Защо "Хамас" (отново) остави Израел да напада "Ислямски джихад"

Бойците на "Ислямски джихад" (на снимката) се възприемат от "Хамас" като заплаха според някои наблюдатели.

© Reuters

Бойците на "Ислямски джихад" (на снимката) се възприемат от "Хамас" като заплаха според някои наблюдатели.С отварянето на граничните пунктове на Газа вчера и доставката на гориво за единствената електроцентрала в ивицата беляза край (засега) на ескалацията между Израел и "Палестински ислямски джихад". За разлика от миналата година, когато размяната на огън с Газа продължи 11 дни, този път всичко приключи за три.


Едни изтъкват посредническата роля на Египет, други - уменията на премиера Яир Лапид, за когото операцията е успешно преминато изпитание преди поредните избори през ноември. Бързият край, помогнал да се избегнат още жертви (само в петък, събота и ниделя убитите са десетки), обаче не би бил възможен без най-мълчаливата страна в процеса: "Хамас".


Движението, чието име е съкратено от "Движение на ислямската съпротива" (а акронимът означава "плам" или "ентусиазъм"), управлява Газа от средата на по-миналото десетилетие. Проучвания сочат, че би спечелило общи избори в Западния бряг и Газа, ако някога се състояТ ЛИНК, отчасти защото миналата година се показа като защитник на палестинците в конфликта - а тогава "Ислямски джихад" също се включи в ракетния обстрел. При това контролиращите ивицата ислямисти все още притежават хиляди ракети, много повече от по-малката група.
Защо обаче "Хамас" избра да не реагира? В медиите се появиха различни обяснения.


Интереси


На думи "Хамас" изрази солидарност с "Ислямски джихад", но не направи нищо повече. Говорителят на движението Абдел Латиф ал Кану посочи, че "палестинската съпротива е обединена". Ракетите обаче останаха в бункерите.


Подходът към легитимността на Израел не се е променил - съществуването на еврейската държава се отхвърля - договореностите от Осло от 90-те години на миналия век, сключени с Организацията за освобождение на Палестина, още се разглеждат като трън в очите. Това обаче не пречи на "Хамас" да участва в избори (характерно за "Мюсюлмански братя", в които движението може да открие корените си).


"Хамас" не направи нищо и през 2019 г., когато бе последният директен конфликт на Израел и "Ислямски джихад", а решението бе подкрепено от повечето жители на Газа. И тогава, отбелязва "Ал Джазира", Израел се въздържаше да нанася удари по свързани с "Хамас" цели.


Наблюдатели изтъкват, че на фона на въздържанието на "Хамас" изпъкват и разликите. Интересът на "Хамас" не е да има война сега, казват цитирани от "Ал Арабия" израелски източници. Телевизията, саудитска собственост, е базирана в Обединените арабски емирства, които от две години се сближават с Израел с посредничеството на Съединените щати.


Си Ен Ен цитира и наблюдатели, според които "Хамас", освен че иска хората в Газа да възстановят домовете си 15 месеца след последния конфликт, още укрепва собствения си, засегнат от израелските удари, арсенал.


Различия


Различните позиции на "Хамас" и "Ислямски джихад" припомниха, че движенията не са единни в представата си как да тече борбата с Израел, пише "Ню Йорк таймс". Те показаха и че влиянието на Иран, който подкрепя и двете, е ограничено.


Едновременно с това влиянието на Техеран върху "Ислямски джихад" е много по-силно. С годините Доха, столицата на Катар, а не Техеран, се очерта като централа на политбюро на "Хамас", което официално се премести там през 2020 г., независимо че подкрепата от ислямската република не е спряла.

"Хамас" си навлече критики с позицията си: много експерти осъдиха въздържанието му.
""Ислямски джихад" е паралелно на "Хамас" (бойно) крило в палестинската съпротива и ако Израел успее да го отслаби при сегашната агресия, това ще е директно отслабване на "Хамас" и на целия палестински народ", гласи например тази публикация в "Ал раи ал яум". Обратно, "Ислямски джихад" била организация, искрена в съпротивата си срещу Израел, и се отказала от съревнованието за постове в Западния бряг и Газа, а и в Западния бряг (където на власт е основният конкурент на "Хамас", "Фатах") понасяла най-тежкото бреме на съпротивата срещу Израел.

От израелска страна пък се стигна до похвали: "Хамас" опитвала да убеди "Ислямски джихад" да не изстрелва ракети в началото, но не се получило.


Защо "Хамас" (отново) остави Израел да напада "Ислямски джихад"

© Reuters


И дори напрежение


За "Джерузалем пост" палестински източници в Газа обясняват, че отношенията на двете организации вече били напрегнати, а конфликтът от почивните дни само влошил нещата. "Високопоставени представители" на "Хамас" и "Ислямски джихад" "дори не си говореха директно едни с други през трите дни. Общуваха само през външни сили, особено Египет и Катар."


За такова напрежение се говори от години в палестински и други арабски медии: "Хамас" се опасява от нарастващата независимост на "Ислямски джихад" и всъщност, според тази трактовка, не съжалява за ударите по конкурентите. "Джерузалем пост" цитира и събеседници, според които миналата година бойци на "Ислямски джихад" са задържани от "Хамас" заради планове да изстрелят ракети срещу Израел.


"Между тях от известно време има борба и противопоставяне и те се надпреварват за власт и влияние в Газа", обяснява политическият анализатор Ели Нисан за сайта "Ал хура". Друг анализатор, Хинд ад Дауи, определя за същото издание разликите между движенията като "големи" в идеологически и политически план, покрай принадлежността на "Хамас" към "Мюсюлмански братя" и връзките на "Ислямски джихад" с Иран.


Сигнал от Израел


Израелски коментатори видяха във факта, че ударите срещу Газа избягваха цели на "Хамас", ясен сигнал към движението: това е операция, която засяга само "Ислямски джихад", и намесата му не е необходима. Нещо повече, анализатори посочваха, че така "Хамас" може да се очертае като успешен медиатор в подобни кризи.


Критиците на "Хамас" смятат и че движението се опасява да не загуби контрола върху Газа, ако отново влезе в сблъсък с Израел. "Топката, доколкото засяга "Хамас", е у Израел. "Хамас" няма да признае Израел, но събитията то последните дни показват, че желанието да остане на власт остава приоритет номер едно", продължава "Джерузалем пост".


Отговорност


На "Хамас", за разлика от "Ислямски джихад", се налага да работи с Израел. Икономическите условия, следващи от продължаващата от 2007 г. насам блокада, правят отговорността на управляващите по-голяма.


"Ню Йорк таймс" припомня, че 14 хил. разрешения за работа бяха издадени за жителите на ивицата от Израел след конфликта миналата пролет; движението получи в замяна на края на ескалацията (започната от него) "малки, но значими" икономически придобивки, които се опасява да не загуби, продължава вестникът. Високопоставен израелски източник отбелязва, че именно тази политика е проработила в конфликта с "Ислямски джихад" и това насърчава Израел да наблегне на нея.


Нещо повече, появиха се и коментари, че "Хамас" може да се интересува от по-задълбочено сътрудничество с Израел за възстановяването на Газа, тема, която заема по-важно място в дневния ред след конфликта миналата година. Хинд ал Дауи говори за джеланието на "Ислямски джихад" също да участва в това, подготвяно от Египет, възстановяване и да пожъне ползи, а това подхранва различията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK