Консулствата на България в Русия не приемат документи за туристически визи за руснаци

Консулствата на България в Русия не приемат документи за туристически визи за руснаци

© Цветелина БелутоваАссоциацията на туроператорите на Русия (АТОР) съобщи, че консулските служби на България са прекратили приемането на документи за туристически визи и визи за собствениците на имоти в страната.


Неназовани членове на сдружението казали, че консулството в Москва ги уведомило за решението си, взето за неопределено дълго време "предвид създалата се извънредна ситуация". Обяснението очевидно има предвид днешното нареждане на Москва 14 български дипломатически, конксулски и и технически служители да напуснат до 120 часа страната в отговор на експулсирането от България на 70 дипломатически служители в края на юни.


В подобно положение преди няколко седмици беше Гърция, която след изгонването на нейни служители от Русия спря консулските и визови услуги за няколко дни.
Руски медии припомнят, че министърът на туризма Христо Проданов казал през юли, че за петте месеца на годината руските туристи са се увеличили почти 4 пъти спрямо същия период на 2021 г.: "Независимо от сложната международна обстановка, отсъствието на директни полети, общо в периода януари-май са регистрирани 33 584 посещения от руски туристи".


От края на март за визи се кандидатства в консулствата в Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург. Но при експулсирането на руските служители външно министерство обяви с втора нота, че започва адаптиране на представителството в Русия с намерение временно да спре работа консулството в Екатеринбург.


Месец по-късно правителството реши на 28 юли:

"Предвид ограничаването до нормални и разумни рамки на руското дипломатическо присъствие в Република България и с разбирането, че двустранните отношения следва да се основават на реципрочност, Република България ще закрие временно Консулството си в град Екатеринбург, Руска федерация, и очаква реципрочни действия от руска страна по отношение на Генералното консулство в град Русе."

От АТОР съобщават, че руснаците могат да влизат в България в момента с многократна шенгенска виза или многократни национални визи на Румъния, Хърватия или Кипър.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK