали, образувани от кислород. Твърде много реактивни кислородни видове могат да увредят ДНК и ключови ензими, като онези, отговорни за възстановяването на ДНК, увеличавайки риска от рак.


Изследването, представено от проф. Лоурънс, е показало, че синята светлина може да предизвика пигментация (добиване на тен) при различните типове кожа. Въпреки че много хора смятат дълбокия тен за желан, той е маркер за увреждане на кожата и реактивни кислородни видове. Установено е също, че тенът на кожата от видима светлина (която включва синя светлина) има по-тъмна пигментация, която продължава по-дълго в сравнение с излагането на ултравиолетови лъчи.


Проучванията също така са показали, че синята светлина може да активира гени, свързани с възпаление и фотостареене (увреждане на кожата). Няколко проучвания са доказали, че типичните слънцезащитни продукти не предотвратяват увреждането от синята и видимата светлина.


Въпреки че синята светлина изглежда по-малко силна от ултравиолетовата светлина, това може да се дължи на относително по-големите количества синя светлина, които достигат до Земята. Ултравиолетовата радиация представлява около 5% от слънчевата радиация във Великобритания по обяд през лятото. Синята светлина е около три пъти повече - около 15 процента.


Налице са и някои благотворни ефекти на синята светлина. Тя се използва за лечение на кожни заболявания, включително екзема, широко се използва при фотодинамична терапия, която се използва за лечение на редица кожни заболявания - от акне до рак, и засилва заздравяването на рани. Но вредните ефекти на синята светлина вероятно ще надхвърлят позитивите за здрави хора.


Синята светлина може да увреди кожата, но е по-малко известно кои източници на синя светлина са вредни за хората. Синята светлина от екраните е отговорна за част от дозите синя светлина, които получаваме.


Изследването е показало, че екраните от устройства могат да увеличат производството на свободни радикали. Проучване на германския производител на продукти за грижа за кожата Biersdorf обаче е установило, че излагането на синя светлина от екран на разстояние 30 см за цяла седмица (168 часа) е еквивалентно само на една минута обедно лятно слънце в германския град Хамбург.


Друго проучване е установило, че синята светлина от екраните е 100-1000 пъти по-малко интензивна от синята светлина от слънцето. Тя също така не е успяла да предизвика мелазма, която причинява петна от обезцветяване на кожата при пациенти, които имат това заболяване. Вярно е, че прекарваме повече време пред екрани от всякога, но въпреки че екраните могат да причинят известно увреждане, то е незначително в сравнение с излагането на слънце.


Продукти, предпазващи кожата от синята светлина


Козметичната индустрия започна разработването на широка гама от продукти за грижа за кожата, за които брандове твърдят, че предотвратяват увреждане от синята светлина. Няма обаче регулиран или стандартизиран тест за оценка на способността на продукта да предотвратява увреждане от синята светлина. Компаниите извършват научни изпитания на тези продукти. Но те могат да използват произволен брой оценки в работата си.


Това е много различно от регулациите около слънцезащитните продукти, които твърдят, че съдържат слънцезащитен фактор (SPF). SPF тестването е строго регулирано от Международната организация по стандартизация (ISO). Всички продукти, за които се твърди, че съдържат SPF, преминават през идентичен тестови режим.


Липсата на регулация за твърденията за защита от синя светлина не дава възможност на потребителите да направят информиран избор за предлаганото ниво на защита и разликите между продуктите. Тази липса на регулация е малко вероятно да бъде опасна за потребителите, но ползата от продуктите може да е ограничена. Като се имат предвид доказателствата около синята светлина, излъчвана от екраните, трябва да се гледа скептично на всякакви твърдения, че даден продукт е необходим, за да се предотврати увреждане от телефона или екрана на компютъра.


Традиционните продукти за фотозащита (като слънцезащитни продукти) обикновено не предпазват от увреждане на синя светлина. Това насърчава индустрията за грижа за кожата да се опитва да отговори на тази нужда. Но е от решаващо значение правителствата да предприемат следващата стъпка в процеса и да разработят стандартизирано тестване за цялата индустрия.


Междувременно е важно да се запомни да се ограничи всяко излагане на слънце. Използването на слънцезащитни продукти е доказано, че предотвратява рак на кожата и фотостареене, а продуктите, рекламиращи защита от синя светлина, могат да дадат допълнителна полза.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK