Тръмп е знаел, че хората му са въоръжени преди щурма на Капитолия, свидетелства служител

Тръмп е знаел, че хората му са въоръжени преди щурма на Капитолия, свидетелства служител

© ReutersПрезидентът Доналд Тръмп не се интересуваше, че поддръжниците от неговия митинг на 6 януари 2021 г., предшестващ нападението на Капитолия на САЩ, бяха въоръжени, включително с автомати и с бронирани жилетки, свъдителства днес пред парламентарна комисия във Вашингтон бивша помощничка в Белия дом.


На неочаквано обявеното заседание на разследващата комисия към Камарата на представителите Касиди Хътчинсън описа смайваща сцена как Тръмп се нахвърлил срещу охраната си, когато след края на речта му, насъскала множеството, му казали, че няма да го откарат до Капитолия, защото е опасно.


Той побеснял и опитал да сграбчи волана на лимузината на Сикрет сървис и посегнал към врата на шофьора. Наложило се човек от охраната "да ограничи физически" пезидента, седнал на задната седалка.
"Аз съм шибаният президент, заведете ме до Капитолия веднага", настоял Тръмп, цитиран от Хътчинсън, помощничка на Марк Медоус, тогава началник на кабинета на Тръмп.

Комисията на Камарата на представителите, бокотирана от републиканците, повече от година разследва първия опит за предотвратяване на мирното прехвърляне на властта в историята на САЩ. В досегашните свидетелства липсваше представител, достатъчно близък до Тръмп, за да опиша какво се е случвало в драматичните часове около него и в Белия дом.


Хътчисън запълва тази празнина. Офисът ѝ е бил на 10 секунди от Овалния кабинет, разговаряла е всеки ден с Макс Медоус и е била главната връзка на Белия дом с парламента. Днес тя каза, че няколко високопоставени служители са предупредили, че митингът на Тръмп на 6 януари може да излезе от контрол. Но Медоус и други около президента омаловажили потенциала за насилие. Друг въпрос е защо полицията на Вашингтон, в който е забранено внасянето на оръжие, е позволила събирането да продължи.


Тръмп е знаел, че хората му са въоръжени преди щурма на Капитолия, свидетелства служител

© Reuters


Председателят на комисията Бени Томпсън откри изслушването, като каза, че във вторник ще бъдат представени нови доказателства, "свързани със случващото се в Белия дом на 6 януари и дните преди" бунта в Капитолия.


Томпсън похвали "смелостта" на Хътчинсън да излезе да свидетелства пред комисията.


Във видео показания по време на последното изслушване миналата седмица, Хътчинсън каза пред комисията, че републикански съюзници на Тръмп са поискали помилване от Белия дом, след като са подкрепили опитите му да отмени изборното си поражение през 2020 г.


Изслушванията този месец включваха видеозаписни показания, включително Иванка Тръмп - най-голямата дъщеря, и бившия му главен прокурор Бил Бар. Те и други свидетели заявиха под клетва, че не вярват на фалшивите твърдения на Тръмп за широко разпространена изборна измама и се опитали да го разубедят от тях.


Десетки съдилища, служители на изборите и оценки от собствената администрация на Тръмп отхвърлиха твърденията му за измама, включващи невероятни истории. Проучване на Reuters/Ipsos в началото на този месец установи, че около две трети от републиканците в САЩ вярват във фалшивите твърдения на Тръмп за фалшиви избори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK