Шведката Андерсон – премиер от Харвард, Булдозер или хеви метъл фен

Шведката Андерсон – премиер от Харвард, Булдозер или хеви метъл фен

© ReutersЗащо Магдалена Андерсон - първата жена, станала министър-председател на Швеция, е добре позната в медиите като Булдозера? И как успя тя да помогне страната да изостави военния неутралитет, след като скандинавската държава не е воювала от 1812 г.?


Но защо Булдозера?


Познаващите я отблизо описват, че нейните лидерски умения се доближават до тези на Ангела Меркел. Невинаги е ясно какво има предвид, но винаги е тази, която печели караницата.
И неслучайно нейни колеги споделят, че ги е страх от нея. За скандинавката мнението ѝ е почти необорим факт, макар понякога да се случва да е в грешка. Тя самата се определя като "добра и трудолюбива жена", която обича да има контрол.


Лидерът на Шведската социалдемократическа партия може да има корав и строг подход в политиката си. В свободното си време е истински хевиметъл фен и не е известно дали и как това се отразява на управленските ѝ решения.


През последните седмици политическият профил на Андерсон е от особено значение. С войната в Украйна трябваше бързо, но плавно да адаптира държавата си съгласно изискванията на НАТО. А тепърва трябва да докаже на народа, че е достойна да продължи да оглавява правителство след изборите през септември.


Шведката Андерсон – премиер от Харвард, Булдозер или хеви метъл фен

© Reuters


Откъде идва този политически интерес?

 • Политическият път на Андерсон започва още през 1983 г., когато се присъединява към младежката лига на Шведската социалдемократическа партия.

 • Четири години по-късно, когато е едва на 20 години, Магдалена е избрана за председател на клона на организацията в Упсала.

 • През 1992 г. получава магистърска степен в бизнес администрация и икономика в Стокхолмското училище по икономика, където е била председател на социалдемократическата ученическа асоциация.

 • Защитава и докторска степен в Стокхолмското училище по икономика. През 1996 г. решава да прекъсне, тъй като ѝ се появява много добра политическа възможност - да бъде специален съветник в кабинета на тогавашния министър-председател Йоран Першон.

 • Като част от докторантурата си тя учи и в чужбина - в Института за напреднали изследвания във Виена през 1994 г. и в Харвард през 1995 г.


С колегите си от Финландия и Норвегия

© Reuters

С колегите си от Финландия и Норвегия


Политическият възход


Андерсон има изключително богата и разнообразна политическа кариера, която води и до нейния възход като главното действащо лице в управлението на монархията. Отличава се като политик от кариерата и има репутацията на силен и прям говорител.


Между 1998 г. и 2004 г. Андерсон е директор по планирането. След това за две години става държавен секретар в Министерството на финансите. После до 2008 г. скандинавката е съветник за вътрешната политика на партията. През 2009 - 2012 г. Андерсон служи и като заместник-директор на Шведската данъчна агенция.


Логично партията избира Магдалена Андерсон да е и неин говорител за икономическата политика. През 2014 г. партията печели изборите, което води и до нейния важен политически успех.


От тогава до годината, в която е назначена за министър-председател, тя е министър на финансите в правителството на Стефан Льовен.


Шведката Андерсон – премиер от Харвард, Булдозер или хеви метъл фен

© Reuters


Министър на финансите


Льовен оглавява коалиционно правителство със Зелената партия, но е без мнозинство в парламента, т.е. няма силен мандат. Тогава шведската икономика нараства с повече от 2% от БВП годишно. Този растеж се задържа в целия мандат на Льовен, инфлацията и безработицата намаляват.


Но въпреки това издействането на политики, които да бъдат приемани както от левите поддръжници, така и от десните, се оказва трудна задача.


През 2015 г. до страната достига и голямата вълна на бежанците, идващи от Близкия изток и Африка. Именно заради нарастването на имигрантите в държавата се увеличава и подкрепата за десните партии. Тогава особено популярни са и крайнодесните антиимигрантски "Шведски демократи".


Шведката Андерсон – премиер от Харвард, Булдозер или хеви метъл фен

© Reuters


През 2018 г. Льовен изгуби вот на доверие, за да се завърне следващата година начело отново на правителство на малцинството със Зелените. Но Стефан Льовен се оказва неспособен да изпълни исканията на либералните и левите партии и да осигури одобрение в парламента за бюджета на държавата.


През ноември 2021 г. Стефан Льовен подава оставка и като лидер на партията, и като премиер. Това дава възможност Андерсон да набере сила и да достигне върха на политическата си кариера.


Министър-председател на Швеция


Отдавна вече Швеция е начело в представителството на жените в правителството, но въпреки това Магдалена Андерсон е първата жена, която заема премиерския пост. До този повратен за страната момент тази полова бариера беше вече преодоляна от всички скандинавски съседи на монархията.


Но шокиращо Магдалена подава оставка 7 часа след като е назначена на поста, тъй като Риксдаген (шведският парламент) отхвърля нейния проекта за бюджета и вместо това приема този на опозицията.


"Няма да водя правителство, чиято легитимност ще бъде поставяна под въпрос", са нейните думи, когато се отказва от длъжността.


С отказа за предложения бюджет шансовете ѝ да ръководи правителство в коалиция със Зелените пропаднаха. Също така според конвенция министър-председателят трябва да се оттегли, когато една от коалиционните партии напусне правителството.


С генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

© Reuters

С генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг


В последния век правителството на Швеция е доминирано най-вече от социалдемократите и се откроява с коалиционна стабилност. Но необикновено за монархията, настъпва хаос, когато Андерсон се отказва от длъжността си.


5 дни-по късно парламентът дава още един шанс на политиците да решат дали ще одобрят или ще отхвърлят шведката, но никой от тях не е сменил позицията си. Също нито една от опозиционните партии няма достатъчна подкрепа да предложи алтернативно правителство.


Така за първи път жена официално поема поста на министър-председател и за първи път за 15 години социалдемократите управляват държавата сами.


Според конституцията на Швеция кандидат не може да бъде министър-председател, ако парламентарно мнозинство е срещу него. Срещу наследницата на Льовен гласуваха 173 членове, но два вота не достигнаха, за да я премахнат.


Тази политическа драма бе възпята в любимия ѝ black/death metal стил обяснение как е успяла - чрез сделка със Сатаната, естествено:


Политическите цели на Андерсон:

 1. Да спре приватизацията на публичния сектор в Швеция и да възстанови демократичния контрол върху училищата, здравеопазването и грижата за по-възрастните хора.
 1. Зелената политика на Швеция да се превърне в пример за останалата част от света.
 1. Да се сложи край на сегрегацията на имигрантските общности, на стрелбите и бомбените експлозии срещу автомобили и обекти, които много често са причинени от банди в квартали с имигрантско население.
Войната в Украйна


Скандинавката променя и външната политика на държавата, която 200 години не принадлежи на никакви военни съюзи. За първи път от 1939 г. Швеция изпраща оръжия на страна в активен военен конфликт.


Като реакция на руската инвазия в Украйна Магдалена Андерсон осигурява пакт както с Обединеното кралство, така и с Финландия. Сключеният на 11 май пакт дава сигурност за помощ при криза и има основно за цел да гарантира срещу руски агресивни действия, докато държавите от НАТО ратифицират приемането на страната в алианса.


"Не е присъщо за Швеция да изпраща военна техника на конфликтни зони. Последният път, в който направи това в голяма степен, беше през 1939 г., когато Съветският съюз атакува Финландия", споделя Магдалена Андерсон.


По този начин, давайки хуманитарна помощ и оръжия за Украйна, Швеция получава нов съюзник, с когото ще се отзовават на помощ взаимно при военни действия.


Шведката Андерсон – премиер от Харвард, Булдозер или хеви метъл фен

© Reuters


Вотът на недоверие и НАТО


На 18 май заедно с Финландия Швеция подава молба за членство в НАТО. В нов водещ приоритет на министър-председателката се превърна сигурността в северноевропейския регион. И за постигането му трябва да намери изход от ветото на Турция.


"Булдозерът" Андерсон не се колебае в този момент да се спаси правителството си от оставка - и страната от политически хаос и несигурност три месеца преди изборите - като залага на независимия депутат от ирански произход Амине Какабаве, активист за правата на кюрдите. Партията на Андерсон обещава подкрепа за кюрдски групи в Северна Сирия, които в Турция са виждани като терористи. Този залог в крайна сметка се отплаща: кабинетът оцелява, сделка с Анкара за вдигане на ветото има, Швеция не отстъпва от правозащитните си принципи.


Шведката Андерсон – премиер от Харвард, Булдозер или хеви метъл фен

© Reuters


Ето още любопитни моменти от живота ѝ:

 • Пълното й име е Ева Магдалена Андерсон и е родена на 23 януари 1967 г. в шведския град Упсала.
 • На младини Андерсон се откроява с отличия като плувкиня и дори два пъти печели златни медали на шведските младежки състезания. Само на 14 години тя завършва на дванайсето място в националния шампионат за жени.
 • Докато следва в Стокхолмското училище по икономика, Магдалена Андерсон се запознава с нейния бъдещ съпруг, с когото имат и две деца. Женят се през 1997 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK