Певецът R Kelly беше осъден на 30 години затвор по обвинения в сексуално насилие

Певецът R Kelly беше осъден на 30 години затвор по обвинения в сексуално насилие

© WikimediaАмериканският рап изпълнител Ар Кели (R Kelly) беше осъден на 30 години затвор за сексуално насилие над жени, момичета и момчета повече от 20 години след като за първи път му бяха повдигнати обвинения, съобщиха световните медии.


През септември 2021 г. съдебното жури в Ню Йорк призна певеца за виновен в сексуален трафик и рекет по всичките девет обвинения срещу него.


Тази сряда американският окръжен съдия Ан Донъли обяви присъдата във федералния съд в Бруклин, след като изслуша жертви, които свидетелстваха за сексуалната експлоатация, която Ар Кели е извършвал над тях. След постановяването на присъдата Донъли се обърна към обвиняемия: "Тези престъпления са били пресметнати, внимателно планирани и редовно изпълнявани в продължение на почти 25 години."
Този процес е смятан за важен етап от борбата на движението срещу сексуален тормоз #MeToo, като за първи път повечето от жалбоподателите са чернокожи жени, а подсъдимият е чернокож човек на изкуството. Сред обвинителите му беше включително бившата му съпруга Андреа Кели, която сподели опасения, че той може да я убие.


По време на процеса жертвите описаха как певецът, чието истинско име е Робърт Силвестър Кели, ги е подлагал на перверзни и садистични капризи по време, когато самите те са били непълнолетни. Няколко дори свидетелстваха, че е изисквал от тях стриктно да спазват правила и само след негово разрешение да се хранят или да дори да отидат до тоалетна. Също така ги е принуждавал да напишат "писма за извинение", които претендираха да го освободят от неправомерни действия.


Самият Кели не направи изявление пред съда.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK