Лавров: След изцепката на България посолството ни не може да работи

Лавров: След изцепката на България посолството ни не може да работи


Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че в момента посолството на страната в София не може да работи нормално. Според него решението за изгонването на десетки дипломати и административни служители е "незаконна изцепка" на премиер с "проамериканска ориентация".


На пресконференция в Москва с венецуелския си колега Карлос Фариа руският дипломат обясни, че по-голямата част от експулсираните осигурявали нормалното функциониране на посолството.


"Сега, след този фарс, съвършено незаконен по наша оценка, по оценка на Министерството на външните работи, посолството не е в състояние да работи нормално. Практически още сега", заяви Лавров.
Запитан планира ли се закриване на посолството, той отвърна без замисляне ,че "коментарът е очевиден - това не е самостоятелно решение на премиера, който има категорично еднозначно проамериканска ориентация, готов е да изпълнява всякакви заръки от своя суверен".


"Заръката", поясни Лавров, била "да се убие у българите историческата памет, да се разруши фундаментът на отношенията, закалени в съвместна борба за независимост и много други ситуации, включително в най-новата история". В това нямало нещо специално, просто било политика на Вашингтон, разпространявана и в други държави - "да убият историческата памет и на други народи на Балканите, предимно на православните народи".


Руският външен министър заяви още, че решението било посрещнато "с удивление в самата България, което не се основава на установените в страната процедури за подобен род резки движения". "Разбира се, ще отговорим по огледален начин", завърши той.


Тезата за изгонване на руските служители без доказателства не е нова и не е свързана само с решението от 28 юни. Пред БНТ посланик Елеонора Митрофанова я повтори с призиви да се покаже на какво основание се прави такъв драстичен ход. Световната практика е никоя държава да не предоставя факти и подробности, тъй като те може да разкрият източници и мрежи на службите ѝ за сигурност.


На 25 февруари, ден след нахлуването на руската армия в Украйна, Лавров бе санкциониран от Европейския съюз. Блокирани са всички негови банкови сметки и се забранява предоставянето в негова полза пряко или непряко на всякакви финансови средства или активи. Забранено му е да пътува на територията и да преминава транзитно през небето на ЕС по суша, въздух и море.


По силата на тези санкции в началото на юни България не позволи преминаването на самолет с Лавров на път за посещение в Белград.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK