Стачка спира 60% от норвежкия газ

Стачка спира 60% от норвежкия газ

© ReutersНорвежките офшорни петролни и газови работници излязоха във вторник на стачка заради неприемлива оферта за по-високо заплащане. Това е първият ден на планираните протести, които биха могли да намалят износа на газ от страната с почти 60% и да изострят недостига на доставки в момент, когато Европа трескаво пълни газовите хранилища за зимата.


До събота дневният износ на газ ще бъде намален с 1 117 000 барела петролен еквивалент (boe), или 56% от дневния износ на газ, както и с 341 000 барела петрол, казаха от асоциацията на работодателите Норвежки петрол и газ (NOG).


В същото време петролът по борсите поевтиня с 10 долара заради засилващите си признаци, че световната икономика скоро ще навлезе в рецесия заради войната в Украйна и потреблението на стоки, както и търсенето на горива, ще намалеят.
Петролът и газът от Норвегия, вторият по големина доставчик на енергия в Европа след Русия, усилено се търсят, тъй като страната се смята за надежден и предвидим доставчик, особено в момент, когато руският газопровод "Северен поток" до Германия трябва да бъде спрян за поддръжка от 11 юли за 10 дни.


Британската цена на газ на едро за доставка ден напред TRGBNBPD1 скочи с близо 16%.


"Стачката започна", каза в интервю Аудун Ингвартсен, лидер на синдиката "Ледерн", добавяйки, че синдикатът ще ескалира стачката, за да окаже натиск върху работодателите да отговорят на исканията за увеличение на заплатите, за да компенсират нарастващата инфлация. Членовете на синдиката са старши специалисти, считани за решаващи за операциите, и са сред най-добре платените служители, работещи в офшорни зони.


Русия изпадна на трето място на пазара на природен газ в Европа - тук.


Правителството може да се намеси, за да спре всяка стачка при изключителни обстоятелства. В миналото такива правомощия бяха използвани за прекратяване на стачките в петролния сектор, за да се защити репутацията на Норвегия като надежден доставчик на газ за Европа. За последно подобна намеса е правена през 2020 г. Норвежкото министерство на труда обаче каза пред "Ройтерс" във вторник, че няма коментар относно продължаващия конфликт.


Профсъюзният лидер Ингвартсен каза, че ескалацията не е предназначена да окаже натиск върху правителството да се намеси и да наложи споразумение, като добави, че не е поддържал връзка с правителството. "Нашата цел е работодателите да се ангажират с нас и да слушат служителите си", каза той.


Спиране в три стъпки

  • Във вторник добивът на нефт и газ ще бъде намален с 89 000 барела петролен еквивалент на ден (boepd), от които добивът на газ съставлява 27 500 boepd, каза енергийната компания Equinor EQNR.OL.
  • В сряда стачката ще увеличи съкращенията на газа до 292 000 boepd, или 13% от добива, казаха Equinor и асоциацията на работодателите Norwegian Oil and Gas (NOG). Прочетете цялата история
  • Добивът на петрол ще бъде намален със 130 000 барела на ден от сряда нататък, казаха те. Това съответства на около 6.5% от производството на петрол в Норвегия, според изчисление на "Ройтерс".
Индустриалните действия започнаха в полунощ (2200 GMT) в три полета - Gudrun, Oseberg South и Oseberg East - и ще се разширят до още три - Kristin, Heidrun и Aasta Hansteen - от полунощ в сряда. Седмо поле, Tyrihans, също ще трябва да бъде затворено в сряда. До 9 юли "Ледерне" каза, че също ще спрат полетата Sleipner, Gullfaks A и Gullfaks C.


Затварянето на Sleipner A означава, че тръбопроводите за износ от преработвателните заводи Kollsnes и Nyhamna трябва да спрат да работят и че производството в Kollsnes и Nyhamna трябва да бъде намалено, каза NOG. Следователно също ще затвори полетата Kvitebjoern, Gina Krog, Sleipner West, Gugne, Sigyn и Utgard, се добавя.

Съкращенията в производството на петрол и газ ще доведат до 1.8 милиарда норвежки крони (100 милиона долара) загубени приходи на ден, изчислява NOG. Планираната ескалация би била "много вредна и сериозна както за Европа, така и за Норвегия", каза в изявлението шефът на NOG Хилдегун Блиндхайм.


Членове на профсъюза отказаха увеличение на заплатите с между 4% и 4.5% договорено над рамковото съглашение от април за повишение от 3.7% Другите профсъюзи от петролно-газовия сектор в Норвегия приеха споразумението за заплатите и няма да стачкуват.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK