СЗО предупреди за риск от разширяване на разпространението на маймунска шарка

Тедрос Гебрейесус

Тедрос ГебрейесусРазпространението на огнища на маймунска шарка в повече от 50 държави представлява сериозна заплаха и има риск от прехвърляне на инфекциозното заболяване към уязвими групи като деца и бременни, предупреди здравната агенция на ООН.


"Загрижен съм за трайното предаване на вируса, тъй като това предполага, че той се е установил и може да премине към високорискови групи, включително деца, хора със слаба имунна система и бременни жени", заяви генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.


Миналата седмицата мнозинството членове на Комитета за извънредни ситуации на СЗО, съставен от независими експерти, гласува против обявяването на "международна спешна ситуация в общественото здраве", което е и най-високото ниво на тревога.
Докато комитетът беше против обявяването на извънредна ситуация, това не остави съмнение, че ситуацията е сериозна, заяви Тедрос. Той добави, че 11 от независимите експерти са били против обявяването на извънредна ситуация, докато трима са били съгласни.


"Те ме посъветваха да ги свикам отново по най-бързия начин в зависимост от развитието на ситуацията, което и ще направя", заяви той.


Американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията, които публикуват информация за новите случаи извън ендемичните зони на заболяването в Африка, съобщават за над 4700 случая по света.


Първите заболели извън Африка бяха регистрирани през май в Обединеното кралство, като заболяването вече се разпространи във всички части на света. България е докладвала за три случая на маймунска шарка.


Еврокомисията съобщи, че ще купи 110 хил. ваксини и ще ги предостави безплатно на интересуващите се държави. Много европейски членки, включително Германия и Дания, вече направиха собствени поръчки за ваксини.


Повече за симптомите и протичането на заболяването, както и за методите за изследването му - вижте тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK