"Невидимата" Сана, която вкара страната си в НАТО

С премиера Кирил Петков.

© Reuters

С премиера Кирил Петков.Как жена, която като 15-годишно момиче е била принудена от ранна възраст да работи, за да помага на семейството си, се издига до в най-младия министър-председател в света? Самата тя споделя, че като малка се е чувствала "невидима", защото не е можела да говори свободно за това, че е дете в еднополово семейство.


"Невидимата" Сана Марин успя така фундаментално да промени Финландия, че страната за броени седмици да прекъсне военната си необвързаност и да подаде молба за членство в НАТО, най-големия и успешен отбранителен съюз.


Политическите амбиции и оформянето на ценностите са белязани от нейното детство. След като родителите ѝ се разделят, Сана Марин е отгледана от майка си и нейната партньорка в живота. Но мирогледът на финландката от Хелзинки (но свързана повече с Тампере) е далеч по-широк от тази тема.
"Успешна демокрация ще има тогава, когато има разнообразие от половете. Жените са могъщите агенти на промяната на демокрацията и човешките права."

И сега финландката не е само политик, не е само министър-председател. Тя е активист за човешките права, защитник на равенството между половете и демокрацията, любяща съпруга и майка.


И както повечето 36-годишни жени, най-младият министър-председател е също толкова активна в социалните мрежи. Както всеки друг човек на нейната възраст тя се наслаждава да споделя личните си и семейните си преживявания в интернет пространството.


"Невидимата" Сана, която вкара страната си в НАТО

© Reuters


Откъде идва Сана Марин и с каква подигравка бе нападната


Още в ранните години на Марин нейните родители се разделят, което довежда до множество финансови проблеми за семейството й. Отгледана в ЛГБТ семейство, Марин споделя, че именно това е оформило ценностите й като политик.


Тя е първият член на семейството си, завършвал гимназия и следвала в университет. Налага се да работи като продавачка още от ранна възраст, защото парите в домакинството не достигат.


През декември 2019 г. министърът на вътрешните работи на Естония Март Хелме направи подигравателен коментар за скандинавката: "Сега виждаме как една продавачка стана министър-председател и как някои други улични активисти и необразовани хора също се присъединиха към кабинета".


"Изключително съм горда от Финландия. Ето как едно дете от бедно семейство може да бъде образовано, да постигне много неща в живота си. Касиерката в магазина може да стане министър-председател", отговаря Сана Марин.


Естонската президентка Керсти Калюлайд сподели след тази обидна случка, че се чувства унизена от коментара на министъра си, а опозиционните партии реагираха с иск за оставка или уволнение на Хелме. В своя защита министърът каза, че думите му не са били разбрали и се извини на Марин.


С Керсти Калюлайд и македонския премиер на срещата ЕС - Западни балкани.

© Reuters

С Керсти Калюлайд и македонския премиер на срещата ЕС - Западни балкани.


Пътят към политическа кариера


През 2006 г. тя е само на 21 години, но въпреки това се впуска в света на политиката.

  • По това време Марин работи и в пекарна, и като касиер, но и решава да се присъедини в младежкия отдел на Социалдемократическата партия. Две години по-късно финландката се бори за място в градския съвет на Тампере, но неуспешно.
  • През 2012 г. се кандидатира отново и този път е избрана. Следващата година пожънва по-голям успех - назначена е за председател на съвета.
  • Сана Марин е избрана и за заместник-председател на социалдемократите две години по-късно и отново получава място в градския съвет.

Анти Рине, лидерът на социалдемократите, печели парламентарните избори през 2019 г., с което се създават още по-значителни политически перспективи за Сана Марин. Новият министър-председател я назначава за министър на транспорта и комуникациите.


"Невидимата" Сана, която вкара страната си в НАТО

© Reuters


Министър-председател на 34 години


Но още същата година Рине се отказва от поста си, след като Финландската центристка партия губи доверието си към него поради поведението на правителството по време на двуседмична пощенска стачка.


Едва на 34 години, Сана Марин се оказва най-достойният кандидат, който може да заеме мястото като министър-председател. Сред партията тя се откроява като един от идеологически по-левите членове.

В политическите й убеждения се открояват укрепването на програмата за обществено-осигурителната система на Финландия, битката за социално равенство и проблеми заради глобалното затопляне. В момента скандинавската държава си е поставила най-амбициозната цел в Европа - до 2035 г. държавата да няма въглеродни емисии.


Марин е представител на едно по-младо поколение във Финландия, както и на феминистки течения. Нейният кабинет дори е с най-много министри от женски пол. Когато Сана Марин заема длъжността на министър-председател през декември 2019 г., общо 12 от 19 министри са жени.


"Невидимата" Сана, която вкара страната си в НАТО

© Reuters


Членство в НАТО


Сана Марин е и фигурата, която трябва да се справи със сигурността на Финландия, съсед на агресивната Русия. Финландия има около 1300 км граница с Русия и ще играе силна роля за защитата на малките републики на другия бряг на Балтийско море. С кризата от войната в Украйна именно близостта и скорошното членството в НАТО подсигурява безопасността на жителите на Финландия.


Относно членството в организацията Сана Марин споделя, че ако Финландия подаде молба за членство в НАТО, това би дало сигурност на финландските граждани и ролята на страната в международна общност.


На 15 май този план се реализира и двете скандинавски държави потвърждават плановете си за членство в организацията. Според финландската министър-председателка това ще засили и профила на Европа в международната организация.


Сега, на срещата на върха на НАТО в Мадрид, премиерът на Финландия ще се опита да намери място за страната си в алианса и да отговори на очакванията, създадени от обществения мандат за членство във военния съюз.


Третата жена премиер не е безгрешна

  • Марин е родена на 16 ноември 1985 г. в град Хелзинки. Завършва университет във финландския град Тампере с административни науки. През 2020 г. се омъжва за Маркъс Райконен, с когото имат едно дете.
  • След Анели Ятенмяки (17 април - 24 юни 2003 г). и Мари Кивиниеми (22 юни 2011 г. - 22 юни 2012 г. ) Сана Марин е третият министър-председател от женски пол за страната.
  • През декември 2021 г. премиерът посещава нощен клуб, след като е била в контакт с човек, който същия ден е дал положителен COVID-19 резултат. На работния телефон на финландката е изпратено съобщение, което й препоръчва да избягва социален контакт. На следващия ден, когато вижда съобщението, Марин си прави тест, който е негативен.
  • Това води и до нейното публично извинение, че е трябвало да провери отново насоките и да използва по-добра преценка. Пред репортери Марин споделя, че поема лична отговорност за липсата на информация и отново се извинява.
  • Според политици на опозицията Сана Марин е трябвало да бъде добър пример за хората и е било наложително доброволно да се изолира, вместо да посещава нощни клубове.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK