В Румъния пуснаха първа офшорна газова платформа

В Румъния пуснаха първа офшорна газова платформа

© ReutersНова черноморска газова платформа в Черно море беше официално открита край Румъния във вторник и собственикът планира да добива газ въпреки рисковете, породени от войната в Украйна, включително морски мини, открити във водите наблизо.


Проектът на Black Sea Oil & Gas (BSOG), контролиран от американската частна инвестиционна компания Carlyle Group LP, е първата офшорна разработка на Румъния от три десетилетия. BSOG заяви, че планира да добива 1 милиард кубически метра газ годишно, или приблизително 10% от потреблението на Румъния.


Инсталацията на 120 километра от брега се намира на около 45 километра от украинския Змийски остров и изпълнителният директор на BSOG Марк Бийкъм каза пред репортери, че това е оказало влияние.

"Ние не сме във военна зона, но сме достатъчно близо и това очевидно има въздействие. Имахме открити мини близо до платформата, имахме военни кораби, които се приближават до нашата платформа, и имахме самолети, които кръжаха около нашата платформа, каза той. Но не забравяйте, че започнахме този проект, когато нищо от това не съществуваше."
Бийкъб добави, че платформата няма застраховка. "Не можете да получите застраховка след началото на войната, така че, да, поемаме този риск", каза той, без да навлиза в повече подробности.


Компанията продължи с проекта през 2019 г. въпреки наказателния данък, наложен върху приходите от офшорни газови добиви от бивше ляво правителство. То спря всички други дейности по проучване и разработка на Черно море и допринесе за това Exxon да напусне страната.


След години на застой румънските законодатели измениха законодателството през май, като намалиха данъците и премахнаха ограниченията за износ, надявайки се да отключат инвестициите в Черно море, където се смята, че страната има приблизително 200 милиарда кубически метра газ, припомня "Ройтерс".


Бийкъм каза, че промените в румънския данък за офшорния газ са добре дошли, но не отговарят напълно на очакванията на BSOG, добавяйки, че компанията е продължила напред с проекта с правителствени гаранции, че данъкът ще бъде отменен.


Въпреки че данъкът е намален, допълва Бийкъм, компанията е започнала да обсъжда обжалване на правителственото решение в Международния арбитражен съд в Париж. В момента се преценява дали да продължи с това.


"Това беше полезно, но не е до степен, в която вярваме, че имаме законно право", каза Бийкъм за закона. "Дали ще продължим напред с арбитража, ще видим, този вариант все още е налице и ние го оценяваме."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK