В CERN наблюдаваха невиждани досега субатомни частици

В CERN наблюдаваха невиждани досега субатомни частици

© ReutersУчени, работещи с подновилият работа Голям адронен колайдер (LHC) са открили три субатомни частици, каквито никога досега не са виждани, съобщи днес европейският център за ядрени изследвания CERN.


Става дума за първото наблюдаване на нов вид пентакварк и първия чифт тетракварки.


Това са поредните имена в списъка на частици, открити благодарение на LHC, посочва "Ройтерс". Откритието би трябвало да помогне на физиците по-добре да разберат как кварките оформят композитни частици.

Кварките са елементарни частици, които обикновено се групират по двойки и тройки, за да формират адрони като протоните и неутроните, съставляващи атомното ядро, пояснява агенцията. Но понякога кварките може да се комбинират по четворки (тетракварк) и петорки (пентакварк)."Колкото повече анализи правим, толкова повече екзотичн иадрони откриваме", заяви изикът Нилс Тюнинг. "Очевидци сме на период на открития, подобен на този от 50-те години на миналия век, когато започнаха да откриват цяла "зоологическа градина" от адрони и в крайна сметка това доведе до кварковия модел на конвенционалните адрони от 60-те години. Свидетели сме на "зоопарка на частиците 2.0".


В CERN наблюдаваха невиждани досега субатомни частици

© CERN


Дългият 27 километра Голям адронен колайдер е огромен и сложен уред, потвърдил съществуването на частицата Хигс бозон и свързаното с нея енергийно поле. Смята се, че това е ключов фактор за формирането на Вселената чрез Големия взрив преди около 13.7 милиарда години.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK