С ултиматум Митрофанова заплаши да затвори посолството и да скъса дипломатически отношения (обновена)

С ултиматум Митрофанова заплаши да затвори посолството и да скъса дипломатически отношения (обновена)

© Велко АнгеловРуската посланичка в София е поискала България да отмени решението за изгонването на 70 руски дипломатически служители от страната. Освен това Елеонора Митрофанова добавила, че ако властите не оттеглят решението си и в неделя до полунощ те напуснат страната, ще поиска от Москва да обмисли пълно затваряне на посолството в България. Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на източник от българското правителство.


Външно министерство потвърди вечерта, че с нота е поставен 24-часов ултиматум на България.


Митрофанова не дава гаранции, че служителите ѝ не са шпиони - тук
Въпросите около изгонените руски дипломати засега са повече от отговорите - тук


Дяволът е в детайлите: за процедурите и основанията за отзоваване на дипломати - тук


БНТ съобщи за още по-драстична мярка - че Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България. Националната телевизия се позовава на думи на Митрофанова за "По света и у нас".


Руското посолство публикува вечерта на страницата си във "Фейсбук" позиция, в която е казва:

"Очакваме, че на 1 юли МВнР на България ще отзове двете ноти, съдържащи списъци с имена на сътрудници на руските задгранични учреждения в България. В противен случай пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Русия в София (което автоматично води до затварянето и на Посолството на България в Москва), а отговорността за изключително тежки последствия за двустранните отношения ще бъде изцяло върху българската страна."

Посолството допълва: "Смятаме това деяние за безпрецедентен, клеветнически и провокативен акт, който накърнява основата на руско-българските отношения. От руската страна също така беше заявено, че ние категорично отричаме тези обвинения" В текста на две места се твърди, че изобщо не е повдигана темата за числеността на служителите на посолството и консулствата на Русия в България, както и че във връчената днес от Митрофанова нота не се говори по този въпрос.
Изданието "Епицентър" разпространи в следобедните часове текст и снимка на документ с печат, които изглеждат като идващи от посолството на Русия, но чиято авнетичност към момента "Дневник" не може да потвърди. В него на руски и "неофициален превод на български" се поставя срок за изтегляне на българското решение за 70-те служители до 12 часа на 1 юли. Ако нотата е връчена днес по обед, това означава 24-часов ултиматум.


Три часа по-късно Министерство на външните работи съобщи, че по искане на руската страна е приета посланик Митрофанова, която е връчила вербална нота, "с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В нотата се заявява, че в противен случай "пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България".


Премиерът призова Русия да оттегли днешната си нота


В изявление на премиера Кирил Петков той призовава нотата да бъде оттеглена.


В него той обяснява, че вчера правителството е взело решение, съгласно което Москва запазва 43-ма свои служители в София, макар в българското посолство да има "едва 12 души".

"Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. (...) Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българско-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности", се казва в съобщението на премиера. "Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни."

С ултиматум Митрофанова заплаши да затвори посолството и да скъса дипломатически отношения (обновена)

© Министерския съвет


Външният министър Теодора Генчовска отказа тави вечер - въпроки настоячивите въпроси от журналистите - какъвто и да е коментар по събитията при пристигането в София на българската делегация от срещата на върха на НАТО в Мадрид. В Испания тя също не зае никаква позиция по случващото се и остави с мълчанието си неяснота за ролята на Министерството на външните работи, както и от нейно име да говори депутатът Тошко Йорданов. Според информация на "Дневник" от аерогарата тя се е отправила към министерството


Президентът Румен Радев, който ръководеше делегацията с участието на министъра на отбраната Драгомир Заков, също не коментира в София.


Кои са руснаците, обявени за нежелани


В специално изявление вчера руската посланичка обясни, че във външно министерство са ѝ били връчени връчени три вербални ноти:

  • "Едната изисква да бъде намалена числеността на дипломатическия състав на 23 души и техническия персонал на 25 души. В тази нота също се казва, че във връзка с това, Република България затваря Генералното си консулство в гр.Екатеринбург, очаква се и Руската Федерация да затвори Генералното консулство в гр.Русе.
  • Втората нота съдържа списък от 34 дипломати, които работят тук в България и те са обявени за "персона нон грата".
  • В третата нота още 36 души са обявени за "нон грата". Това са моят готвач, шофьори, охрана на Посолството, счетоводители, всички технически служби на Посолството."


И говорителката на руското външно министерство, и Митрофанова предупредиха вчера, че Москва си запазва правото за ответни действия, включително "асиметрични". Последното може да означава както действия в дипломатическата сфера, така и в бизнеса и на друго междудържавно ниво.

В дипломацията затваряне на посолство е много близо до замразяване или прекратяване на дипломатически отношения. Това се прави при непосредствена заплаха за сигурността на служителите - например избухване на война или щурмуване на дипломатически обекти - или при силно влошаване на двустранните връзки.


В такава ситуация обикновено контактите между две страни се затрудняват до краен предел, а интересите на оттеглилата се държава се представляват от посолството на трета страна. Такъв посредник често е държава с неутрален или дистанциран от проблемите в района статут и репутация - Швейцария например.


Дипломатически отношения между Руската империя и Княжество България са установени на 7 юли 1879 г. Те са прекъсвани три пъти:

  • на 22 септември 1915 г., когато България става съюзник на Централните сили във вояната по време на Първата световна война
  • между 1918 г. и 1934 г. докато болшевишкият режим получи международна легитимност
  • между 5 септември 1944 г. и 16 август 1945 г. заради едностранно обявената от СССР война на Царство България.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK