В Тексас Орбан поиска обединение на консерваторите в Европа и САЩ под силни аплодисменти

Унгарският премиер Виктор Орбан пред CPAC в Тексас.

© Reuters

Унгарският премиер Виктор Орбан пред CPAC в Тексас.Унгарският премиер Виктор Орбан бе посрещнат ентусиазирано от Конференцията за консервативно политическо действие (CPAC), а посланията му съдържаха амбиции за международната консервативна политика.


Лидерът, който е в открит конфликт с европейското ръководство и в изолация от много западни лидери в последните години, призова пред публиката си за "координация" и "обединяване на силите" между консерваторите в Съединените щати и Европа.


Това е второто ярко международно участие на Орбан в събитие на американските консервативни кръгове тази година: през март CPAC проведе специално събитие в Будапеща, събрало активисти и избрани политици от САЩ, но и от други държави (като лидера на испанската крайнодясна "Вокс" Сантяго Абаскал), седмица преди изборите, които спечели.
В Тексас той често бе аплодиран и окуражаван от слушателите си, които чуха и изрази като: "Не сме любимците на американските демократи" и "Те мразят мен и ме клеветят заедно със страната ми, както мразят вас и клеветят вас и онази Америка, за която се борите."


"Старомоден борец за свобода"


В речта си унгарският премиер повдига темата, която ще изплува отново на преден план след междинните избори за конгреса в САЩ тази есен: задаващият се президентски вот, за който Орбан е изразявал надежда бившият президент Доналд Тръмп отново да се кандидатира и да спечели. Двамата се срещнаха в Ню Джърси два дни преди участието на Орбан в CPAC.


Трябва да си върнем институциите във Вашингтон и Брюксел. Трябва да координираме движението на силите си, защото се изправяме пред едно и също предизвикателство. Имате две години да се подготвите.

Виктор Орбан,
премиер на Унгария


Пред американската публика Орбан използва обичайно изразяваните и в Унгария от него позиции: западната цивилизация била обсадена от прогресистки сили, еднополовите бракове, незаконната имиграция и "левичарските медии", заедно с милиардера и филантроп Джордж Сорос, са заплаха (името на Сорос бе освиркано от публиката). Нарече се "старомоден борец за свобода", "единствения антимиграционен политически лидер на континента" и "лидера на страна, която е под обсада от прогресистки либерали ден след ден". Унгария според него е Давид, глобалисткият елит - Голиат.


Видяхме какво бъдеще има да предложи глобалистката управляваща класа. Но ние имаме предвид друго бъдеще. Глобалистите всички могат да отидат по дяволите. Аз дойдох в Тексас.

Виктор Орбан,
премиер на Унгария


Отново за "юдеохристиянския свят"


Седмици след критиките му към "смесването на расите" и гнева, който си навлече в Европа (а и в собствените си редици с напускането на съветник), Орбан индиректно се защити.


"Политик християнин не може да е расист", каза Орбан и добави, че обвиняващите го в "расизъм" или "антисемитизъм" са просто идиоти. "Вече мога да видя утрешните заглавия. Крайнодесен европейски расист и силен лидер антисемит, троянски кон на (руския президент Владимир) Путин, държи реч на консервативна конференция. Не искам обаче да им давам идеи, те най-добре знаят как да пишат фалшиви новини."


По думите на Орбан, "ако разделите западната цивилизация от юдеохристиянското ѝ наследство, ще се случат най-лошите неща в историята", защкото "най-злите неща в съвременната история са извършени от хора, които мразят християнството". Нацизмът и комунизмът сполетели Европа, защото Западът се отказвал от християнските ценности.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK