С "мултисуверенен" фонд за рисков капитал НАТО ще опита да съхрани технологичното си предимство

С "мултисуверенен" фонд за рисков капитал НАТО ще опита да съхрани технологичното си предимство

© ReutersС подписите на повечето държави в НАТО бе създаден нов фонд за иновации, чиято цел е да подпомага и развива технологичното преимущество на алианса пред държави, "които не споделят ценностите ни, като Русия и Китай".


Определението, дадено за основните конкуренти, бе на генералния секретар Йенс Столтенберг, който обяви създаването на фонда на церемония по подписване. Целта на начинанието е да финансира стартъпи на ранен етап и да впряга "най-нова технология в услуга на трансатлантическата сигурност".


Седемдесет години технологиите помагаха на НАТО да изпитва сигурност чрез преимущество, но играчи като Москва и Пекин "оспорват това във всички сфери от изкуствен интелект до космически технологии".


Трябва да направим всичко възможно, за да се задържим начело на тези иновационни технологии.генерален секретар на НАТО,

Йенс Столтенберг


Заедно с Ускорителя за иновации в отбраната (DIANA), обявен по-рано тази година, двата инструмента ще целят да съхраняват и развиват преимуществото. DIANA е мрежа от над 50 тестови центъра и 10 ускорителя в т.нар. иновационни хъбове в НАТО, чието обявяване тази пролет се очакваше да бъде съпътствано от работата на фонда.


Суверенният фонд е държавна инвестиционна структура, която влага средства глобално в активи или проекти от национален интерес. В случая с НАТО "мултинационалната" му версия без аналог ще цели да насърчи военните иновации в частния сектор и да допълни работата на DIANA (ускорителят трябва да е място за среща на индустрията, стартъпите и научните среди).


Още при създаването на DIANA алиансът постави акцент върху изкуствения интелект, квантовите технологии, биотехнологиите, хиперзвуковите технологии, космическата индустрия, разработката и производството на нови материали и енергиите на бъдещето като сектори, в които ще търси технологично превъзходство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK