"Криптокралицата" Ружа Игнатова вече е в Топ-10 на най-издирваните от ФБР

"Криптокралицата" Ружа Игнатова вече е в Топ-10 на най-издирваните от ФБР


Българката Ружа Игнатова е включена в списъка на ФБР с десетте най-издирвани бегълци от закона. Известна още като "Криптокралицата" тя е обвинена в измама на инвеститори в размер на 4 млрд. долара чрез продажбата на фалшифа криптовалута, наречена OneCoin.


За информация, водеща до залавянето ѝ Федералното бюро за разузнаване на САЩ предлага награда от 100 хиляди долара. Името ѝ е поставено под №2 в списъка.


Журналистът от "Капитал" Николай Стоянов разследва измамата от 2015 г. насам. Книгата му по тази тема, основана на негов аудиосериал, може да намерите тук.
Това е едва 11-та жена, избрана да бъде един от десетте най-издирвани бегълци в цялата 72-годишна история на ФБР.


Има и предупреждение: "Смята се, че Игнатова пътува с въоръжена охрана и/или сътрудници. Игнатова може да е имала пластична операция или да е променила външния си вид по друг начин." Посочва се, че е на 42 години, вероятно пътува с фалшиви паспорти и е известна с връзките си в България, Германия, Русия, Гърция и Обединените арабски емирства.


В плаката, с който се издирва, се говори "за нейното предполагаемо участие в широкомащабна измамна схема. Твърди се, че започвайки приблизително през 2014г., Игнатова и други лица са измамили с милиарди долари инвеститори от цял свят. Игнатова основава OneCoin Ltd.,базирана в България компания, която предлага на пазара предполагаема криптовалута."

В съобщението на ФБР пише още: "Игнатова се възползва от вълнението около криптовалутите, за да привлече нови инвеститори. Въпреки че се твърди, че компанията е използвала много от термините, свързани с виртуални валути, изследователите смятат, че OneCoins не са добивани по традиционния за криптовалутите начин. Освен това стойността на OneCoin се определя от компанията, а не от пазарното търсене.


"OneCoin твърди, че има частен блокчейн", каза специален агент Роналд Шимко, който разследва случая от офис на ФБР в Ню Йорк. "Това е в контраст с други виртуални валути, които имат децентрализиран и публичен блокчейн. В този случай инвеститорите просто бяха помолени да се доверят на OneCoin.


Ружа Игнатова през 2016 г. в Лондон:


Според ФБР по времето на схемата OneCoin Игнатова и съучастниците ѝ отнемат чрез измама над $4 милиарда от жертвите.


Останалите 9 в списъка са издирвани за наркотрафик, поръчване на убийтва и убийства предимно на млади жени и деца.


"Криптокралицата" Ружа Игнатова вече е в Топ-10 на най-издирваните от ФБР


Федералната заповед за издирването ѝ е от 12 октомври 2017 г. На 6 февруари 2018 съд в Ню Йорк повдигна обновен обвинителен акт, в който се казва, че Игнатова е заподозряна по всяка една от точките:

  • Заговор за извършване на електронна измама
  • Електронна измама
  • Заговор за извършване на пране на пари
  • Заговор за извършване на измама с ценни книжа
  • Измама с ценни книжа.

Властите призовават всеки, който има данни за нея, да се обърне към местното бюро на ФБР или най-близкото американско посолство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK