Как се избира нов премиер на Обединеното кралство

Как се избира нов премиер на Обединеното кралство

© ReutersБорис Джонсън вероятно ще подаде оставка като министър-председател в четвъртък, което ще предизвика търсене на нов британски лидер. В Лондон се чуват призиви за назначаването на преходен премиер.


Какъв всъщност е процесът за намиране на наследник на Джонсън:


- Кандидатите, които се издигат за лидерския пост - а те може да са много, трябва да бъдат номинирани от двама други консервативни депутати.
- Консервативните членове на Камарата на общините след това провеждат няколко кръга на гласуване, за да свият полето за конкуренция. Всеки път те са приканвани да гласуват за предпочитания от тях кандидат в таен вот и лицето с най-малко гласове се елиминира.


- Този процес се повтаря, докато останат двама кандидати. Гласувания преди това се провеждаха всеки вторник и четвъртък, но парламентът трябва да излезе в шестседмичната лятна ваканция на 21 юли, така че може да се наложи процесът да бъде ускорен.


- Последните двама кандидати след това се подлагат на гласуване по пощата от по-широк кръг членове на Консервативната партия, като победителят се посочва за нов лидер.


- Лидерът на партията с мнозинство в Камарата на общините е фактическият министър-председател. Той или тя не е длъжен да свиква предсрочни избори, но има властта да го направи.


Колко време ще отнеме това


Продължителността на състезанието за лидер може да варира в зависимост от това колко хора се включат. Тереза Мей стана лидер за по-малко от три седмици, след като Дейвид Камерън подаде оставка през 2016 г. и всички останали претенденти отпаднаха по средата на надпреварата.


Джонсън се изправи срещу бившия министър на здравеопазването Джеръми Хънт на балотажа на членовете на консерваторите за заместник на Мей през 2019 г. и пое поста два месеца след като Мей обяви намерението си да подаде оставка.


Местните медии съобщиха, че Джонсън се е договорил с председателя на Комитета 1922 (партийна структура на торите), който ще наблюдава гласуването, нов лидер да бъде избран преди годишната конференция на партията през октомври.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK