Шарл Мишел в Скопие: Преговорите за членство в ЕС могат да започнат веднага

Шарл Мишел в Скопие: Преговорите за членство в ЕС могат да започнат веднага

© twitter.com/eucopresidentОтлаганото години наред начало на преговорите за членство на Северна Македония в Европейския съюз могат да започнат незабавно, заяви в Скопие председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Заедно се намираме на прага на възможен пробив в преговорния процес на вашата страна", обърна се той вчера към домакините на пресконференция с премиера Димитър Ковачевски.


В поредния протест срещу т.нар. френско предложение за разблокиране на българското вето (вече одобрено в София от парламента) снощи симпатизанти на националистическата ВМРО-ДПМНЕ опитаха да щурмуват правителствени сгради и парламента и хвърляха камъни, яйца и предмети по полицията и прозорците. Има ранени полицаи и арестувани протестиращи.


Ковачевски повтори на същата пресконференция, че преговорната рамка е приемлива, но иска тя да бъде обсъдена и от депутатите в Скопие. Днес се събират първите парламентарни координатори на партиите по тази процедура. Решението е на правителството, но Ковачевски каза снощи, че иска парламентът да заяви позицията, с която страната влиза в преговорите.
"Сами решавате бъдещето си и съдбоносните следващи крачки. Мястото на Северна Македония според мен е в ЕС. Бъдещето ви е с нас. Само заедно можем да живеем в просперитет и сигурност. И само заедно можем да преодолеем най-големите препятствия. Силно вярвам, че можем да го направим точно сега", заяви Мишел.


Кой мигна пръв в спора между София и Скопие - тук.


Ковачевски заяви, че "в европейското предложение има дефинирани позиции за ясно и недвусмислено признаване на македонския език".


Скопие публикува обновеното "френско" предложение - тук.


Той допълни, че още веднъж използва възможността да подчертае, че македонският език в предложението е "абсолютно чист и еднакъв с останалите езици на ЕС без никакви добавки, обяснения и бележки под линия". С предложението получихме това, което от години се борим - чиста формулировка за македонския език, продължи премиерът: "Изпълнена е ключова позиция, която е важна и на която останахме верни до последно. Всякакви други спекулации са лъжи и неистини."Ковачевски повтори, че "македонците сме горди със своята история, език и идентичност във всичките им аспекти, а македонският народ никой не е успял да го асимилира, не го асимилира и няма да го асимилира". Той потвърди, че в преговорния процес трябва да се изчистят всички спорове със съседите, но подчерта, че това ще стане по начин, приемлив и за двете страни. Както и че Северна Македония ще работи за добросъседски отношения, както го изискват Споразумението за асоцииране с ЕС от 2001 г., Договорът за добросъседство и Преспанското споразумение.

"В този контекст искам да повторя - протоколът между България и Северна Македония не е включен в преговорната рамка. Това е двустранен документ, който не е част от европейския пакет. Европейското предложение и протоколът са два различни и несвързани помежду си процеса."


Премиерът призова да се използва историческата възможност и да се мисли хладнокръвно, с факти и официални документи, а не с емоции, "за бъдещето на нашите деца".


Шарл Мишел в Скопие: Преговорите за членство в ЕС могат да започнат веднага

© Reuters


Мишел поясни на Северна Македония, че "ако кажете "да", първата междуправителствена конференция (това не е началото на преговорния процес, а среща на високо ниво за политическо разясняване какво предстои в следващите години - бел. ред.) ще бъде организирана в следващите няколко дни".


Веднага идват следващите стъпки, допълни Мишел, и най-вече започва процесът за наблюдение - не само този, чиято цел е да се обясняват процедурите и къде и какви промени и решения трябва да се вземат, но и т.нар. двустранен скрининг.


Последното е един от инструментите, чрез които България, както и всяка страна - член на ЕС, без посредничеството на евроинституциите, може да наблюдава изпълняват ли се приетите от Скопие ангажименти.


Преговорните екипи може да бъдат извикани в Брюксел без бавене.


Шарл Мишел,

председател на Европейския съвет


Ето какво каза още Шарл Мишел:


"Важното е, че това предложение ясно се отнася до македонския език, без ЕС да прави квалификации. Македонският език е вашият език и предложението го зачита. Законодателството на ЕС (acquis) ще бъде преведено на македонски.


Ние също така сме много наясно с опасенията, изразени от някои, относно вашата национална идентичност. Можете да разчитате на моята пълна подкрепа като председател на Европейския съвет, че ще да отстоявам систематично вашите законни права. Добросъседските отношения също са съществен елемент в процеса на разширяване, както и за всички партньори от Западните Балкани.


Що се отнася до уважението към малцинствата, то е залегнало в договора за ЕС. Северна Македония вече има впечатляващ опит в това отношение. Вие сте пример как една мултиетническа държава може да напредне. Ако промените конституцията, това ще се разглежда като допълнителен ангажимент към тези високи стандарти. Това автоматично - без необходимост от допълнително решение - ще задейства втората междуправителствена конференция и автоматично ще завърши процеса за започване на преговорите. (действителното начало на преговорите - бел. ред.)."


"Решението, разбира се, е ваше. Това е ваш суверенен избор. Знам колко отдадени са вашата страна и вашият народ на свободния свят и демократичните ценности и принципи. И нека ви кажа честно, като приятел, тази възможност е твърде важна, за да бъде пропусната. Никога не сме били толкова близо."


Дипломатическите срещи продължават днес в Скопие с германския специален пратеник за Балканите Мануел Зарацин.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK