Фон дер Лайен в Скопие: Европа ви чака, македонският е вашият език

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Харвард
  Харвард
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  А това ревизирано предложение не трябва ли да мине и през българския парламент после?

  Когато се говори в един глас, но алангро, куролацията не куролира добре в екваторията...
 2. 2 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 2020 Весело

  които говорят македонски език, е защитена - в преговорната рамка няма двустранни въпроси като условия за членство.
  *****
  Което не е признаване на македонски език. Както не е и потвърждаване съществуването на такъв.

  🇷🇺🚢🚶🤬
 3. 3 Профил на BiGman
  BiGman
  Рейтинг: 8491 Неутрално

  Македонски език няма...говорят на български диалект...ще го разберат по трудния начин...

 4. 4 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Фон дер Лайен обещава, обещава, ама ние нека не прибързваме.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 5. 5 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1696 Весело

  Все едно да каже в Австрия - Австрийският е вашия език.

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2422 Гневно

  "и притесненията за езика и идентичността" - "Гоце Делчев е Македония..." - фон, дон са като поредния бидон, от който наливат необходимото за да се случи необратимото. БГ политици си правят пас, че загърбили историята обезличават и бъдещето на българите. То бива партньори, но толкова двуличие не е имал и в "македонските" скрижали. Браво на македонците, че отстояват себе си, колкото и да са заблудени в същността си. Което показва на всички, че наистина са от българското ни потомство, което пък ние отдавна не зачитаме.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на galleen
  galleen
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Ясно е че македонски език няма, но си е тяхно право да си го кръщават както искат езика на който говорят. Все тая е това.
  За нас има само две неща важни от които македонците трябва да се откажат - кирилицата и историята, т.е. всичко свързано с България преди създаването на Новата Македония.
  Не че сме държава на място и можем да се възползваме от тези неща, но не се знае един ден може и да станем.

  El pueblo unido, jamás será vencido.
 8. 8 Профил на pzo361076007
  pzo361076007
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Тая Урсула няма ли да я сменят? Глупост след глупост

 9. 9 Профил на Kostadin Kolarov
  Kostadin Kolarov
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Лингвистиката навярно има своите критерии за разграничаване на един език от друг. Така например, фламандският бива разграничаван от холандския (въпреки 99% идентичност при сравнението на два текста, имащи едно и също съдържание - разликите бяха в изписването на три думи).
  Според официалната ни позиция, езикът, ползван на територията на югозападната ни съседка, е друга норма на българският език.
  Но въпросът ми към лингвистите в този форум (ако има такива) е: дали съществува научно основание за признаването на "македонски" език?

 10. 10 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  До коментар [#7] от "galleen":

  точно така. те и без това откак сърбите им смениха пола на тия дето сега живеят по територията не се знае за какво се борят.

  mr. Gorbachev, tear down this wall!
 11. 11 Профил на mxa57684253
  mxa57684253
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Нашият общ интерес е Северна Македония да започне преговори скоро и в един момент да се присъедини към ЕС. Споровете вероятно ще продължат и след това, но напрежението значително ще намалее след като и те се присъединят към ЕС. Историята го показва. Такива спорове е имало и има и между други страни в ЕС - Германия и Франция, Белгия и Холандия, Румъния и Унгария и т.н., но това не е чак такъв проблем, както е тук на Балканите. Така че, дано братята македонци постъпят разумно и не се подадат на руско-сръбска пропаганда.

 12. 12 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Македонски език, ама мало морген.
  Тези западняци си въобразяват, че светът е техен и могат да си правят каквото си искат.

  Истината рано или късно излиза наяве.
 13. 13 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Тази е толкова противен лицемер, че няма накъде. Трябва да сме в ЕС и НАТО, но не трябва изобщо да се съобразяваме с такива като Лайен. България трябва да поставя националния си интерес над този на общността (която обикновено са Германия и Франция). Необходимо е да преобладават политиците ни с консервативен подход, които да опитат промяна на ЕС отвътре в посока нормалност. Либерастията и лицемерието стигат твърде големи размери.

 14. 14 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Фон дер Лаен на какъв език е говорила в Скопие, на немски или на дрезденски, а може би на магдебургски или мюнхенски ?

  Истината рано или късно излиза наяве.
 15. 15 Профил на ddd
  ddd
  Рейтинг: 172 Неутрално

  Брат ми да ми открадне диалекта. Аз не го говора, ама все пак си е мой. Че и му вика език. Ще отивам да постъпа на 4-ти км. Сметам, не могат ми отказа прием.

 16. 16 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1052 Гневно

  Отдавна вече чистият сръбски език говорен в Босна и Херцеговина,Хърватия и Монте Негро е обявен за "босненски","хърватски" и "монтенегърски".Явно дошло е време за език,да бъде обявена и сместа от български и сръбски диалекти.Делото на комуниста й.броз е живо.

 17. 17 Профил на Хюго Босов
  Хюго Босов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#11] от "mxa57684253":

  И как точно е наш интерес те да влязат в РС? Какво печелим? Не знам защо се натрапва как нашият интерес е те да влязат. Ама не, не - все е тая за нас, дали ще влязат или не. Германия и Франция са решили спора ди с влизането им в ЕС, ни мозъците им не са били промивани 45г в Титостанска Югославия. Разбираш ли разликата? Хърватска и Словения още не са разрешили спора си, а Словения беше излъгана по същия начин- ЕС ще им помогне да разрешат спора. Ами не, не помага, на ЕД не му се занимава с проблемите на мленките от ИЕ. Факт!

 18. 18 Профил на mesambria
  mesambria
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Др. Лайен, един провален председател на ЕК!

 19. 19 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 206 Неутрално

  „Не само това - в така нареченото френско предложение е записано, че Северна Македония трябва да изпълнява по пътя си към Европейския съюз и всички решения на европейските институции до този момент и препоръки, които са взети. Ще припомня na нашите зрители една резолюция, която беше гласувана на 19 май тази година от Европейския парламент във връзка с доклада за напредъка на Република Северна Македония по пътя към Европейския съюз, на която резолюция, според мен, в България българските политици не ѝ се обърна особено много внимание. В тази резолюция е записано конкретно с точно тези думи, че Северна Македония трябва да прекрати всеки опит или разпространението на езика на омразата, всеки опит за унищожаване на паметници на културата или на културно наследство, разбирай българско културно наследство, да промени учебниците, които се по които се преподава в Република Северна Македония, да отвори архивите на УДБА (Управлението за държавна безбедност) или на тайните служби, като се преследват и се изобличат всички преследвания и престъпления срещу хората, които имат български етнос и българско самосъзнание по времето на Титова Югославия. Всичко това, за което десетилетия наред българите и от едната, и от другата страна на границата жадуват и бленуват всичко това на практика е записано в тези документи и оттук нататък властите в Северна Македония вече ще трябва да се изправят срещу собствената си съвест и срещу собствената си митология по пътя си към Европейския съюз“, допълни Георгиев.

  „Много внимателно направих усилието да погледна в така нареченото френско предложение - в този документ няма формулировка македонски език. Нашите европейски партньори на практика са се съобразили с българските искания по този въпрос. Предстои преди фактическото начало на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз, приемане на декларация от страна на България и Република Северна Македония по отношение на езика. Тоест няма такава формулировка изобщо. И още нещо - както няма формулировка българско малцинство. Има формулировка minorities and communities, което на български означава „малцинства и общности”, каза Георгиев.

  https://btvnovinite.bg/predavania/120-minuti/ivan-georgiev-vav-frenskoto-predlozhenie-njama-makedonski-ezik-i-balgarsko-malcinstvo.html

  Тепърва в ЕС ще трябва да решават згадки като галеони в реката и що е то откраднат идентитет и история от страна ЧЛЕН!! България им знае всички чугунени и мижави усилия да създадат "дървено желязо"! Ха сега Лайнен да учи български, че да е подготвена да разбира БЪЛГАРСКОТО македонско наречие!!

  Така че яко се зареждам с пуканки и бяло вино- киното се очертава да е епично! Муката на СРМ сега почва!! Друг вариант- Оркия!!

 20. 20 Профил на Коле Гурлеф
  Коле Гурлеф
  Рейтинг: 226 Любопитно

  Македонски език няма...говорят на български диалект...ще го разберат по трудния начин...
  —цитат от коментар 3 на BiGman


  Има!Тека както в Австрия говорят австрийски и в Бразилия бразилски.🐵🥳🤡👍

  Много съм прост
 21. 21 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Аз лично не се притеснявам да си кръщават езика македонски. Както и да си имат своя държава и т.н. Въпросът е произхода да се знае, че е български и, че историята ни е обща до дадена година. Може би ще стане отново обща и в ЕС. И разбира се да няма място и за език на омразата.

 22. 22 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1103 Весело

  А рефизираното предложение кой ще подпише от българска страна?

  Евроатлантида
 23. 23 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3804 Неутрално

  ....Но въпросът ми към лингвистите в този форум (ако има такива) е: дали съществува научно основание за признаването на "македонски" език?
  —цитат от коментар 9 на Kostadin Kolarov


  Мисля, че в САЩ учат английски, но в къщи имам една книга преведена от американски на френски. Изучаващите английски знаят че има американски английски, канадски френски, вероятно има и австрийски немски. А македонският е близък до българския, но вече доста се е отдалечил от нашия. След Освобождението езикът ни е претърпял 2 или повече реформи, и доста се е отдалечили от предосвобожденския български. Абе да го наричат езика си както си искат, тяхна си работа.... Не виждам с какво биха се гордеели с някакво родство с нас, там е проблема.

 24. 24 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#18] от "mesambria":

  Чакай, че се замислих, кой председател на ЕС не е провален.

  Истината рано или късно излиза наяве.
 25. 25 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  Силно ги притискат да подпишат

 26. 26 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Абе да го наричат езика си както си искат, тяхна си работа.... Не виждам с какво биха се гордеели с някакво родство с нас, там е проблема.
  —цитат от коментар 23 на pontius_glarus


  аз също не се гордея на някакво родство с теб, нищо че пишем на един език!

  Евроатлантида
 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Политиците говорят това, което хората искат да чуят.

  Като дойде фон-то тука ще обещава нещо друго.

  Справка наш Кирчо точно това правеше - само обещаваше на различни групи различни неща и нищо не правеше и накрая свърши с вот на недоверие. То и фон-то май така ще свърши.

 28. 28 Профил на Бачо Филип
  Бачо Филип
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Затова в ревизираното предложение пише само "македонски език" без други квалификации."
  __________________________________________
  Опа... Какво друго има променено в ревизираното предложение? Какво гласува народното събрание и какво приема Северна Македония сега? :)

 29. 29 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  С механично добавяне на нови членове не виждам какво бихме спечелили и в същност има ли обосновка кои държави и защо ги искаме в ЕС? Ако утре Малайзия подаде документи за присъединяване към ЕС трябва ли да ръкопляскаме или да се дърпаме на разширяването?

 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Аз лично не се притеснявам да си кръщават езика македонски. Както и да си имат своя държава и т.н. Въпросът е произхода да се знае, че е български и, че историята ни е обща до дадена година. Може би ще стане отново обща и в ЕС. И разбира се да няма място и за език на омразата.
  —цитат от коментар 21 на bobix


  За съжаление, това няма да стане. Не стана 20 години, сега със започването на някакви преговори почти няма никакви шансове да стане. Хубавото е, че държавицита им е малка и много хора вземат БГ паспорти и бегат от там.

 31. 31 Профил на
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  До коментар [#9] от "Kostadin Kolarov":

  Няма, естествено. Българският език притежава три особености, които го правят уникален в славянското семейство и всички се споделят от македонската езикова норма. Югославските шовинисти са я нацвъкали със сърбизми, ама с граматиката не е толкова лесно:
  - Българските глаголи единствени нямат инфинитив;
  - Българските съществителни единствени нямат падежна форма;
  - Българският единствен притежава пълен член;

 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#3] от "BiGman":

  Езикът им е такава грозна каша от смес на какво ли не, че по-добре да няма нищо общо с българският.

  http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3952 Весело

  Урсула каза и нещо за историята, и че тя няма да е пречка за влизането. Въобще някой май е изклатен, леко, но още не се знае кой е.

  http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
 34. 34 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2891 Неутрално

  Как пък не се намери един да честити на ЕС и лично на другарката Фон ценната придобивка.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 35. 35 Профил на zayek
  zayek
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Случващото се до момента в РСМ доказва единствено че в огромната си част елита не иска ЕС, а рева за езика и идентичноста са поредната кремълско сръбска провокация целяща очерняне на България и раздор на балканите

 36. 36 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2077 Любопитно

  Какъв е процента на "грозната каша" в речниковият им запас?

  До коментар [#32] от "hamiltonf":
  "Езикът им е такава грозна каша от смес на какво ли не, че по-добре да няма нищо общо с българският."

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 37. 37 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 797 Неутрално

  "Македонският е вашият език". Тази семпла фрау поне да беше разбрала, че в собствената й държава, в Бавария, Прусия и останалите германски провинции говорят диалекти на немския, които се отличават повече един от дтуг, отколкото македонският диалект на българския от българският. Това си е престъпно поведение от страна на евро-бюрократите.

 38. 38 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2192 Весело

  Вето до дупкаааааааа............

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 39. 39 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  дайте ни унгарските цени на горива, па ако ще да са и шиптъри.

 40. 40 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3804 Неутрално

  До коментар [#3] от "BiGman":Езикът им е такава грозна каша от смес на какво ли не, че по-добре да няма нищо общо с българският.
  —цитат от коментар 32 на hamiltonf


  Кофти звучи, но е факт. Да не говорим, че са премахнали двата дифтонга Ю и Я, както уникалното ни Ъ.

 41. 41 Профил на Бачо Филип
  Бачо Филип
  Рейтинг: 490 Неутрално

  ...Което не е признаване на македонски език. Както не е и потвърждаване съществуването на такъв.
  —цитат от коментар 2 на The Polite Moose

  Няма съмнения, че македонският език е вашият език. Затова в ревизираното предложение пише само "македонски език" без други квалификации.
  —цитат от коментар 0 на Фон дер Лайен

  На кого да вярвам? На Фон дер Лайен или на теб? :)

 42. 42 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3804 Неутрално

  Между другото ние вместо да сме благодарни, и да се радваме на нациите, които ползват кирилицата, и братята македонци някакъв език близо до нашия, държим те да са ни благодарни, само дето не сме искали данък.
  Остава и гражданите на Рим да поискат някакво легитимно право на собственост на латиницата.

 43. 43 Профил на Ivan Georgiev
  Ivan Georgiev
  Рейтинг: 514 Неутрално

  На ви резултата от усмихнатия Киро.. македонският език е ваш език... та и на крака ходи да ни унижава там.

 44. 44 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1367 Разстроено

  македонците са още по- големи селяни и дебили и от нас, няма какво да се лъжем

  хванали са от всеки съсед по нещо и крадат ли, крадат, а не се виждат, че албанците ще станат основната група в държавата след 10 години, ама Гоце Делчев мъдрят....

  иначе Киро и ицака ествествено викаха аху иху, гласуваха некъв документ, който явно няма НИЩО общо с тоя дето ще подпишат макетата

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7208 Неутрално

  Бе те македонците всичко знаят, ама и те, като нас, инати.

 46. 46 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Фон дер Лайен на австрийски ли говори?
  Заради такива като нея бензина е 4 лева.

 47. 47 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#36] от "DDR":

  Не знам, аз не мога да ги слушам, с това сръбско звучене, с ударения на всевъзможни най-неправилни места, с измислени, и по съветски начин преправени думи, латински и български букви, и т. н., това е някаква тотална миш-маш история...

  http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
 48. 48 Профил на BiGman
  BiGman
  Рейтинг: 8491 Весело

  До коментар [#32] от "hamiltonf":


  До коментар [#3] от "BiGman":Езикът им е такава грозна каша от смес на какво ли не, че по-добре да няма нищо общо с българският.
  —цитат от коментар 32 на hamiltonf


  Абе щом го разбирам без преводач значи, че по голяма част е български...като искат да си говорят на сръбски...така или иначе сърбите им са на сърце...

 49. 49 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  До коментар [#23] от "pontius_glarus":

  Преди Освобождението въобще е трудно да се говори за български език. То заварва в Българското княжество по преброяването от 1880 3,5% грамотни сред населението - 4,5% ако се изключат малките деца, 20% в градовете 2% в селата. Неграмотното население си е говорило на местните диалекти, пък и грамотните... Български език за този период е просто събирателно понятие за източните южнославянски наречия, които са влезли в Балканския езиков съюз, така както сърбохърватски език е сборно название за тези, които не са влезли.

 50. 50 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2329 Весело

  До коментар [#31] от " ":

  Ядец - в македонски няма пълен и кратък член!
  Затова пък има три вида определителни членове - за близки неща, за далечни и за неща въобще!
  Де ги в българския език?

 51. 51 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  До коментар [#16] от "Sabbath":

  хаха сетих се за една тъпа афро-американка в ютуб, която подскачаше как може държава да се казва МонтеНЕГРО :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 52. 52 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1229 Весело

  Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски е свършил чудесна работа в защита на българската позиция пред Брюксел.
  Хванал Урсула фон дер Лайнен и и показвал снимки за зверствата на българските фашисти, какви окупатори били и т.н.
  В Брюксел вече им стана ясно с какви промити мозъци имахме работа българите и за които трябваше да си затваряме очите досега.

 53. 53 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3804 Неутрално

  До коментар [#42] от "pontius_glarus":

  Защо не им пратихме Слави там да им обясни някои неща, а и на Урсула да й се развика: Македонияяяяя!

 54. 54 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2095 Весело

  Лайен и ЕС като цяло очевидно са го закършили яко , щом одят по квази държави да ги убеждават да се присъединяват към Съюза..

  Глупостта у някои е безмилостна като Съдбата!
 55. 55 Профил на
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  До коментар [#50] от "Patsis":

  Абсолютно си има пълен член.

  https://en.wikipedia.org/wiki/File:EuropeArticleLanguages.png

 56. 56 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2095 Весело

  До коментар [#49] от "Patsis":

  Ха-ха-ха, абе човек, хапчетата се взимат по предписание, не по усмотрение...Виж докъде се докара..

  Глупостта у някои е безмилостна като Съдбата!
 57. 57 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  Фон дер Лайън е вече гротеска на евро политик.
  Сравнете я с Кол, Митеран и Тачър и ще видите една семпла чиновничка. Нищо повече.

 58. 58 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4169 Неутрално

  "Ако се гласува "за" предложението сега, "може да (започнем преговори" още следващата седмица", каза Фон дер Лайен. По-рано Чехия заяви, че е готова да свика междуправителствена конференция до дни, ако предложението бъде прието."

  Аце Петроски премълчава акцентирането на "Фон дер Лайен , че едно от условията за нейното свикване е Северна Македония да промени конституцията си, а това в този парламент няма как да стане , защото няма квалифицирано мнозинство. Трябват нови избори и нов парламент , което може да стане след няколко месеца , но и тогава съвсем няма да е сигурно дали ще имат квалифицирано мнозинство за промяна на конституцията.
  Фактическото започване на преговори се отлага за неопределено време.

 59. 59 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 704 Любопитно

  Как е на македонски пътпъдък,лъв,плъх?/птпдк,лв,плх/

 60. 60 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3804 Неутрално

  До коментар [#23] от "pontius_glarus":Преди Освобождението въобще е трудно да се говори за български език.....
  —цитат от коментар 49 на Patsis


  А нещата ще станат още по-трагични като си дадем сметката, че в края на 19 в. хората нашенците надали са ползвали повече от 500 думи, и със сигурност не са знаели що е то тоалетна, баня, антена, предусилвател, усилвател, тротоар, бордюр, мобифон, презерватив, сутиен, боксерки, спирала против забременяване и т.н., и т.н.

 61. 61 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Македонският език е далечно непонятно подобие на българския. В Струмица си говорят на български език, но в голямата си част говорят на измислен сръбски.македония е дебългаризирана повече от сто години, ние искаме да признават че са българи.пет шест поколения са откъснати от корените си. Особено в Югославия която е била много по привлекателна от България като държава

 62. 62 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#5] от "Paolo Di Canio":
  Македонският е самостоятелен език. Няма значение как е създаден. Сега е друг език, различен от българския

 63. 63 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2077 Любопитно

  Източните и западните български говори се различават по звучене, мекота, ударение на думите та дори и лексика. Въпрос на тренировка на ухото. Предполагам, че торлашките говори също те дразнят.
  По въпроса с македонският -ско в български ефир се появяват по чест (а въобще пиявяват ли се?) неадаптирани продукции от РДМ, водещи на предавания та дори и новинарски емисии от хора от РСМ, то тогава проблем няма да има. (спропо,по чешките радиа си има водещи словаци, пускат се словашки продукции, събеседници от Словакия и т.н., отделно се продават по книжарниците интересни книги и на словашки. Защо в Бг не е така с т.н. македонски?)

  До коментар [#47] от "hamiltonf":
  "Не знам, аз не мога да ги слушам, с това сръбско звучене, с ударения на всевъзможни най-неправилни места, с измислени, и по съветски начин преправени думи, латински и български букви, и т. н., това е някаква тотална миш-маш история..."

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 64. 64 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#36] от "DDR":

  ”Kакъв е процента на "грозната каша" в речниковият им запас?

  До коментар [#32] от "hamiltonf":
  "Езикът им е такава грозна каша от смес на какво ли не, че по-добре да няма нищо общо с българският."

  За щасти по-малък от този в румънския. То и там са писали и говорили български, ама …сега е работата “апа де гъзещи”

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 65. 65 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Беше кристално ясно, че нашите интереси никой от ЕС няма да ги защити!

  Сега изведнъж "македонски език" се появи, скоро и Цар Самуил ще си имат, след това и македонска писменост!

  Но предателите в Парламента си свършиха мръсната работа 🤬 🤬

 66. 66 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 625 Неутрално

  [quote#20:"Коле Гурлеф"][/quote]

  Глупости на търкалета, виж там, провери дали някъде официално се изучава бразилски или португалски. Хората като се засилят за Австрия немски ли учат или австрийски, и т.н.

  Парите на държавата свършиха: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/11388633
 67. 67 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6009 Неутрално

  Брей, македонците май са комунисти. Още не се е сварило гранитното паве дето се вари с тях, камо ли пък те.
  А иначе колко много неща са станали от последната публикация на Дневник за Македония, всичките пропуснати тук, понеже вестникът стана много пестелив на събития от Македония. До правителството писаха френския посланик, американския посланик, немския пратеник им дойде на крака. Вучич дори им даде разрешение...
  Македонците още мислят, или поне половината от тях, а "българските фашисти" стават знаме. Добре е, че албанците са решили.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 68. 68 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Уши е по лозунгите.

 69. 69 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4169 Неутрално

  А това ревизирано предложение не трябва ли да мине и през българския парламент после?
  —цитат от коментар 1 на Харвард


  Разбира се, но ако е ревизирано , а то не е ревизирано. Македонците ги баламосват. Някои се усещат , но други се правят на разсеяни по политически причини.

 70. 70 Профил на torris
  torris
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Е па она Урсула си е праведна, дека се прави кирилицата, у Охридската школа на светио Климент Охридски, Сава, Горазд, Наум, Ангеларий, сите са македонци и албанци, дека се намира Охрид, у Македония, сите бугари говорят македонски, оро живела Македония и не ке се роди по юбаво девойче от Македонче 😎🇲🇰

 71. 71 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  ".....в преговорната рамка няма двустранни въпроси, свързани с историята, като условия за членство."

  Ми кво има?

  Judjuk
 72. 72 Профил на Toni Bonboni
  Toni Bonboni
  Рейтинг: 646 Неутрално

  да не стане Гаранция-Франция........ а како Фод Да Ти Го Натаковам ??!

 73. 73 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 912 Весело

  Несправедливо е албанците да бъдат спирани по пътя им към Европа, заради македонците.
  И още нещо: по никакъв начин не съм съгласен този комунистически лингвистичен хомункулус, който говорят бюрманците да бъде наричан диалект на българския език. Да си го носят към бунището на историята.

 74. 74 Профил на kpg4
  kpg4
  Рейтинг: 624 Гневно

  До коментар [#16] от "Sabbath":

  Там сръбски диалекти няма, диалектите са само български! Преди сто години там не е имало кьорав сърбин! И само още едно ще ти кажа, Вие сърбите ще си платите един ден за това, което направихте там!

 75. 75 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 673 Неутрално

  македонският е вашият език........тая от наше име ли говори или що?

 76. 76 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 673 Неутрално

  в преговорната рамка няма двустранни въпроси, свързани с историята, като условия за членство.".....така ли? Това ли разписаха нашите депутати? .....хм

 77. 77 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Ако това е вярно значи нашите политици са национални предатели......или Урсула лъже безобразно? Нота от българското правителство ще има ли или ще си налягане парцалите кирливи?

 78. 78 Профил на Хюго Босов
  Хюго Босов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#21] от "bobix":

  Историята не е обща- тя е българска. Обща ще бъде, ако някога станат член на ЕС

 79. 79 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5146 Гневно

  Ето един идиот, който няма място в ЕС

  https://www.youtube.com/watch?v=IqusMNpBtqY

 80. 80 Профил на Quest
  Quest
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Тъпи и упорити като истински българи. Само не мога да разбера кога Македония стана толкова ценна та от ЕС правят всичко възможно да я приемат. Има нещо, което още не е излязло на повърхността.

 81. 81 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Как е на македонски пътпъдък,лъв,плъх?/птпдк,лв,плх/
  —цитат от коментар 59 на donyon


  Тия са застинали га не е имало гласни .
  Ние сме ги заменили всичките с ъ. После се добавили другите гласни .

 82. 82 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Ето един идиот, който няма място в ЕСhttps://www.youtube.com/watch?v=IqusMNpBtqY
  —цитат от коментар 79 на Галя Станчева


  Тоя пък изобщо не приличà на сърбин .ЧИСТ БЪЛГАРИН СИ Е . Сърбите са с широки лица и руси . Като Румен Петков , например. Аман от еничàри .

 83. 83 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#70] от "torris":

  Само, че Охридската школа се създава тридесет години след Плискенската. И представяш ли си всички книги са писани в Плиска и Преслав.
  А Климент Охридски е един вид командирован в Охрид:)
  Ама не. Скотоподобните от около Вардар пропускат този факт. Няма Плиска няма Преслав. Има село Охрид най-великото.

 84. 84 Профил на dr.maris
  dr.maris
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#9] от "Kostadin Kolarov":

  Няма.

  Има обаче сръбски, хърватски, босненски и черногорски. Те са еднакви помежду си и съвпадат с 'отменения' сърбохърватски език. Сърбите, хърватите (особено те), босненците и черногорците обаче са убедени, че техните езици са отделни и различни. Може да ни изглежда всякак, но е факт.

 85. 85 Профил на MeTe
  MeTe
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А прилагателните и местоименията имат ли падежна форма? Щото съществителните имат един останал падеж - звателен! Или ще се окаже, че и местоименията имат? До коментар [#31] от " ":

  Mete
 86. 86 Профил на MeTe
  MeTe
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "pontius_glarus":


  Е точно дифтонги са въвели, защото този един звук при нас, го предават с две букви.

  Mete
 87. 87 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#5] от "Paolo Di Canio":

  Е,в Австрия биха могли да си кръстят езика и Австрийски.Без друго има местен диалект.Но,не са комплексари.

 88. 88 Профил на vvelinov
  vvelinov
  Рейтинг: 408 Весело

  До коментар [#49] от "Patsis":

  То май и с модерния гръцки език е така. Ама никой не бие тъпана за сий факт. Доколкото знам кодификацията на един език не означава липсата му до момента на кодификацията. А към 1820 година сигур поне 100% от гърците са били грамотни(и два магнита завиват шоколад).

 89. 89 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Според мен е твърде рано Скопие да се радва за "македонския език". Струва ми се, че Гърция съвсем скоро ще им скръцне със зъби и ще намери предлог да се отметне от признаването му. Всъщност за гърците въпросът е също толкова болезнен, колкото и за българите. Да не забравяме, че по тези митинги се вее забранения флаг със звездата от Вергина, а Гърция още нищо не е казала.

  "[...] сяко едно правителство е заговор, съзаклятие против свободата на човечеството." "Само разумният и братският съюз между народите е в състояние да унищожи теглилата [...]" Христо Ботев
 90. 90 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Преговорите обаче могат да започнат още другата седмица, а идентичността на македонците, които говорят македонски език, е защитена - в преговорната рамка няма двустранни въпроси, свързани с историята, като условия за членство......Това ли е защита на националният ни интерес?......предатели мръсни, долни продажни помияри.....сега отидете и септември в САЩ да си получите комисиона за предателството.....празнувайте и македонският език, и македонската култура, и македонската история....... Що за изроди долни се навъдиха, ква е тая пасмина продажна......

 91. 91 Профил на vvelinov
  vvelinov
  Рейтинг: 408 Весело

  До коментар [#70] от "torris":

  Ееееех Луно, Лунооо, земльо македонска и за теб ли ке се тепаме! Той и првиот динозаур бил македонски, ама гнасната рака бугарско-татарско-фашистичка го избрисала той факт! Уууууу негатори ньедни!

 92. 92 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#9] от "Kostadin Kolarov":Няма, естествено. Българският език притежава три особености, които го правят уникален в славянското семейство и всички се споделят от македонската езикова норма. Югославските шовинисти са я нацвъкали със сърбизми, ама с граматиката не е толкова лесно:- Българските глаголи единствени нямат инфинитив;- Българските съществителни единствени нямат падежна форма;- Българският единствен притежава пълен член;
  —цитат от коментар 31 на


  Така е било преди около век. Всъщност някои сръбски говори (но не и хърватски - с цялата условност на реазделението) под влияние на другите балкански езици (напр. в поречието на Тимок или в околностите на Призрен, или в Банат) заместват инфинитива с конструкции с личната форма на глагола, предшествани от съюза "да" макар че "да" в тези говори запазва свързващата си функция в изречението и не губи своята подвижност. Т.е. не е задължително "да" да е залепен за глаголната форма.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 93. 93 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Доста странни акценти от речта. В Сега, например, анализа е доста по-български. Този е с акценти за читатели от РСМ.

 94. 94 Профил на vvelinov
  vvelinov
  Рейтинг: 408 Весело

  До коментар [#67] от "penetrating":

  Както вече Ви писах, то ще става бавно и полека. Вчера имаше опус на Дайнов с дежурните мантри(българите са.......). Другата седмица ще спомене и РСМ, в смисъл, че ние сме виновни за ставащото там. А иначе това е класическо поведение на наср@л се човек, мълчи докато не се размирише, а след това възмутен пита "Кой ми ср@ в гащите?!?!?!"

 95. 95 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  UNITED EU UNION

  тъй де

  Хилядолетна България свикна фонетични речи
  и писма производни на Български,
  да ги промоционират под различни имена,
  например "руски".

  Какво там значи още една реч и фонетична
  писменост или пет.
  Това: там земята е по-тясна.

  А душата на Европа необятна е приятна...

  пп
  Испанска му Евроработа.
  Бикодер примамва бик ;)
  с "македонски език"

  "Фон дер Лайен в Скопие: Европа ви чака,
  македонският е вашият език"

 96. 96 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Предатели... опортюнисти...
  Грабват БГ (EС) пашпорт и отлитат като бездомна птица.
  Отделно теча на изтичащи с чужди паспорти,
  вместо да тичат не вън, а вътре, и отстояват каузата.
  Страховита тенденция,
  вместе с контрастрашна:
  Американски Канадци, щени да са невъзвращенци,
  но се завръщат!

  До коментар [#30] от "realguru":

  Хубавото е, че държавицита им е малка и много хора вземат БГ паспорти и бегат от там.

 97. 97 Профил на hgw25646831
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на und16569194
  und16569194
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Какъв ,,македонски език” ма кокош…ко?
  Това е български език със внесени сръбски елементи

 99. 99 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2101 Весело  Европейската комисия разбира и отчаянието на македонците от постоянно отлаганите преговори за членство, и притесненията за езика и идентичността. Преговорите обаче могат да започнат още другата седмица, а идентичността на македонците, които говорят македонски език, е защитена - в преговорната рамка няма двустранни въпроси, свързани с историята, като условия за членство.
  —цитат от коментар 0 на статията

  Я сега да се повторят,
  кои бяха клозетниците,
  които говориха и и се репчеха,
  че всичко, което желаела България било защитено
  и че "защитавали" българската позиция?!?

 100. 100 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#70] от "torris":

  Ке те глътне месечинката!
  Споко, това е цитат...познай на какъв език е и кой го е употребявал.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK