"Не сме компютри": Без албанците България няма да разбере македонците

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (153)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Не си спомням албанците от Македония да са претендирали, че са отделна нация от албанците в Албания и Косово,та да се пише за прилики между тях и македонците.
  И никаква история не искаме да налагаме на македонците ,нито език. А само да се придържат към историческите факти, че допреди 1945г са били българи и историята им е част от историята на България, както и езикът им е български.

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 251 Неутрално

  "Идентичността е лично чувство, или я имаш, или я нямаш". Но когато тази идентичност почва на кражба на чужда история и личности? На езика на омразата? Какво правим тогава?

 3. 3 Профил на Infinitum
  Infinitum
  Рейтинг: 1120 Любопитно

  От прочита на статията едно нещо което прави силно впечатление е фака, че Албанците са с много по практично становище отколкото Македонците.

 4. 4 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  Не си спомням албанците от Македония да са претендирали, че са отделна нация от албанците в Албания и Косово,та да се пише за прилики между тях и македонците.....
  —цитат от коментар 1 на Мусаши


  "Нация" е особено понятие. В американския "нация" и "народ" се припокриват (поне както съм чувал в холивудските филми), в европейските езици не съвсем, в българския език "нация" е понятие от 19 в., и се припокрива с хората, живеещи в една държава (българи, цигани, турци, арменци, евреи живеещи в България са съставни части на българската нация).
  Т.е. албанците от Албания би трябвало да са друга народност, но част от северомакедонската нация.

 5. 5 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Пролях една сълза!

 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3370 Гневно

  ""Ние, албанците, сме косвена щета и не можем да се интегрираме в ЕС, защото македонците и българите имат един спор", каза в Гостивар Арта Биляли Зендели, депутат от водещата албанска партия (и коалиционен партньор), Демократичния съюз за интеграция (ДУИ), оглавявана именно от споменатия Али Ахмети."

  И тези които се гордеят че даже Османската империя не ги била асимилирала искали да се интегрират в ЕС?! Единственото в което може да се интегрирате са разните мафиотски мрежи за наркотици и проституция.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3370 Гневно

  [quote#4:"pontius_glarus"][/quote]

  Факта че албанците и турците си правят собствени партии - пети колони на Анкара и Тирана показва колко се интегрират и дали се вписват в еднонационалните нации на държавите си.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 407 Неутрално

  [quote#4:"pontius_glarus"][/quote]

  Не желая да навлизат в семантични спорове.
  Албанците в Македония не претендират да имат друга история, език и предци в сравнение с албанците в Албания и Косово. Т.е не желаят да избягат от албанската си идентичност. За разлика от македонците. Ок-щом не се чувстват българи тяхно си право, но не това да става за сметка на исторически лъжи.

 9. 9 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  От прочита на статията едно нещо което прави силно впечатление е факта, че Албанците са с много по практично становище отколкото Македонците.
  —цитат от коментар 3 на Infinitum


  и като че ли по-европейци...

  Преди години слушах 2 интервюта по наша ТВ-с етнически македонец и македонски албанец. Казаното от албанеца за мен бе много по-разбираемо от на "македонеца". Според един приятел от Охрид (самия Любчо Кортелов) албанецът говорел на охридски македонски (обикновения македонски), а другия на скопски, който бил страшно сърбизиран. Вероятно и в значително по-малката Вардарска Македония от България има диалекти.

 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  "Идентичността е личностно чувство: или я имаш, или я нямаш", разказва за "Дневник" Алберт Муслиу
  ===========================
  Собствената ти идентичност си е твое право, което никой не може да ти отнеме.
  Въпросът е защо не признавте същото това право на предците си.

 11. 11 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 13 Неутрално

  "Нашият мозък 45 години бе привикнал да функционира по логиката север-юг. Та ние бяхме една държава със Сърбия, а и в нея се живееше добре. На изток такива връзки нямаше, беше забранено."

  Грешка - не са 45 години.
  Така им функционира мозъка от 100 години, откакто Македония бе завзета от Сърбия. Това не се промени и след 1991 г.

  "Към това българската страна, като по-голям брат, трябва да подходи по друг начин, вместо да помага на Сърбия, продължава експертът. "Не е нормално: българската страна трябва да е като по-стария брат, не може да очакваш някой на 10 години да е по-внимателен от човек на 30.""

  30 години бяхме по-големия брат. Първи ги признахме, помагахме им.
  През това време израсна ново поколение, което мрази България и българите повече и от бащите и дядовците си.
  Просто няма как да легитимират идентичността си, ако не съществува омразата.
  Няма как да си македонец, без да мразиш българите.

 12. 12 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 162 Неутрално

  Това са жалки оправдания.
  Това, че са им промивали мозъците много години, не означава, че трябва да казваме на бялото - черно.
  Всеки може да си живее със заблудите, но не могат да искат и ние да живеем с техните заблуди.

  Къро:"ПП и ДБ са моите хора, малко са малоумни, но вършат работа - ДБ #ВЪРНЕТЕПАРИТЕБЕ 🇷🇺🚢🚶🤬
 13. 13 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  [quote#4:"pontius_glarus"]
  —цитат от коментар 7 на Julian Mall
  Факта че албанците и турците си правят собствени партии - пети колони на Анкара и Тирана показва колко се интегрират и дали се вписват в еднонационалните нации на държавите си.[/quote]

  Не зная дали албанската етническа партия е пета колона на Тирана, но нашето ДПС си е чиста проба ченгесарско-мафиотско ОПГ, (по-ченгесарска даже и от ГЕРБ), и общото й с Анкара е дотолкова, че да нямат проблеми с етническия си вот на изселниците.

 14. 14 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  Някои пак се увлякоха с минусите. Не изпадайте на нивото на кютюците от ВМРО и ИТН, именно заради тях проблемите ни с Македония ескалираха последните 4-5 години. форумът е за споделяне на мнения, и много от тях са страшно интересни, и бъдете уверени, са на много по-високо ниво от тези на кютюк агент Иван, и на Слави учендолския пръч!

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4668 Неутрално

  Бурните протести и вандалщина, а от днес и повсеместни блокади в цяла СМ, нещо което все едно не се е случва/ло за "Дневник", поне ще покажат на Европа за какви индивиди става въпрос в тази страна.

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  Само албанците ще "оправят" братята ни около Вардар!
  Докато мразят нас, ще им се случи онова, което се случи в Босна и Херцеговина- етническият състав на държавицата им се променя осезаемо - не в полза на македонците...

 17. 17 Профил на de val
  de val
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Толкова много думи, а текстът е без аналитична стойност. Мислиу казва нещо за идентичноста, друг академичен извор добавя. Какво общо има това с действителното френско предложение?

  Истинската тема е готовността на македонските медии под сръбски и унгарски контрол да предизвикват националистическа истерия и да подменят съдържанието на позиции на европейско ниво. Правиха го години срещу България, свикнали сме. Сега същите медии фалшифицират позицията на Франция и громят Макрон, Верхеи и други европейски политици. Вижте анализите в Нова Македония, Експрес, Денешен, Вечер… Това е координирана пропаганда от най-примитивен тип.

  Как ЕС ще интегрира страна с елит масово ангажиран в съзнателни манипулации? Наташа Котлар, Солза Горчева, Академик Коцарев и много професори, писатели, журналисти се борят аростно с фантоми, които сами създават. Партизани срещу фашисти и т.н.

  Никой не поставя под въпрос македонската идентичност и самоопределение. Нито един от документите на ЕС не се занимава с нея. Проблемът е само в това, че твоята собственост не ти позволява да забиваш колчета в двора на съседа, да фалшифицираш нотариални актове и да правиш безкрайни скандали с всички.

  Няма как в обединена Европа да се интегрираш чрез перманентна идеологическа война със съседите.

  Общото бъдеще изисква свободен и честен дебат за общото минало и важните документи и книги от него.
  Има какво да кажете. Има какво да чуете. Но разговорът трябва да се състои. С исторически комисии или без тях.

  Ключовата дума е “честен”. 18. 18 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  "И Германия и Франция живеят с две истини днес от 1945 г. и няма проблем."

  Глупости. В Германия няма паметници на Хитлер. В Македония има паметници на Тито. В Германия и Франция няма две истини за това добър или лош е бил Фюрера.

 19. 19 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Човека си казва, че е албанец. Живее в държавата Северна Македония, но е маке само по документи. В териториите на запад от Скопие и на юг до Охрид се веят албански знамена. От дясно на Охридското езеро също. Велика Албания ще я има, когато началниците им позволят. Това за ЕС са празни приказки.

  Колкото повече - толкова повече
 20. 20 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  Любопитното е защо не се сърдим на власите на север от Дунав, че са решили да станат "романи" (римляни), а само на македонците. До почти края на 18 в. официалния език на влашката администрация е средновековния български, заменен след това с някакъв романизиран диалект от Карпатите. В археологическия музей в Констанца има някаква страшна дупка от8 до 17 в., все едно земите им са били необитаеми. но с тях проблеми нямаме, виновни са ни само братята от вардарско :-)

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8719 Неутрално

  Съгласен напълно. Голяма грешка е да се игнорират албанците в Сев. Македония.
  "…”Идентичността е личностно чувство: или я имаш, или я нямаш", разказва за "Дневник" Алберт Муслиу, изпълнителен директор на Агенцията за демократични инициативи в Гостивар…”
  От снимката по-горе на знамето е видно, че са албанци, а не македонци. Може би за тях е по-естествено да слушат Еди Рама, а не официално Скопие? Затова България губи в който и да е случай без целенасочена, мъдра политика на присъствие - медии, университет, бизнес. Иначе заради Каракачанов, не бих се учудил, ако албанците в Македония имат повече български паспорти :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8719 Неутрално

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  Оставам с убеждението, че Дневник не е искал решаване на проблема със Сев. Македония (той продължава последната седмица ескалиращо), а просто снемане на ветото, което не е решение, както се вижда.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Македония никога няма да влезе в ЕС преди Сърбия да влезе. Това просто няма как да стане. Няма кой да го позволи.
  А ветото на Каракачанов много помогна на интересите на Сърбия и удбашите, разбира се. Един ден историята ще го съди, както заслужава. Като национален предател.

 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4877 Неутрално

  Бурните протести и вандалщина, а от днес и повсеместни блокади в цяла СМ, нещо което все едно не се е случва/ло за "Дневник", поне ще покажат на Европа за какви индивиди става въпрос в тази страна.
  —цитат от коментар 15 на hamiltonf


  Вместо да ни информира за тези протести , Дневник ни поднася поредната доза македонистична антибългарска пропаганда.

 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мусаши":

  Абсолютно правилно. Американската история почва от 1776. Македонската от 1945.
  Ако някой в Америка се изцепо, че Хенри 8-ми е "американски" крал, ще го гледат със съжаление. Македонците са идиоти да твърдят, че Самуил е българин. Като им трябва история да си я направят. Не да тършуват гръцките и българските мазета като цигани за да си откраднат малко история

 26. 26 Профил на Моето име
  Моето име
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мусаши":

  ма те са в различни дъжави, един етнос не една нация... и поне твърдят че не искат да се обединяват в една Велика Албания...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8719 Неутрално

  “… Независима Македония, иначе единствена отделила се мирно от Югославия…”” не е вярно трвърдение. Доказателство: Словения.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на de val
  de val
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "pontius_glarus":
  Защото румънците си гледат държавата и вървят напред. Премълчават неща от миналото, но не се занимават с глупости.

 29. 29 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2148 Весело

  До коментар [#23] от "elena_pipilota":

  шумадийците ще "влязат" в ЕС по времето , когато
  турция ще е председател на ЕК!!!

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Продължава борбата за избора на тази страна - да върви към цивилизацията или да бъде подизпълнител на руско-сръбските интереси на балканите. Работи се здраво в тази втората посока, при това не само там, но и у нас.
  Аз се надявам, независимо от цялото напрежение, да не се повтори югославския сценарий, защото това, че мащаба е по-малък, не го прави по-малко опасен за мира на балканите и в крайна сметка и нашите съседи да си продължат нормално живота.
  И си представям, как ще се почувстват утре, ако гледат как Албания си върви по пътя, а те чакат следващия шанс за разширение, при това раздирани от вътрешни противоречия.

 31. 31 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  До коментар [#13] от "pontius_glarus":

  "но нашето ДПС си е чиста проба ченгесарско-мафиотско ОПГ, (по-ченгесарска даже и от ГЕРБ), и общото й с Анкара е дотолкова, че да нямат проблеми с етническия си вот на изселниците."

  Това че ДПС е етномафиотско образувание само помага за контрола и от Анкара където активистите и ходят редовно да се отчитат и да получават инструкции за антидържавната си дейност в турски интерес.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8719 Неутрално

  “… И Германия и Франция живеят с две истини днес от 1945 г.…” Това е напълно невярно твърдение на албанския събеседник

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1713 Весело

  Най после материал, който да обясни, че и албанците не разбирали българската (вече ЕС) позиция. Липсваха ми тозибтип дописки. Благодаря.

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 34. 34 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3370 Любопитно

  Любопитното е защо не се сърдим на власите на север от Дунав, че са решили да станат "романи" (римляни), а само на македонците. До почти края на 18 в. официалния език на влашката администрация е средновековния български, заменен след това с някакъв романизиран диалект от Карпатите. В археологическия музей в Констанца има някаква страшна дупка от8 до 17 в., все едно земите им са били необитаеми. но с тях проблеми нямаме, виновни са ни само братята от вардарско :-)
  —цитат от коментар 20 на pontius_glarus


  Ако се бяха писали наследници на римляните би трябвало италианците да имат проблеми с тях но те се водят наследници на даките които са воювали с римляните и после са били романизирани така че къде виждаш проблеми? Да не би даките да са били българи?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Интересно сега албанците дали разбират македонската позиция или не.

  Ако не я разбират да спретнат един контрапротест. :)

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8719 Неутрално

  “… С македонците в спора с България маожем само да се солидаризираме…”
  Добре казано :) (с кого? :) )
  Аз си мисля, че едно разбиране на солидарността е преименуването на министъра на външните работи като “Бугар Османи” по време на размириците срещу “френското” предложение (тук липсват, и може би затова картината е непълна)
  Ние губим съюзник като албанците, защото не сме ги разглеждали отделно от македонците, а случаят точно такъв. Там е като тук - всяка коза си има свой крак и “козата” Македония е с 10-15 “крака”.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3906 Любопитно

  От прочита на статията едно нещо което прави силно впечатление е фака, че Албанците са с много по практично становище отколкото Македонците.
  —цитат от коментар 3 на Infinitum


  И другият важен извод от тази статия е, че македонските албанци са много повече проевропейски настроени (в по-голямата си част искат да се присъединят към ЕС) в сравнение със северните макета.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4877 Неутрално

  До коментар [#20] от "pontius_glarus":

  Използваш глупав начин за защита на антибългарския македонизъм.

 39. 39 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Извън абсолютно безсмислените вопли, че били българи (а по-горе с интерес прочетох настояване, че не те, а предците им да се признаят за българи), няма никакво рационално обяснение на поддържането на остър конфликт (имот двете страни на границата) освен политически сметки. И служба на руски господари.

  Насила хубост не става.
  Добре, че бяха франсетата - да ни изкарат от капана в който ни вкараха мутрата и дсхшкембето.

 40. 40 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  дс-шкембето, пардон

 41. 41 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  До коментар [#34] от "Julian Mall":

  В 1831г., първият крал на новата държавна формация Румъния (Влашко и Молдова), край Михай 1 се обръща към народа с "Романи" (римляни), и са нямали никакви проблеми с италианците. Напротив, покрай този акцент за близост с романските народи, Румъния е в много добри отношения и с Франция, и с Италия.
  Добра тема за размисъл за булгар патриоти и държавници! (Ж. Желев и той се опита да ни пробута в групата на франкофонията, но булгар патриотите му се изсмяха, били сме "славяни", и близки с братушките).

 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3906 Любопитно

  Бурните протести и вандалщина, а от днес и повсеместни блокади в цяла СМ, нещо което все едно не се е случва/ло за "Дневник", поне ще покажат на Европа за какви индивиди става въпрос в тази страна.
  —цитат от коментар 15 на hamiltonf


  В Дневник нищо не публикуват за тези протести на северно македонското ВМРО, но в другите български медии те биват доста добре отразени. Аз специално следя най-вече БНТ1 и Euronews България. И какво ми направи впечатление от това което виждам:

  1. Повечето хора на тези протести развяват старото македонско знаме (с гръцката звезда) вместо официално и международно признатото им знаме със златното слънце (наричано от някой българи жълт вентилатор). :-)

  2. Наред със старото македонско знаме се развяват и съветски знамена (със сърпа и чука). Много протестиращи са с тениски с надпис Русия.

  3. Отказват да използват новото име на държавата си. Един журналист от Euronews България правеше интервю с един протестиращ и използва името Северна Македония... и северното маке налетя на бой викайки му, че няма такава държава.

  4. Масово протестиращите наричат българите (сегашните, а не тези през 1941 г.) фашисти. А други ни наричат татари и монголци.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4502 Весело

  "Идентичността е личностно чувство: или я имаш, или я нямаш", разказва за "Дневник" Алберт Муслиу, изпълнителен директор на Агенцията за демократични инициативи в Гостивар. "Можеш да я сменяш, но доброволно, както става в САЩ. Османците например векове наред искат да асимилират принудително албанците: не могат.
  =======
  Можеха , Алберт...... Можеха ....!
  Но не го сториха,а напротив...!
  Османците ви наричаха с векове арнауди...тоест албанци...
  Както босненците,бошняци..... българите,Булгар..... гърците,юнан...и т.н....
  А в САЩ е друго....
  Там се отнасяли към хората в зависимост от цвета на кожата им....
  Дори ги биели заради тая зависимост.
  Ако албанците бяха под испанско или английско робство....щяха да те наричат Мигуел или Майкъл....

  Bukalemun
 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8719 Весело

  “… политиците в Северна Македония, които бяха "крайно внимателни" в коментарите си за България (вероятно от думите му има няколко изключения)…”
  Това няма как да е сериозно казано :), а всъщност е.
  Странно е да се твърди нещо такова, след 70 години целенасочена политика (30 години в новата история на Македония), която избива неудържимо днес на площада. Хората на протестите са подготвени от политиците целенасочено и продължително.
  “Няколкото изключения” са по-скоро хора като Люпчо Георгиевски :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на agi49370681
  agi49370681
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Любопитното е защо не се сърдим на власите на север от Дунав, че са решили да станат "романи" (римляни), а само на македонците. До почти края на 18 в. официалния език на влашката администрация е средновековния български, заменен след това с някакъв романизиран диалект от Карпатите. В археологическия музей в Констанца има някаква страшна дупка от8 до 17 в., все едно земите им са били необитаеми. но с тях проблеми нямаме, виновни са ни само братята от вардарско :-)
  —цитат от коментар 20 на pontius_glarus


  Сам си отговаряш от 8 до 17 век е дупка, а при макетата не е така. Там от 8-19 век не е дупка, а велика Македонска държава, която е дала на света кирилицата с велик владетел Самуил, паднала под византийско по време на Василий II Македоноубиец и т.н. Ако в техните учебници и музеи този период беше една дупка, никой нищо нямаше да кажа.

 46. 46 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съгласен съм с повечет от казаното от албанците. Българските управляващи, след 1944 и българското общество се самоизолирахме от тогавашната Соц Федеративна Република Югославия.
  Това което става в съзнанието на един човек след обработка на няколко поколения, не може да бъде променено нико със заклинания нито със закани.
  Идентичността ком нация , не почива на рационални аргументи.
  Но вината си е главно наша , българска. И тук изобщо не говоря за престъпленията като български участие в създаване на македонска "нация" , в създаване на македонска азбука, в предаване на костите на българина Гоце Делчев на Скопие.
  Говоря , за невъзможността за влияние в Македония от наша страна, причината за което е самоизолирането на България от втора Югославия/ респ Македония/ ,
  за да не ни / извинете/ полази неправоверния югославски комунизъм. Така си беше. Така освободихме терен за налагане на всякакви македонистични теории, на които сега берем плодовете. Днес ние българите приличаме на пътник във влак , внезапно събуден от сън на друга гара. Това което сме изпуснали вече сто години, не може да бъде наваксано с вето. Албанецът вижда това, което българските управляващи и обществото ни не виждат- българското влияние , основа на всичко в Мадедония изчезва. Вчера Вучич закова нов пирон в всръбската пропаганд. Сърбия не е против членството на Македония в ЕС. Само че преди това се подсигури с инициативата за отворени граници между Сърбия , Македония и Албания. За какво става въпрос , къде зеем ние българите. Кръвните врагове Сърбия и Албания в обща инициатива? Това което сме губили в Македония дтолетие, може да бъде спечелено обратни само съ обмислена стратегия прилагана дълга време. И провикванията Македония е българска, носят само обратен ефект и даже не са случайни...

 47. 47 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3030 Весело

  Аце Петроски се напънал и родил поредната нравоучителна статия, в която грантаджийските медии обясняват на простите Ганьовци колко са зле и как трябва немедленно да клекнат на руско-сръбската дупка, наречена "Северна Македония", да ги оставят да си правят и приказват каквото им скимне по адрес на България, нейните хора и историята ѝ. Това са същите, дето искаха (и постигнаха) уволнението на преподавател в СУ за доста по невинни фрази от официалния език в РСМ по адрес на България.
  Само да попитам Аце и останалите умнокрасиви - що японците категорично отказват да признаят какъвто и да било геноцид в Нанкин по време на войната им с Китай? Не коментирам дали позицията им е защитима от фактологична гледна точка (не е, за разлика от нашата), а защо не теглят една майна на историята както искат грантаджиите от нас? Или сигурно са по-глупави от Аце и синовете на Партията-майка Дичев и Дайнов, а? Подсказвам - не са, много, ама много по-умни са.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 48. 48 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Какво разбираме от статията:
  1. Много граждани на РСМ все още не са уврели за какво точно е поставено ветото.
  2. РСМ е един своеобразен котел, където етническото напрежение не е спирало да къкри. Никой не знае кога може да кипне и да избуши капака.
  Подобни държави е по-добре да бъдат държани настрана от ЕС.

 49. 49 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#3] от "Infinitum":

  Албанците нямат проблем с историческите факти.Затова лесно се разбираме с тях

 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#4] от "pontius_glarus":

  Написали сте доста глупости.Албанците в Македония са албанци.Част от Албанската Нация.Нация е понятие,над понятието Народ.Що се отнася ди америкаците-там след Революцията и Войната за независимост,обявяват създаването на нива нация.Не измислят нова история,например пе Ричард 3-ти е американски крал.Но,и до днес САМО британската кралица в САЩ е просто "КралицаТА" ,а британското кралско семейство е "Кралското Семейство" не,белгийското или норвежкото.Т.о.е. в САЩ съзнават сеоя произход и се гордеят с неги.Ситуацията с макЕдонците е точно обратна..Там съзнснияето е изградено на омраза и анатагонизъм с българския им произход.За да си маЕдонец,трябва да юразиш българското.Т.о.е. трябва да отричаш всякаква връзка с българското.Те и затова ритат срещу отнемането на възможността да фалшифицират историята.

 51. 51 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#9] от "pontius_glarus":

  В С.Македония има много диалекти.Буквално след всеки баир има нов диалект.

 52. 52 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4877 Неутрално

  "Идентичността е личностно чувство: или я имаш, или я нямаш", разказва за "Дневник" Алберт Муслиу, изпълнителен директор на Агенцията за демократични инициативи в Гостивар. "Можеш да я сменяш, но доброволно, както става в САЩ."

  Внушението е , че идентичността не може да се смени принудително , но точно това е станало в Македония в резултат на жестоки репресии в продължение на десетилетия. Стотици хиляди българи са жертви на тези репресии. В Македония е извършен духовен геноцид над българите, непознат в световната история, геноцид , за който света трябва да бъде запознат. Жертвите на този геноцид трябва да бъдат реабилитирани и почетени. Това трябва да направи българската страна.
  Подтекстът на твърдението , че идентичността не можела да се смени принудително е , че македонците са съществували като етнос през средновековието, което категорично не е вярно , защото те не фигурират и не се споменават в нито един от средновековните исторически документи, както и по време на възраждането. Думата Македония е използвана като географско понятие , подобно на Добруджа, Тракия , Лудогорие и прочее провинции.

 53. 53 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#14] от "pontius_glarus":

  Е,а зашо смятате,че щом някой не сподрля Вашето мнение,неоременно е фен на ИТН или ВМРО?!Много ви е елементарен светогледа.

 54. 54 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Аз не знам точните цифри, но като говорим за българско малцинство в Македония трябва да гледаме колко са се писали като такива в официалното преброяване и колко български паспорти са издадени на македонски граждани към съответния момент. Подозирам, че вторите са повече от първите, което означава две неща. Вариант 1. Хората в Македония ги е страх да кажат, че са българи, за да не ги тормозят. Вариант 2. Македонските граждани просто използват възможностите, които дава българския паспорт, но иначе не ни харесват. И в двата случая си заслужава да се замислим дали искаме такива членове на ЕС. Дори повече граждани на Македония да са се писали българи при преброяването отколкото са издадените такива паспорти да преиначаваш историята понеже искаш да вярваш в нещо не е добра основа, за да се гради бъдеще.

 55. 55 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4668 Весело

  До коментар [#22] от "penetrating":

  Ама, то просто става нелепо, комично, информираха ни буквално ако някой от СМ пръцнеше по темата България и ветото, а сега, заровили си главите в пясъка!? Дори и Дичев го няма. И за какво беше този 3-годишен медиен огромен натиск, стотици дописки, всевъзможни тези, фалшиви истории, чужди "експерти" и т. н., както се казва - с "всички възможни екстри", а се оказа, че България не е проблема, което си беше ясно и от самото начало.

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 56. 56 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#20] от "pontius_glarus":

  Оправихте макЕдонците,взехте с власите да се занимавате!Власите създават нова нация,и знаят своя произход.Не е случайно,че обишат да ходят в Тъново.Дали знаете защо?!

 57. 57 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  До коментар [#52] от "tacheaux":
  Съгласен с казаното. Много хора не разбират, че идентичност се възпитава и в зависимост от обстоятелствата, може в рамките на едно семейство/род да се смени нвколко пъти през поколенията. Така, че схемата -дядо българин, син сърбин, внук македонец, правнук българин е напълно реална.

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 58. 58 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#41] от "pontius_glarus":

  Ами Романи ще им вика,нали държавата е Романия?!Недей,недей...

 59. 59 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#42] от "Иво":

  В С.Македония тепе целенасочен процес на деюгослявянизация .Тия митинги са резултат от това.

 60. 60 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#48] от "klecho":

  Има голям наоредък,все пак!Днес вече в С.Македония се задават въпроси за прозихода им,въпроси,кото до о
  Преди 2-3 годинк не би могло да се зададат на национално ниво.Затов аи югопрооагандата е толкива яростна.Духа на историческата истина е изпуснат.

 61. 61 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#54] от "Batezuzi":

  И ватиянт 1 и вариант 2 са верни.С надделяване на вариант 2.

 62. 62 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4877 Неутрално

  До коментар [#54] от "Batezuzi":
  " Хората в Македония ги е страх да кажат, че са българи, за да не ги тормозят."

  Като виждаме озверените физиономии на антибългарските митинги в Македония, става все по-ясно , че да си българин в Македония е трудно и опасно. Българският етнос е преследван от македонските власти на всички равнища. Възниква въпросът , редно ли е такава страна в която има преследване на хора по етнически признак да бъде кандидат член на ЕС? Колкото и да са слепи, след тези протести и антибългарски митинги, европейците трябва най-сетне да видят какво представлява тази страна , да проумеят , че нейното население е индоктринирано с атиевропейска по своята същност идеология на антибългарски македонизъм и да разберат, че Македония не е готова да бъде кандидат член на ЕС.

 63. 63 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  РСМ опитва да проектира своята реалност върху ЕС. Сблъсъкът с действителността ще е разтърсващ.

  Усеща се нагласа и подход, сякаш това е краят на преговорите, а не началото. Тези хора въобще не разбират за какво става въпрос. Че нямат необходимост да налагат европейски ценности, това ни беше ясно отдавна, ще стане ясно и на останалите членки на съюза. Но че нямат въобще понятие за тези ценности, това също е вече видно за всички, а доскоро би било немислимо някой да го твърди публично.

  С тези организирани от тамошната номенклатура "протести", венец на насажданата омраза от години, искрено се вярва, че ще извоюват някаква силна преговорна позиция, в която никой няма да им държи сметка за изпълнения на условия и преговорни глави, а даже самите те ще могат да си налагат исканията. Блажени идиоти! Бюрократичната машина на ЕС е непобедима и на никой няма да му пука колко пламенна реч е държал на площада в Скопие някой криминален елемент или агент на чужда държава.

 64. 64 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4877 Неутрално

  До коментар [#56] от "wre501051215":
  "Оправихте макЕдонците,взехте с власите да се занимавате!"

  Остави го този македонски трол. Опитва се да разводни темата. Не му обръщай повече внимание.

 65. 65 Профил на marin_galabov
  marin_galabov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България няма защо да разбира Фиром. Защото България е в ЕС, а Фиром е кандидат. Така че да си напрегнат мозъците за да разберат България. Като крадат и фалшифицират на едро българска история няма как да разберат България. Огромният проблем,е че "македонците" нямат история, а на база кражби и фалшификации изграждат своя история, която става само за майтап.

 66. 66 Профил на shipka.1877
  shipka.1877
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Любопитното е защо не се сърдим на власите на север от Дунав, че са решили да станат "романи" (римляни), а само на македонците. До почти края на 18 в. официалния език на влашката администрация е средновековния български,...
  —цитат от коментар 20 на pontius_glarus


  Говорим за административен език, който никой от населението не е практикувал.
  От друга страна съвременните румънци нямат проблем да кажат, че 1/4 от думите в езика им имат славянски (български) произход.
  Не твърдят и че примерно Симеон Велики е румънски цар.

 67. 67 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  ..."Остави го този македонски трол. Опитва се да разводни темата. Не му обръщай повече внимание.
  —цитат от коментар 64 на tacheaux


  Благодаря, препдпочитам македонски, отколкото русофилски. Имам корени от Прилеп. Но не трая макетата от Югозапада, а и скопяните.
  Но не съм и на нивото на простаците Каракачанов, или учиндолския помияр. И съм от малкото тук които се замислят, защо толкова много от вардарците не искат да имат нищо общо с хората от земите ни. Както и поне половината от емигриралите от България на запад от Шумадия.

 68. 68 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4668 Неутрално

  До коментар [#67] от "pontius_glarus":

  Що? Щото сърбите прочистваха мозъците и сърцата им в продължение на 40 годин, по всякакви начини, не може да не знаеш подробности, и сега, много от макетата, дори да знаят, че баба му и дядя му са били българи, се срамуват от това, и изгарят всички документи, на които нещо такова фигурира.

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 69. 69 Профил на Indiana Jones
  Indiana Jones
  Рейтинг: 240 Любопитно

  Замисля ли се някой, колко нелепо звучи този спор със Северна Македония? Един от най-големите проблеми на България е историческото ни минало - винаги гледаме назад. “Колко по-добре е било”, “колко велики сме били” т. н. Та ние наричаме собствените си сънародници, живеещи в югозатюпадна България “македонци”, а искаме северомакедонците да се именуват “българи”?!? Да, може и да сме прави, ама “насила хубост не става”. А останалата част от Европа наистина не ни разбира. И все повече започват да ни възприемат като досадна пречка. Защото от икономическа гледна точка сме нищо - нямаме собствено производство, нямаме суровини, нямаме пари (а тези които ни дават, “потъват” някъде) за да сме привлекателен пазар. Но не, ние упорито копаем дъното вече 30 години, “ЗАЩОТО СМЕ (БИЛИ) ВЕЛИКИ”. Ами то и затова БСП(БКП) още ги има и демагози като Боко и Копейкин намират последователи - защото, уви, гледаме (само) назад…
  Айде хубав ден!

  Think different!
 70. 70 Профил на shipka.1877
  shipka.1877
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Благодаря, препдпочитам македонски, отколкото русофилски.
  —цитат от коментар 67 на pontius_glarus


  Каква е разликата?
  Е, вярно е че Майския манифест не е директно дело на Русия, но пък е в резултат на политиката на Коминтерна (СССР).

 71. 71 Профил на Indiana Jones
  Indiana Jones
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#68] от "hamiltonf":

  Да вярно е, но все пак има държава Сверна Македония, това е факт, и взаимната омраза няма да доведе до нищо хубаво. Както винаги, решението на проблема ще е взаимнокомпромисно. Или в най-гания случай ще ни го наложат…

  Think different!
 72. 72 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4423 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не е сложно.
  Коминтерновски ВМРООнци препятстват
  приема на НАТО Албания в ЕС.

  Против Македонияяя също.
  Слива от Има такива не знае къде се намира:
  в НАТО.
  Гнили сливи пречат и на НАТО Македония.

  ""Не сме компютри":
  Без албанците България няма да разбере
  македонците"

 73. 73 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4668 Неутрално

  До коментар [#71] от "Indiana Jones":

  Ама не знам някой българин да мрази северномакедонците, дори се съмнявам, че и те ни мразят, миналата седмица, съпругата ми имаха фирмена сбирка в един техен курортен град, питах я за отношението им, каза никакви проблеми за нищо, в хотела, навън, хората били вежливи, усмихнати.

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 74. 74 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 302 Гневно

  Единственото по противно нещо от комунист и македонист поотделно е комунист-македонист заедно. П.С Повярвайте има достатъчно факти за такива заключения. Достатъчни са само подаряване от Добри Терпешев на Беломорието на Гърция или националните катастрофи на България, в основата на които стоят все македонисти.

  O sancta simplicita!
 75. 75 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Замисля ли се някой, колко нелепо звучи този спор със Северна Македония? Един от най-големите проблеми на България е историческото ни минало - винаги гледаме назад. “Колко по-добре е било”, “колко велики сме били” т. н. Та ние наричаме собствените си сънародници, живеещи в югозатюпадна България “македонци”, а искаме северомакедонците да се именуват “българи”?!? Да, може и да сме прави, ама “насила хубост не става”. А останалата част от Европа наистина не ни разбира. И все повече започват да ни възприемат като досадна пречка. Защото от икономическа гледна точка сме нищо - нямаме собствено производство, нямаме суровини, нямаме пари (а тези които ни дават, “потъват” някъде) за да сме привлекателен пазар. Но не, ние упорито копаем дъното вече 30 години, “ЗАЩОТО СМЕ (БИЛИ) ВЕЛИКИ”. Ами то и затова БСП(БКП) още ги има и демагози като Боко и Копейкин намират последователи - защото, уви, гледаме (само) назад…Айде хубав ден!
  —цитат от коментар 69 на Indiana Jones


  Ами то и гърците от Егейска Македония се наричат македонци от тях самите и останалите гърци.Това не означава, че ги смятат за друг народ,а обозначава района, в който живеят.
  И коя държава от ЕС е изразила позиция, че сме досадна пречка?Има ли такава или си пробутваш опорките за"лошите"българи?

 76. 76 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#68] от "hamiltonf":Да вярно е, но все пак има държава Сверна Македония, това е факт, и взаимната омраза няма да доведе до нищо хубаво. Както винаги, решението на проблема ще е взаимнокомпромисно. Или в най-гания случай ще ни го наложат…
  —цитат от коментар 71 на Indiana Jones


  Не знам някой да ги мрази тука. Просто са ни безразлични. На тая територия освен камъни и промити мозъци друго няма. Така че да си живуркат и да не ни закачат. Който иска да си взема БГ паспорт. Който не иска да си седи там. :)

 77. 77 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5612 Неутрално

  Замисля ли се някой, колко нелепо звучи този спор със Северна Македония? Един от най-големите проблеми на България е историческото ни минало - винаги гледаме назад. - защото, уви, гледаме (само) назад…Айде хубав ден!
  —цитат от коментар 69 на Indiana Jones

  Нелепо звучи твърдението, че понеже "царот Самоил" е управлявал "средновековната македонска държава", в сегашната Северна Македония няма "бугари", а който се обявява за такъв, получава репресии и омраза.
  Виж как са нарекли ромеите, темата с превзетата територия от Самуил.
  Императорът се е нарекъл Българоубиец, а темата със столица СКОПИЕ е наречена БЪЛГАРИЯ:
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/Map_Byzantine_Empire_1045.svg

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 78. 78 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 668 Неутрално

  "Трябва службите ви да поработят, да видят кой прави услуга на Вучич......"
  Поръчката е от Москва, главни изпълнители са лицето Бойко Методиев Борисов и президента/все още/ Румен Радев. Подизпълнители са Шкембе войвода, Джамбаз войвода и кохортата свързани с бившата ДС академици, професори и квази историци. Така че задачата е непосилна...

 79. 79 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  До коментар [#67] от "pontius_glarus":Що? Щото сърбите прочистваха мозъците и сърцата им в продължение на 40 годин, по всякакви начини, не може да не знаеш подробности, и сега, много от макетата, дори да знаят, че баба му и дядя му са били българи, се срамуват от това, и изгарят всички документи, на които нещо такова фигурира.
  —цитат от коментар 68 на hamiltonf


  Съгласен съм, но ще е добре и ние да се позамислим, защо тези общо взето безпочвени твърдения на сърбите намериха почва в душите на македонците, особено в най-младото поколение? какво се случи в последните години, особено в последните 4-5? Не съвпада ли тази ескалация в антибългарските настроения точно с кабинета на Бузи 3, каракачанов, и събиранията по стадионите на Слави? А тук във форума има едни идиоти, че макетата трябвало да се съобразяват с нас, тъй като вече сме в ЕС, а те още не, и трябва да слушкат? (не че не го знаем, че по някаква случайност ни приеха)

 80. 80 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8719 Весело

  До коментар [#55] от "hamiltonf":

  Сега погледнах набързо:
  20.06 - 5 статии за деня
  21.06 - 8 статии за деня
  22.06 - 10 статии за деня
  Между 20.06 и 30.06 - общо 37 статии
  Между 01.07 и 08.07 - общо 4 статии за времето точно когато се решава дали и как ще се приеме “френското” предложение. Време, белязано с ежедневни протести, завършили с арести и ранени. За това няма ред. Има отразяване само на един протест, който беше манифестация. За Дневник протестите не са регистрирани, може би защото не са новина, очаквани са. А всъщност точно тези дни се решава бъдещето на Македония в ЕС. Не бяха отразени посещенията на пратеници от страни на ЕС, не бяха показани мненията им.
  Аз съм доста обиден от отношението на Дневник към проблема. Няма лошо да е пристрастен, но не може да игнорираш ключови новини. Дай си мнението, но не спестявай новината


  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 81. 81 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8719 Неутрално

  До коментар [#80] от "penetrating":

  Поправка
  Между 20.06 и 29.06 - 37 статии
  Между 30.06 и 08.07 - 4 статии

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 82. 82 Профил на unh571130166
  unh571130166
  Рейтинг: 316 Неутрално

  1. Най-голямата грешка е българското признаване на СЕВЕРНА македония – трябваше да ги оставим, та сърбите да ги денацифицират, както направиха с другите им "братя"!

  2. Най-позорно е, когато наричаме македонците "братя", защото всички наши роднини, братя, българи са отдавна под земята – избити са брутално, както може само един комунист, сърбоман и УДБА-джия да го направи!

  3. България няма нищо общо с македонците и сърбите, защото двата са един народ, сърбизирани болшевики, които изпълняват омразата на Русия към България на Балканите!

  4. Смисъла на т. н. преговори за членство са само клин на Русия за разединение на Балканите и нарастване на омразата! Тези две държави никога няма да влязат в ЕС!
  Как си личи ли? Ами по това колко са активни в стъпките, които правят – една напред и две назад!

  5. Най-обидно като българин е да гледам под път и над път надписи "сръбска скара" (вече почти не се виждат, замениха ги с "балканска скара") и слушането на сръбска музика!!! Представете си някой в Сърбия да продава кисело мляко и друго и да го рекламира като българско или да слуша българска народна музика, която е на световно ниво, за разлика от сръбския турбо фолк!

  КОГАТО ПОЛИТИЦИТЕ СА ЛИШЕНИ ОТ ИДЕИ, МОРАЛ И ЧОВЕКОЛЮБИЕ, ТЕ ПРЕДЛАГАТ НЕРАБОТЕЩИ НЕЩА, ПРОСТО, ЗА ДА ПОКАЗВАТ АКТИВНОСТ ПРЕД ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ!
  НИТО СЪРБИЯ, НИТО МАКЕДОНИЯ ЩЕ СА РЕАЛНИ ЧЛЕНОВЕ НА НАТО И ЕС, ЗАЩОТО ТОВА СА ТРОЯНСКИ КОНЕ И ЗАПАДА ГО ЗНАЕ, НО ТРЯБВА ДА СЕ ОТЧИТА ДЕЙНОСТ И ДОБРОНАМЕРЕНОСТ! ИНАЧЕ ЩЕ Е МНОГО ПО-ЛЕСНО ДА ОТРЕЗНЕЯТ ДВЕТЕ РУСОФИЛСКИ ДЪРЖАВИ, АКО БЯХА ПОСТАВЕНИ ПОД СЪЩИТЕ САНКЦИИ КАТО РУСКИТЕ“

  Не съм националист, просто съм българин, на който очевидното му боде очите!

 83. 83 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Поредния пропаганден буламач, сготвен в белградската пропагандна кухня.

  🇧🇬🇺🇦
 84. 84 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#74] от "тракиец":Единственото по противно нещо от комунист и македонист поотделно е комунист-македонист заедно. П.С Повярвайте има достатъчно факти за такива заключения. Достатъчни са само подаряване от Добри Терпешев на Беломорието на Гърция или националните катастрофи на България, в основата на които стоят все македонисти.""

  +++++++++++++++++++++++++++++.

  Димитър Благоев(Дядото) обявява, че не е българин, а македонски славянин. Димитър Благоев се отказа от българския си корен. Стори го от високата трибуна на XVII народно събрание.

  ......... "Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин, аз съм славянин", тържествено обяви апостолът на социализма по нашенско. Ако Паисий беше сред депутатите, щеше да му зададе неудобния въпрос: "О, неразумни юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин?"

  Своята антибългарска реч Благоев изнася по време на Първата световна война. На 10 декември 1917 г. той взема думата в парламента.... "Ами вие сте родом от Загоричане", опитва се да го затапи демократът Георги Данаилов. Димитър Благоев го смразява с поглед и изстрелва: "Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин, аз съм славянин. И като такъв, ако искате да знаете, аз съм за Македония като славянска страна, която да има свое собствено управление."

  "Какво търсиш в България тогава?", пита някой от десницата

  Славянинът се прави на глух, защото е избран като български гражданин в българското Народното събрание.

  "Как се наричат в Загоричане българите?", скача от мястото си либералът Христо Попов, който също е родом от Македония. "Ако ги питате, те се наричат християни", отвръща Благоев. "Те се наричат бугаре", поправя го Попов..............

  https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/2390334

 85. 85 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3980 Весело

  ""Не сме компютри": Без албанците България няма да разбере македонците"

  Проблемът е, че се разбираме прекрасно с нашите сънародници, които днес се наричат македонци ! Ти искат да откраднат нашата история и идентичност, ние им казва, че номерът няма да мине ! Къде е неразбирателството ?

 86. 86 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 464 Неутрално

  произведоха си украинци някои велики сили не знам кои , СИЛНО ДА НИ НЕНАВИЖДАТ И НИ МРАЗЯТ , ВЪРВЯТ КЪМ РАЗПАРЧЕТОСВОНЕ ОТ АЛБАНЦИТЕ АКО СЕ ПАЗАТ ОТ НАС

 87. 87 Профил на agi49370681
  agi49370681
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#80] от "penetrating":

  Абсолютно съм съгласен. Но за издателя на Дневник, Македония е тема от изключително финансово значение, което определя и политиката и статиите тук.
  Но веднъж не видях предупреждение за това. Да се знае, че зад редакционната политика има други интереси.

 88. 88 Профил на Хюго Босов
  Хюго Босов
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Ние много добре ги разбираме- промити титостански мозъци. Но не мога да разбера защо все на нас се вменява вината, че все ние нещо сме длъжни ( да ги разбираме уж), ние нещо не сме направили. Що нас бе се опитат да разберат, що ние трябва да ги разбираме. И ако не ги уж разберем, кскво следва- война ли кскво, нещо драматично ли ще стане, утре няма да ни кма ксто държава ли? На мен лично ми е през онази работа за тях. Поредния смешен македонистки плач на Дневник.

 89. 89 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  Става въпрос за етнически сърби. представящи се за "етнически" македонци. На улицата са изкарани цели удбашки родове до девевето коляно - умират от страх, че ако на българите в РСМ се даде основното човешко право на свободно народностно самоопределени, чрез вписването им в Конституцията на РСМ като държавнотворен народ, ще се срине цялата конструкция на македонизма, чиято основа е антибългаризма. А това ще бъде историческа щета за Белград. Та затова е тази паника.

  🇧🇬🇺🇦
 90. 90 Профил на Хюго Босов
  Хюго Босов
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#69] от "Indiana Jones":


  Ами, ето, замислих се и не ми е безсмислен спорът. Много си р смислен дори. Но Добре че дойде тук да ни кажеш да се замислим.

 91. 91 Профил на shipka.1877
  shipka.1877
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Статия в "Нова Македония" пък опровергава статията на Ангел Петров.
  А и видяхме какво се случи на площад "Скандербег" преди дни.

 92. 92 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4668 Весело

  До коментар [#69] от "Indiana Jones":

  Ний да сме пречка?! В момента?! Ставате смешен, в тази сляпа и заблудена македонска, северна, защита.

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 93. 93 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 409 Весело

  Проблемите на албанските македонисти изобщо пък не ме интересуват :)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 94. 94 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#64] от "tacheaux":

  Че е трол,трол е.Но,е крайно дразнещо след 100 години дс гледам такива индивиди,родени от Залпа на Аврора...

 95. 95 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#5] от "ourson":
  нали, доста мило е написана статията, като любовен роман за ученички :)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 96. 96 Профил на shipka.1877
  shipka.1877
  Рейтинг: 749 Неутрално

  А тук във форума има едни идиоти, че макетата трябвало да се съобразяват с нас, тъй като вече сме в ЕС, а те още не, и трябва да слушкат? (не че не го знаем, че по някаква случайност ни приеха)
  —цитат от коментар 79 на pontius_glarus

  Мислиш ли че тях ги бутат, само защото са с европейски манталитет или имат изпълнени някакви критерии?
  Всичко е геополитика и създаване на зони на влияние.

  А преди месец гледах по македонска телевизия как техен политик съжаляваше, че днес Македония (те продължават да не спазват Преспанското споразумение) не е в Европейския съюз.
  Тогава те щели да поставят условия на България и да настояват да приеме тяхната история.

 97. 97 Профил на shipka.1877
  shipka.1877
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Статия в "Нова Македония" пък опровергава статията на Ангел Петров.А и видяхме какво се случи на площад "Скандербег" преди дни.
  —цитат от коментар 91 на shipka.1877


  https://www.novamakedonija.com.mk/featured/se-recikliraat-megjuetnichkite-tenzii-sudirot-kje-vleguva-vo-druga-dimenzija/

 98. 98 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#67] от "pontius_glarus":

  Най-тъжното е,че сте такива,каквито оше Ленин е опеделил като "Полезни Идиоти" .Мислитеси,пе сте срешу Русия,би точно за нев работите,водени от мимикрирали агенти на ДС като Илиян Василев или Иво Инджев.До там сте стигнали,пе днес сте в коалоция с най-руската партия-БСП,и гласувахте за ДОКАЗАНИЯ руски кандидат-Румен Радев!И имате и наглостта да обиждсте някий с "русофил" Точно Вие?!

 99. 99 Профил на vvelinov
  vvelinov
  Рейтинг: 22 Весело

  Ей, доживяхме! Дневник пусна статия за РСМ. Да, ама за албанците там. А за "справедливия бунт срещу"фашистка Европа" и "фашистка Бугария" ни дума, ни вопъл, ни стон......

 100. 100 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1713 Весело

  100

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK