Необичаен герой: ливанец взе заложници в банка, за да си получи парите

Необичаен герой: ливанец взе заложници в банка, за да си получи парите

© ReutersНеобичаен герой се появи в Ливан, след като държа заложници в банка в централен Бейрут в опит да получи собствените си пари, пише "Гардиън".


Басам аш Шейх Хусейн влезе в клон на Федералната банка около обяд в четвъртък и настоя да изтегли част от замразените си спестявания на стойност 210 хил. долара, за да покрие разходите на баща си в болница. Няколко часа по-късно банката се съгласи да му даде 30 хил. долара (след като той отхвърли оферта за 10 хил.); по-късно вечерта позволи заложниците (сред които - служители на банката) да бъдат нахранени от ресторант в района, доставил храна до вратата. Шест часа след като започна кризата, той се предаде на полицията.


И за него, като за почти всички ливанци, собствените му пари са недостъпни: тегленето на долари в обхванатия от дълбока криза Ливан е възможно само в много малки размери всеки месец - до 200 долара (а сметките на мнозина са тъкмо в тази валута), заедно с хибридна версия на местната валута (наричана "лолар"), на една трета от пазарната ѝ стойност.
Семейството на Аш Шейх Хусейн се изненада, след като снощи прокуратурата реши да го задържи въпреки споразумение да бъде пуснат, щом се предаде на полицията. В резултат негови близки блокираха път в Бейрут, за да протестират срещу ареста му, с листчета с надпис: "Басам не е терорист... Басам е герой".


Солидарност


Новините за обсадата се разпространиха бързо в страна, където близо 80% от населението се смятат за обеднели. "Заложници" на икономическия колапс са голяма част от населението, а спестявания в общ размер милиарди долари може да са заличени.


Събралите се близо до банката военни и полицаи вече приживяха над двайсеткратно намаляване на заплатите от началото на 2020 г. (възнаграждението на някои от тях в момента е еквивалентно на 70 долара месечно). "Минувачи говореха за подкрепата си за храброто действие, на което мнозина, изглежда, се възхищаваха, въпреки че то затвори голяма част" от околния район, пише "Гардиън".


Необичаен герой: ливанец взе заложници в банка, за да си получи парите

© Reuters


"Той дори не е истински градец", цитира изданието Гасан Мула, на улицата до банката. "Само иска своето. Драгите ни лидери изпратиха всичките си милиарди в швейцарски банки с помощта на централната банка, а нас оставика да страдаме. Всички ливанци искат да го направят." Никой няма да каже, че е направил нещо лошо", казва Ахмад Ятум, също минувач. "Отчаяните хора правят отчаяни неща. Всички го харесваме, дори полицията и жандармерията го харесват.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK