От днес глобяват за пушене по плажовете на Барселона

От днес глобяват за пушене по плажовете на Барселона

© barcelona.catПушенето по всички плажове на Барселона - вторият по големина град на Испания, е забранено от днес и нарушителите се наказват с глоба от 30 евро. Новият режим бе обявен от градския съвет на 8 април и влиза в сила от 1 юли.


Миналата година няколко района наложиха такава забрана, а такава има преди пандемията от COVID-19 на Балеарските острови, включително на Майорка. Канарските острови, Андалусия, Галисия и Валенсия също въведоха пълна или частична забрана за пушене по плажовете. Но Барселона е първият град в страната, който се присъединява към тази кампания.


Решението бе предшествано от тест на четири от десетте градски плажа.
Забраната е мотивирана със защита на околната среда и на здравето и правото на хората да се наслаждават на чиста публична среда без цигарен дим и фасове.


При теста между 29 май и 12 септември 2021 г. пушенето бе забранено по цялото пространство от водната линия до края на пясъчната ивица. Кампанията бе популяризирана в медиите, на плажовете бяха поставени разяснителни табели и по адуосистема за съобщение се пускаха разяснения.


Оценката е направена с обикновено наблюдение, анкети сред посетителите и проследяване броя на фасовете по плажа, събирани от доброволци и служители по чистотата. Резултатът е драстично намаляване на замърсяването и оценки от 8 по десетобална система от посетителите.


Има и европейска директива 2019/904, посочваща проблема с фасовеге и бавното им разграждане, както и че те са "вторият най-често срещан пластмасов замърсител поплажовете". Директивата е трансферирана в испанското законодателство на 31 март 2022 г. с нов закон за отпадъците и замърсените терени. Той позволява на местните власти да въвеждат забрани и глоби.


Плажовете на Барселона са с обща дължина около 5 км и площ от 240 000 кв. м. В топлите месеци от годината те са посещавани от близо 4 милиона души, от които семействата с деца са близо 10 % (т.е. става дума за около 350 000 деца по данни от 2018 г.).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK