Glovo е разследвана от еврокомисията за картел

Glovo е разследвана от еврокомисията за картел

© instagram.com/lifeatglovoGlovo, която миналия май купи в България Foodpanda, и германската Delivery Hero, която неотдавна придоби 94% от испанската компания, са разследвани от Европейската комисия. Офисите им са били претърсени от антимонополни регулатори на ЕС и на съответните държави и ако се установят нарушения, бизнесът им е застрашен от сериозни глоби, съобщи "Ройтерс".


Европейската комисия съобщи по-рано вчера, че офиси на компании за поръчани онлайн доставка на храни и хранителни стоки, са били претърсени миналата седмица, без това да бъде огласявано. Причината са притеснения за формиране на картел "чрез предполагаемо споразумение или координирана практика да се споделят национални пазари (...) в ЕС".


Магазините за храни са пълни с хора, но онлайн продажбите стремглаво растат - тук.
От базираната в Берлин Delivery Hero казват, цитирани от "Ройтерс, че инспекцията не означава, че комисията е стигнала до заключение за действително нарушаване на антимонополните закони. От Glovo също потвърждават проверката в офисите ѝ в Барселона и допълват, че сътрудничат с органите в Брюксел.


От отговори след запитване на "Ройтерс" се изяснява, че в проверката не са включени големи имена като Just Eat Takeaway, Uber (заради Uber Eats), Deliveroo, естонската Bolt, както и доставчиците на хранителни стоки Gorillas и Flink.


Нарушители на антимонополните правила в ЕС се санкционират с до 10% от глобалния им оборот. Но програма на Европейската комисия позволява на участвали в картелиране компании да получат имунитет от глобите или значителното им намаляване, ако в замяна докладват подробно какво точно са правили и сътрудничат на разследването. За физически лица има специален инструмент за анонимно онлайн докладване и подаване на данни.


Необявените инспекции са предварителна фаза и те не означават, че проверените компании са участвали в незаконна дейност или че това предопределя изхода на разследването.


Няма правно определен краен срок за приключването, като продължителността на проверката зависи от различни фактори, включително сложността на всеки отделен случай, степента на сътрудничество от проверяваните и дали се възползват от правата си за защита.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK