Нидерландия поднесе "най-дълбоки извинения" за ролята си в геноцида в Сребреница

Нидерландия поднесе "най-дълбоки извинения" за ролята си в геноцида в Сребреница

© ReutersНидерландия поднесе в понеделник своите "най-дълбоки извинения" за ролята на нейните миротворци в събитията около геноцида в Сребреница, когато приблизително 8000 босненски мюсюлмани бяха избити при нападение на босненските сръбски сили преди 27 години.


Това е първият път когато нидерландското правителство се извинява на роднините на жертвите.


Превъзхождани с оръжие и числено, миротворците не успяха да попречат на босненските сръбски сили да превземат обявената от ООН "зона за сигурност" почти в самия край на войните от разпадането на бивша Югославия през 90-те години.
Босна след Украйна? Европа съзря опасност на Балканите, докато никой не гледа натам - тук.


По време на седмица на кръвопролитие през юли 1995 г. мъже и момчета бяха отделени от жените и отведени до местата за екзекуция, където бяха избити. Телата им бяха захвърлени в масови гробове.


"Само една страна е виновна за ужасяващия геноцид - босненско-сръбската армия. Но нека бъда ясен. Международната общност не успя да предложи адекватна защита на хората от Сребреница и като част от тази общност нидерландското правителство споделя отговорността за ситуацията, в която се случи този провал. И затова поднасяме нашите най-дълбоки извинения", каза министърът на отбраната Кайса Олонгрен, слагайки ръка на сърцето си.


Нидерландски съдилища вече установиха, че страната е частично отговорна за падането на Сребреница и на оцелелите бяха изплатени компенсации.


Правителство в Хага подаде през 2002 г. оставка заради трагедията, като тогавашният премиер Вим Кок каза, че по този начин кабинетът поема своята отговорност за клането, но не и вината. Близките не сметнаха това за достатъчно и от години настояват за извинение.


Миналия месец Нидерландия се извини на своите войници в силите на ООН в района на клането за условията, при които е трябвало да вършат работата си, което предизвика гнева на роднините на жертвите.


Говорейки пред ветерани във военна база, премиерът Марк Рюте прие, че за войските на мироопазващите сили Dutchbat III е било много трудно, защото "вашият мандат, вашето оборудване и военната подкрепа, която сте получили по време на вашата мисия, са били недостатъчни" за мисия, "която в крайна сметка се оказа невъзможна за изпълнение".


"Днес се извинявам от името на нидерландското правителство на всички жени и мъже от Dutchbat III. На всички вас тук и на тези, които не са с нас днес", каза Рюте на ветераните. "С възможно най-голяма признателност и уважение се отнасям към начина, по който Dutchbat III продължаваше да се опитва да направи правилното нещо, при много трудни обстоятелства, дори когато това наистина вече беше невъзможно."


В допълнение към извинението войниците, изпратени в Сребреница, също получиха Бронзов медал на честта от министъра на отбраната Кайса Олонгрен.


"Събитията от 1995 г. доведоха до дълбоко човешко страдание, което е осезаемо тук и до днес. Не можем да ви освободим от това страдание. Но това, което можем да направим, е да погледнем историята право в очите", каза днес Олонгрен по време на посещение в Босна за отбелязване геноцида.


Клането, определено като акт на геноцид от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, беше най-страшното зверство от Босненската война от 1992-1995 г., в която загинаха около 100 000 души.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK