"Готови сме да се смесваме помежду си", но не и с раси "извън Европа", обяви Орбан

"Готови сме да се смесваме помежду си", но не и с раси "извън Европа", обяви Орбан

© ReutersДържави, където расите се смесват, спират да бъдат "нации", а демографията, миграцията и половата идентичност ще са основните бойни полета на бъдещето.


Тази визия обрисува унгарският премиер Виктор Орбан по време на годишния фестивал в Бъйле Тушнад (където има и лятна академия на управляващата унгарска партия "Фидес") в Източна Румъния, на който традиционно произнася реч. Изявленията на Орбан по време на това събитие обичайно се възприемат като заявки за плановете му за политическата есен. Там бе произнесена и знаменитата фраза "нелиберална демокрация".


"Ние, унгарците, не сме смесена раса и не искаме да станем смесена раса", каза той в почивните дни. "Идеологически трик на интернационалистката левица е да се каже, че европейското население вече е смесена раса." Нещо повече - "ислямската цивилизация" заплашва да завладее континента.
"Има война, енергийна криза и военна инфлация, всичко това поставя завеса пред очите ни. Завеса между нас и половата идентичност и миграцията", продължи Орбан, като уточни, че ако на власт били Доналд Тръмп - в Съединените щати, и Ангела Меркел - в Германия, войната нямало да стане.


"Има свят, в който народите на Европа се смесват с дошлите извън Европа. Това е расово смесен свят", каза премиерът. Панонската равнина, с етническата си смесица от унгарци, румънци и словаци и други, се противопоставяла на тази тенденция. "Готови сме да се смесване едни с други, но не искаме да станем смесена раса", каза Орбан, изглежда, говорейки от името и на други държави.


Тук Орбан смесва понятия, тъй като излязлото от употреба в авторитетните научни среди понятие "европеидна раса", от която би трябвало да са част и унгарците, включва и групи, които според неговите класификации живеят извън Европа, например индийци, централноазиатци, араби, бербери или кюрди.


Реакции


"Да се говори за етническа чистота, особено в такъв смесен регион като Централна и Източна Европа, е абсолютна заблуда и е опасно. А такъв е и г-н Орбан", написа в "Туитър" румънският евродепутат Алин Митуца.


Букурещ наблюдава особено внимателно фестивала всяка година: като етнически унгарци се определят 6.1% от населението на Румъния, но именно с преминаването на Трансилвания и други земи в румънски ръце е свързана националната травма на Унгария - Трианонският договор след Първата световна война ѝ отнема две трети от територия и населението ѝ.

Същият дял - две трети - от респондентите в проучване на "Пю рисърч" сред държави в НАТО от 2020 г. са съгласни с твърдението, че части от съседни държави принадлежат на собствената им. Това е повече дори от Гърция (60%), България и Турция (58%).

Евродепутатът Каталин Чех от центристката партия "Моментум" се обърна в "Туитър" към хората, които отговарят на това описание, за да каже: "Цветът на кожата ви може да е различен, може да идвате от Европа или не, но сте едни от нас и се гордеем с вас. Многообразието укрепва нацията, не я отслабва."


Изказванията му отпращат към време, за което мисля, че всички бихме искали да забравим. Те показват истинското лице на режима.


Каталин Чех,

евродепутат


Най-общоприетото схващане за нацията в Европа на академично ниво е като общност от хора, свързвани от история, култура, език, етнос или други характеристики на дадена територия. В последните десетилетия сред водещите схващания в Европа и САЩ е това за разделението между "гражданския" тип нация (Франция) и "етническата" (германците).

Унгарците, чийто език се развива според повечето учени в Урал (възприеман като границата между Европа и Азия) през първото хилядолетие преди новата ера, пристигат в тази част на Източна Европа едва края на IX век от новата ера и се смесват с германски, славянски и други общности.


Критици на Орбан го обвиняват, че използва "културните войни", за да отклони вниманието от други проблеми на страната си. Европейската комисия в момента съди Орбан заради закона срещу говоренето за ЛГБТ в образованието. Замразени са милиарди евро, които трябваше да получи Унгария, заради притеснения за върховенството на закона, Будапеща се опасява и от трудна зима заради икономическите ефекти на войната в Украйна, а външният министър Петер Сиярто официално поиска още руски газ миналата седмица.


Какво още каза Орбан за войната на Русия в Украйна четете тук.


Как намеси България четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK