Заради аматьори кмет във Франция предложи 15 хил. евро такса за изкачване на Монблан

Заради аматьори кмет във Франция предложи 15 хил. евро такса за изкачване на Монблан

© twitter.com/paradoxMKDКметът на алпийската община Сен-Жерве ле Бен предложи да се въведе 15 хиляди евро такса за желаещите да изкачат връх Монблан по най-популярното трасе от страната на Франция. Причината е, че десетки планинари се оказват неподготвени за изкачването на най-високия връх в Западна Европа и се налага да бъдат спасявани.


Днес от обяд въпросното трасе Goûter бе отново затворено до второ нареждане от кмета Жан-Марк Пейе заради опасна обстановка. Това вече бе направено в средата на юли, защото горещото време и сушата увеличиха инцидентите с каменопад и каменни лавини. Фирмите за планински водачи в Шамони и Сен-Жерве не работят от тогава по склоновете на Монблан.


Според кмета има "твърде много кандидати да умрат или да се самоубият", а предложението му "има за цел да намали максимално рисковете от инциденти с планинари и аварийните служби, които биват викани на помощ".
"Има планинари, които ни се присмиват, минават покрай постовете на жандармерията и им казват: "Каквото и да става, качвам се, дори ако трябва да подскачам от камък на камък". Край с това, затваряме трасето и заслоните. Постоянно ще има служители, налагащи тази забрана".


Трасето Goûter е смятано за най-достъпното за непрофесионални катерачи.

© Wikimedia Commons)

Трасето Goûter е смятано за най-достъпното за непрофесионални катерачи.


Днес сутринта също имаше каменна лавина, предизвикана от откъсването на скали в момент, когато по трасето се движеха две дузини планинари. "Пресичането на този коридор е не просто рисковано, а смъртоносно", предупредиха от общината.


По-рано кметът каза за такива хора, че си играят на руска рулетка и затова иска да въведе 10 хил. евро такса, колкото струва спасяване, плюс 5 хил. евро, колкото струва погребение.


Пейе нарече "псевдо-планинари" тези, които пренебрегват предупрежденията и описа случая с петима румънци, тръгнали "по шорти, с маратонки и сламени шапки", които е трябвало да бъдат върнати от планинската полиция.


"Някои хора искат да се изкачват със смърт в раниците си. Така че, предвид разходите да спасяването и погребването им, не смятам, че е редно френските данъкоплатци да плащат сметката", написа в "Туитър" кметът.


Заради аматьори кмет във Франция предложи 15 хил. евро такса за изкачване на Монблан

© google.maps


Роберто Рота, колегата у от италианската страна на Монблан, засега не планира ограничения. Но и изкачващите се там са по-малко. Според него е "почти сюрреалистично" да се искат депозити за изкачване на планината. "Тя не е собственост", допълни Рота.


В Италия обаче имаше много тежък инцидент това лято, когато затоплен от жегата къс от ледник се стовари върху планинари и уби 11 от тях на северния склон на Мармолада в Италианските Доломити. Вчера временно бе затворено италианско трасе към Монте Червино, за да бъдат спасени 13 души заради свлачище.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK