Румъния: Газовата връзка Гърция-България е много важна за Европа

Румъния: Газовата връзка Гърция-България е много важна за Европа

© Reuters



Румънският премиер Николае Чука заяви днес в Атина, че газовата връзка между България и Гърция е изключително важна за преносната мрежа на Европа. Визитата на делегацията е част от двустранния диалог, но и е в навечерието на утрешната церемония в Комотини за официално обявяване края на строителството на интерконектора. На нея ще присъстват и премиерите Кирякос Мицотакис и Кирил Петков, който беше казал, че 30 юни изглежда постижим срок за завършване на проекта.


"Това е много важна връзка за всичко, свързано с преносната мрежа за природен газ към Европа. В основата си интерконекторът ще гарантира връзка между мрежата в Анадола и Адриатика и ще е свързване с газопровода BRUA. По този начин ще имаме стабилен вертикален коридор и сигурност на доставките за България и Румъния. И разбира се, може да осигурим газ за източни партньори като Украйна, Молдова и други държави", цитира думите на Чука агенция "Аджерпрес" от съвместната му пресконференция с Мицотакис.


Двамата премиери присъстваха на подписване от енергийните министерства на меморандум за разбирателство за съвместни средносрочни и дългосрочни проекти.




Мицотакис припомни, че в деня след руското нападение срещу Украйна е посетил Букурещ и е било подписана съвместна декларация за засилване на политическо, икономическо и секторно сътрудничество. "Днес сме способни да продължим с тези решения и имаме в делегациите си представители от министерствата на енергетиката и на компаниите, прилагащи политическите решения. Утре ще открием газопровода от Александруполис и това ще е важна крачка на нашите структури и инфраструктура към енергийна независимост от Русия", допълни той.


Газопроводът BRUA (съкращение от включените държави - България, Румъния, Унгария и Австрия) е проект, включен сред обектите на интерес в инициативата "Три морета". В първата фаза, изискваща инвестиции от около 480 млн. евро, се предвижда той да осигури постоянна двупосочна връзка на газопреносните мрежи с България и Унгария с капапицет от 1.5 млрд. куб. м годишно към първата и 1.75 млрд. куб м към втората от страните. Втората фаза трябва да позволи пренос на газ от Каспийско море през южната граница на Румъния до Унгария вече с капацитет от 4.4 млрд. куб. м.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK